Serwus Koleżanki, Koledzy,
wybieram się w Karkonosze na piechotę w maju 13-14-15, myślę o 2 noclegach w schroniskach ,tj z 13 na 14 w schronisku Samotnia i 14-15 w schronisku Pod Łabkim Szczytem.
Oto mój plan:
13/ piątek rano wyjazd busem /mój kolega ze Świeradowa ma taxi busa na 8 osób da nam dobrą cenę/ z Przecznicy gdzie mieszkam do Karpacza, stąd ruszam/y przez Sowią Dolinę w kierunku Śnieżki, przechodzę przez Jelenkę schronisko po stronie czeskiej, dalej przez Czarną Kopę 1407 dochodzę do Snieżki 1602 dalej schodzę przez schronisko Dom Śląski czerwonym a pózniej niebieskim szlakiem przez Biały Jar do schroniska Strzecha Akademicka i do schroniska Samotnia. Tutaj nocleg. Schronisko Samotnia jest niebywale urokliwie położone nad Małym Stawem. W sobotę rano wyruszam/y ze schroniska Samotnia schodzę
w stronę Karpacza szlakiem niebieskim i odbijam na szlak żółty aby zobaczyć niezwykle piękne masywy skalne zwane Pielgrzymami oraz Słonecznik, dochodzę do czerwonego szlaku i przez Tępy Szczyt 1385 ,schronisko Odrodzenie, Przełęcz Karkonoską, Wielki Szyszak 1509 Łabski Szczyt 1472 schodzę do schroniska Pod Łabskim Szczytem. drugi nocleg. Rano w niedzielę 15 maj wymarsz w stronę Szrenicy 1382 czerwonym szlakiem odbijając na stronę czeską aby zobaczyć zródła rzeki Łaba i znów czerwonym szlakiem przez Twarożnik i Trzy Świnki docieram do Szrenicy i dalej przez Halę Szrenicką szlakiem czerwonym schodzę przez wodospad Kamieńczyka do Szklarskiej Poręby skąd zabrany jestem tym samym busem do Przecznicy.
Jeżeli ktoś z Landroverovej braci chciałby się dołączyć serdecznie zapraszam , znam te ścieżki ale chętnie zawsze sobie je odkurzam , ceny noclegów jak sprawdziłem w obu schroniskach są podobne tj 60 zł od osoby w pok 2-3 os 50 zł w pok 4 i więcej osobowym , wynajęcie pościeli na 1 noc 10 zł, opłata klimatyczna 2,50 od osoby.
Jest to ostatni dzwonek na rezerwację noclegów !!!!
Oczywiście można zabrać ze sobą suchy prowiant lub też skorzystać z posiłków serwowanych w schroniskach.
Wyposażenie dobre buty górskie raki ew, raczki należy spodziewać się śniegu, ciepła kurtka nieprzemakalna etc jak na wyprawie w góry, ew. mogę coś doradzić.
Zgłoszenia proszę na forum bądz telefonicznie / musimy jak najszybciej ogarnąć rezerwację schronisk/
Mój nr. w profilu , serdecznie olo