Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Ogrzewanie postojowe suche - Planar
(1 przeglądających) (1) Gość
IMPLANTOLOGIA

TEMAT: Ogrzewanie postojowe suche - Planar

Ogrzewanie postojowe suche - Planar 6 stycznia 2017 13:09 #332370

Cześć
Czy ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem postojowym Planar? W sensie ma i używa, albo zna użytkownika:)
W sieci nie znalazłem żadnych testów urządzenia, ale nie znalazłem też informacji o tym że to jakiś dramat
2 z 3 warsztatów montujących ogrzewania poleciły Planara, jeden Ebera:)
Jak żyć droga kliniko?
pozdrawiam
Marcin

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 6 stycznia 2017 14:40 #332376

Lukasv6 ma Planara. Kupił bo jest rozsądny (Łukasz) a Planar był tańszy niż Eber no i ma większą moc. Działa i ma się dobrze. Mieści się w bagażniku w miejscu dodatkowych fotelików. Szczegóły opowie Łukasz.

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 7 stycznia 2017 09:03 #332564

Tez sie przymierzam do takiego zestawu.2KW wystarczy do Disco2 ? Gdzie macie pomontowane takie ogrzewania poza bagaznikiem? Są jeszcze jakieś dobre miejsca żeby nie zawadzalo i nie zaburzalo przepływu powietrza?

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 00:34 #332845

Potwierdzam, mam od 2lat używam do spania i z lenistwa do zimowego rozmrażania szyb i dziala super. Kupiłem nowego, sam zamontowałem bałem się o realizację gwarancji ale już się skończyła więc problem rozwiązany Części zamienne dostępne bez problemu choć ja jeszcze nic nie wymieniłem. Mój piec ma 4kw i jest ciut za duży do disco, brałem taki bo był w dobrej promocji i pomyślałem że można nim grzać też przedsionek jakby co.
Jak są pytania to pisać.

P.S. Zmoczone buty, krzesła, ciuchy i namioty suszy w mig
Ostatnio zmieniany: 8 stycznia 2017 00:38 przez lukasv6.

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 00:41 #332848

aku ile wytrzymuje?

już wiem że przy mokrym też sporo ubywa prundu

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 15:19 #332898

Polar napisał:
aku ile wytrzymuje?

już ...

Ja tam z prądem nigdy problemu nie miałem pomimo całonocnego używania.
Z racji tego, że moc mojego pieca jest ogromna nie używam go w trybie termostatu bo wtedy dmucha z pełną mocą jak ma dogrzać do zadanej temp. i zawsze mi jakoś za gorąco wtedy. Jak śpimy to po prostu chodzi zawsze przez całą noc na min. i wtedy jest git. Nie wiem ile to prądu bierze ale na całą noc wystarcza i rano auto bez problemu odpala. Następnego dnia jakaś trasa i znowu nocka ogrzewania.

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 16:37 #332908

A ja mam taka koncepcje, z którą chciałbym się z Wami podzielić zamiast montować webasto i ogrzewać całe auto, chcę położyć koc grzewczy 12V na łoże pod materac i w ten sposób się dogrzać przy słabej temperaturze... Koc ciągnie gdzieś z 40W, jak się to sprawdzi temperaturowo to wtedy drugi odseparowany akumulator głębokiego rozładowania, drugi alternator i tyle...

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 16:43 #332909

Michał bez sensu . Webasto jest potrzebne głównie byś się mógł w komfortowych warunkach położyć spać i jak wstaniesz podnieść temperaturę w aucie by się ubrać. Śpi się w dobrym śpiworze .

Łukasz, w życiu bym się nie zdecydował spać przy włączonym na stale ogrzewaniu. Za dużo dziur w aucie którymi może zaciągnąć spaliny i kaplica.

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 17:06 #332915

Pepek napisał:
Michał bez sensu . Webasto jest potrzebne głównie byś się mógł w komfortowych warunkach położyć spać i jak wstaniesz podnieść temperaturę w aucie by się ubrać. Śpi się w dobrym śpiworze .

