Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

D2 w górę
(1 przeglądających) (1) Gość
ORTOPEDIA
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: D2 w górę

D2 w górę 4 czerwca 2024 08:38 #499963

hej
po 4 latach tylne sprężyny w moim D2 się uklepały (od poczatku nie stało to jak nalezy - sprężyny EFS), padł więc pomysł żeby pod talerzyki wstawić 2-3cm podkładki.

• Czy ktoś z szanownego grona ma takiepodkładki?
  • a może, może mi podać fi walca potrzebnego na podkładkę?
  • może coś takiego wytoczyć?
Ostatnio zmieniany: 4 czerwca 2024 08:38 przez zerolik.

Odp: D2 w górę 4 czerwca 2024 11:06 #499965

Na all...o masz gumowe 2,5 cm gotowce. Też się mój tył z Terrafirmy HD uklepał. I kombinuję co tu zrobić, i chyba nowe sprężyny przyj∂ą, bo jednocześnie jeździ jak wóz drabiniasty kiedy nie ma pełnego załadunku.

Odp: D2 w górę 4 czerwca 2024 11:25 #499966

Problem z siadaniem zawieszenia dotyczy chyba wszystkich pojazdów po lifcie. W busach i innych pojazdach stosuje się poduszki powietrzne jako dodatkowy element sprężysty do jazdy z załadunkiem. W czasie jazdy na pusto cieszysz się komfortem, a po załadunku i dopompowaniem poduszki sprężyny nie są narażone na pęknięcie czy ugniatanie. Ktoś stosuje?

Odp: D2 w górę 4 czerwca 2024 13:06 #499967

siwybober napisał:
Na all...o masz gumowe 2,5 cm gotowce. Też się mój tył z Terrafirmy HD uklepał. I kombinuję co tu zrobić, i chyba nowe sprężyny przyj∂ą, bo jednocześnie jeździ jak wóz drabiniasty kiedy nie ma pełnego załadunku.

Podrzucisz jakiegoś linka?

Odp: D2 w górę 4 czerwca 2024 14:10 #499968

zerolik napisał:
hej
po 4 latach tylne sprężyny w moim D2 się uklepały (od poczatku nie stało to jak nalezy - sprężyny EFS), padł więc pomysł żeby pod talerzyki wstawić 2-3cm podkładki.

• Czy ktoś z szanownego grona ma takiepodkładki?
  • a może, może mi podać fi walca potrzebnego na podkładkę?
  • może coś takiego wytoczyć?

Mam chyba takie podkładki 2cm

Odp: D2 w górę 6 czerwca 2024 05:50 #499984

zerolik napisał:
siwybober napisał:

Podrzucisz jakiegoś linka?

Wyszukanie 'Discovery 2 Podkładki sprężyny tył 25mm'
Link który pewnie zaraz wygaśnie allegro.pl/oferta/land-rover-discovery-2-podkladki-sprezyny-tyl-25mm-14037206302

Odp: D2 w górę 6 czerwca 2024 07:59 #499985

Nie testowałem, ale zamiast podkładki nie można dać do kowala, żeby rozciągnął na gorąco? Pamiętam że kiedyś się z resorami tak robiło.

Odp: D2 w górę 6 czerwca 2024 15:23 #499987

Obróbka na gorąco może zmienić charakterystykę sprężyny

Odp: D2 w górę 7 czerwca 2024 07:24 #499995

Drogawe te "podkładki. Z polietylenu nie można by zastosować?

Odp: D2 w górę 7 czerwca 2024 08:10 #499996

Kwiatek napisał:
Drogawe te "podkładki. Z polietylenu nie można by zastosować?

Rzeczywiście, pamiętałem, że to jakieś tańsze było. No ale wszystko było tańsze. Nie wiem czy w tym miejscu chciałbym jakiś chałupniczo wytoczony polietylen.

Odp: D2 w górę 7 czerwca 2024 08:14 #499997

siwybober napisał:
. Nie wiem czy w tym miejscu chciałbym jakiś chałupniczo wytoczony polietylen.

Że się nie nadaje, czy jak?

Odp: D2 w górę 8 czerwca 2024 19:40 #500009

A te z linku nie są przypadkiem z polibusza?

Odp: D2 w górę 9 czerwca 2024 11:20 #500011

Osobiście wolałbym podstawić/podnieść sprężyny od dołu a nie dawać podkładki od góry.

Odp: D2 w górę 9 czerwca 2024 19:41 #500018

W pracy zawieszenie nie powinno być różnicy . Ale ja u siebie dałem pod miseczki

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 06:34 #500024

Pod miseczki to chyba najlepsze i najtańsze rozwiązanie.

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 09:04 #500026

Kwiatek napisał:

Jakoś nie widzę podkładek luzem nad sprężynami w czasie mocnej pracy zawieszenia w terenie (na asfalcie to może się udawać). Jeżeli w terenie sprężyny potrafią wyskoczyć z górnych mocowań to co stanie się z podkładkami u góry luźno włożonymi? Takie podkładki mają sens ale przy mcPhersonach w których sprężyna jest zawsze ściśnięta.

Oczywiście autor tematu może założyć podkładki u góry, będzie dobrym testerem tego rozwiązania.

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 09:25 #500027

wojteks07 napisał:
Kwiatek napisał:

Jakoś nie widzę podkładek luzem nad sprężynami w czasie mocnej pracy zawieszenia w terenie (na asfalcie to może się udawać). Jeżeli w terenie sprężyny potrafią wyskoczyć z górnych mocowań to co stanie się z podkładkami u góry luźno włożonymi? Takie podkładki mają sens ale przy mcPhersonach w których sprężyna jest zawsze ściśnięta.

Oczywiście autor tematu może założyć podkładki u góry, będzie dobrym testerem tego rozwiązania.

W grę wchodzi tylko i wyłącznie podkładka pod miseczkę sprężyny. Będzie ona wtedy przykręcona wraz z miską od ramy. To się przypadkiem nie nazywało bieda lift?
Np.
landstore.pl/podkladki-dystansowe-sprezyn-zawieszenia-przod-para-defender-discovery-rr

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 14:48 #500031

jest mi ktoś w stanie zmierzyć fi talerzyka pod sprężynę + wewnętrzne fi tej części, która siada na moście?

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 15:16 #500032

Kwiatek napisał:
wojteks07 napisał:
Kwiatek napisał:

W grę wchodzi tylko i wyłącznie podkładka pod miseczkę sprężyny. Będzie ona wtedy przykręcona wraz z miską od ramy. To się przypadkiem nie nazywało bieda lift?
Np.
landstore.pl/podkladki-dystansowe-sprezyn-zawieszenia-przod-para-defender-discovery-rr

To są 2" ,aby uzyskać bieda lift zakładało się podwójne miseczki pod sprężynę odwracając dolną, co dawało 1" liftu

Odp: D2 w górę 10 czerwca 2024 17:35 #500033

zerolik napisał:
jest mi ktoś w stanie zmierzyć fi talerzyka pod sprężynę + wewnętrzne fi tej części, która siada na moście?

Dystans który leży u mnie na półce ma wewnętrzny otwór fi 49.5mm a po zewnątrz fi 104mm, czy pasuje nie wiem bo nie przymierzałem ale dokładnie w tym samym celu go kupiłem,wyrównać tył z przodem.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.21 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.