VMatas napisał:
Ciekawie… miałem tam pojechać jeszcze raz w 2020 - nie wypaliło. W tym roku była Grecja i trochę Albanii - ale to nie było to i jeszcze raz tam na pewno nie pojadę.. Bardziej mi bym odpowiadało jechanie przez Rosję, ale możliwie że trzeba rozważyć i ten plan przez Turcję.
Minusy:
1. Azerbejdżan ostatnio jest trochę nieprognozowalny z powodów możliwych starć z Armenią - niespodziewanie cały plan może rozsypać się;
2. Prom tam też nie jest tam czymś stabilnym, może płynąć 2-3 razy w tygodniu, może nie płynąć jeżeli pogoda taka sobie, może płynąć zamiast doby 3 doby… Cena na dorosłego wynosi ok. 80USD w dwómiejscowej kabinie, auto terenowe 80USD za metr długości;
3. Dużo granic - to bardzo wszystko spowalnia.
Trzeba pamiętać że są potrzebne wizy:
www.gov.pl/web/dyplomacja/kazachstan - no chyba że coś im się odmieni w nowym roku.
Kiedy to planujecie wyjazd?
VMatas, nie będę ukrywał, że masz swój udział w pomyśle na ten kierunek. Byliście, pokazałeś, zasiałeś pomysł w głowie

Dzięki! Plan był na 2020, 2021 ale wiadomo covid

Co do trasy, to też bym wolał przez Rosję, bo to prosta i szybka trasa. Obawiam się że nawet nie ze względu na covid, ale na sytuacje polityczną pomiędzy Unią a Rosją, sytuacje z Białorusią szansa na wjazd do Rosji jest prawie zerowa. Kierunek południowy nie jest niestety idealny, ma wiele znaków zapytania jak piszesz i ciut nie przewidywalny. Z tego co czytałem, to właśnie największym problemem może być zdobycie biletu powrotnego na prom z Kazachstanu. Co do wiz do Kazachstanu, ponoć jest duże parcie żeby je znieś na przyszły sezon turystyczny. Tak naprawdę to planujemy, czytamy, oglądamy, zbieramy informacje. Czy się uda, dziś tego nie wiem ze względu na właśnie wiele zmiennych. No bo jak na przykład zrobić test 72 godziny przed wjazdem do Kazachstanu jak prom może płynąć 3 dni? Co do Terminu wyjazdu, to planujemy start koło 25 czerwca. Obserwuję jedną dziewczynę na instagramie która co kilka dni wrzuca foty z Mangystau, i według mnie najpiękniej jest tam w kwietniu, maju. Niestety ten termin jest dla nas nie osiągalny bo dziewczyny do szkoły chodzą.