Łukasz, w życiu bym się nie zdecydował spać przy włączonym na stale ogrzewaniu. Za dużo dziur w aucie którymi może zaciągnąć spaliny i kaplica.

Ja tam zawsze marznę w aucie w nogi, z ubieraniem się itd nie mam problemu

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 8 stycznia 2017 23:47 #333020

Pepek napisał:
...

Pepku piec jest nówka więc wiem ile przepracował i że komora spalania szczelna. Montaż robiłem sam więc tu też jestem pewien.
W planie jest jeszcze do dokupienia czujnik czadu tak na wszelki słuczaj.

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 00:05 #333025

Pepek napisał:

Zrób sobie wydechy z kwasówki jak w amerykańskich ciężarówkach Jeden do silnika, drugi do webasto i będziesz spał spokojnie

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 01:57 #333032

ROBBIL napisał:
Pepek napisał:

Zrób sobie wydechy z kwasówki jak w amerykańskich ciężarówkach Jeden do silnika, drugi do webasto i będziesz spał spokojnie

Prościej kawałek rurki karbowanej z kwasiaka przykrrcanej na opaskę w 20 sekund wyprowadzana poza obrys auta ;D

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 07:29 #333036

Mam wydech z kwasówki i nawet z tłumikiem , Oczywiście wyprowadzony po za obrys auta , pod spód . Ale przy bezwietrznej pogodzie jakoś tak się dzieję ,że spaliny do góry idą .

Jak miałem w busie oryginalnie zamontowane webasto to miało opcje wyłączenia chyba po pół godziny i załączało się znów za jakiś czas

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 09:08 #333045

Ja w poprzednim defie miałem zamontowane w tylnym okienku odwracałem rurę do góry i spałem spokojnie.. teraz montaż 4KW zrobiłem na nadkolu w środku i właśnie mnie martwią spaliny.. czujnik czadu zareaguje na spaliny ? Montować go na górze czy na dole kabiny ?

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 23:20 #333198

lukasv6 napisał:
Potwierdzam, mam od 2lat używam do spania i z lenistwa do zimowego rozmrażania szyb i dziala super. Kupiłem nowego, sam zamontowałem bałem się o realizację gwarancji ale już się skończyła więc problem rozwiązany Części zamienne dostępne bez problemu choć ja jeszcze nic nie wymieniłem. Mój piec ma 4kw i jest ciut za duży do disco, brałem taki bo był w dobrej promocji i pomyślałem że można nim grzać też przedsionek jakby co.
Jak są pytania to pisać.

P.S. Zmoczone buty, krzesła, ciuchy i namioty suszy w mig

Możesz jakaś fote pokazać gdzie i jak zamontowałeś całe urządzenie ?

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 23:46 #333213

A komuś się zdarzyło spać całą noc z włączonym webasto ?

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 9 stycznia 2017 23:52 #333221

vip napisał:

A znasz przypadek żeby odpowiednio zamontowane webasto kogoś zaczadziło?
W ciężarówkach chodzą całą noc, w kamperach, busach też

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 10 stycznia 2017 00:03 #333231

ROBBIL napisał:
vip napisał:

W ciezarowkach sa zupelnie inne wyprowadzenia spalin ... Chodzi o lokalizacje ...

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 10 stycznia 2017 00:06 #333235

vip napisał:
ROBBIL napisał:
vip napisał:

W ciezarowkach sa zupelnie inne wyprowadzenia spalin ... Chodzi o lokalizacje ...

Przecież jak w D2 zamontujesz z lewej strony, a kratkę masz z prawej to co ma się stać?

Odp: Ogrzewanie postojowe suche - Planar 10 stycznia 2017 00:46 #333243

ROBBIL napisał:
vip napisał:
ROBBIL napisał:
vip napisał:

Przecież jak w D2 zamontujesz z lewej strony, a kratkę masz z prawej to co ma się stać?

Jaka kratkę ?
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.16 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.