Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ...
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA

TEMAT: ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:51 #319740

Felga napisał:
Idąc tym tropem... Tylko po co te jeżyny ?

Dla przyzwoitości...

Edit.
Zawsze można popełnić nalewką na gwoździu.
Ostatnio zmieniany: 12 listopada 2016 23:53 przez Yogi.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:52 #319741

Dla przyzwoitości to ja piję sok pomidorowy .

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:54 #319743

Tak poza tym to dlaczego tak mało postów w tak zacnym wątku?

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:55 #319744

Felga napisał:
Dla przyzwoitości to ja piję sok pomidorowy .

Pryndzy dla zdrowotności...
Choć dobra Bloody Mary nie jest zła.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:57 #319745

Yogi napisał:
K_A_L_I napisał:
Yogi napisał:
... na własne potrzeby wydumałem sobie w excel'u taki kalkulatorek na dowolną ilość różnych (pod względem %) substancji. Można eksperymentować zarówno ze składem substancji, jak i z jej mocą!...

Możesz mi to wysłać na maila?
Muszę uratować pigwy zasypane cukrem i zalane zwykłą wódką bo z moich wyliczeń wychodzi że córka zrobiła nalewkę słabszą od herbaty z rumem

Formuła jest prosta - sumę ilorazów procentów poszczególnych płynów i ich ilości, dzielisz przez sumę ich ilości...
Np. dla:
1. Litr sprytu 95%
2. 0,25l wódy 40%
3. 0,5l soku/wody

będzie mniej więcej tak:

(1*95 + 0,25*40 + 0,5*0)/(1+0,25+0,5) = 60%

Tyle w teorii...
W praktyce im wincy % tym lepiiiii...

no i poznaniak całą gębą...
mam, ale weź sobie policz sam...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 12 listopada 2016 23:57 #319746

No tak...może bym i coś takiego chlapnęła ale mam tylko sok pomidorowy na chacie .

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 00:12 #319748

K_A_L_I napisał:
Yogi napisał:
K_A_L_I napisał:
Yogi napisał:
... na własne potrzeby wydumałem sobie w excel'u taki kalkulatorek na dowolną ilość różnych (pod względem %) substancji. Można eksperymentować zarówno ze składem substancji, jak i z jej mocą!...

Możesz mi to wysłać na maila?
Muszę uratować pigwy zasypane cukrem i zalane zwykłą wódką bo z moich wyliczeń wychodzi że córka zrobiła nalewkę słabszą od herbaty z rumem

Formuła jest prosta - sumę ilorazów procentów poszczególnych płynów i ich ilości, dzielisz przez sumę ich ilości...
Np. dla:
1. Litr sprytu 95%
2. 0,25l wódy 40%
3. 0,5l soku/wody

będzie mniej więcej tak:

(1*95 + 0,25*40 + 0,5*0)/(1+0,25+0,5) = 60%

Tyle w teorii...
W praktyce im wincy % tym lepiiiii...

no i poznaniak całą gębą...
mam, ale weź sobie policz sam...

Proszę mi tu nie bręczeć.
Poszło...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 02:39 #319752

Nie idź tą drogą...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 14:00 #319768

Yogi napisał:

Dzięki. Już się biorę do uszlachetniania

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 15:17 #319774

Yogi napisał:
... Formuła jest prosta - sumę ilorazów iloczynów procentów poszczególnych płynów i ich ilości, dzielisz przez sumę ich ilości...

Kuźwa kolejny dowód na to coby do klawiatury nie siadać w trakcie i po degustacji...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 18:45 #319803

Wczoraj próbowałem nalewkę która rzuciła mnie o glebę smakowo. Nalewka ze śliwek z dodanymi po zlaniu kilkoma suszonymi. Była mniamniuśna

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 18:49 #319806

Pepek napisał:
Wczoraj próbowałem nalewkę która rzuciła mnie o glebę smakowo. Nalewka ze śliwek z dodanymi po zlaniu kilkoma suszonymi. Była mniamniuśna

To były suszone czy wędzone śliwki?

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 18:51 #319808

W butelce były mokre

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:02 #319813

Rozdrabnianie pigwy w melakserze przed zasypaniem jej cukrem może i zaoszczędza czas, ale odsączanie soku od miąższu wyciskarką wolnoobrotową i wymieszanie tego ze spritem powoduje 2cm mułu na dnie każdej butelki. Nie wiem czy to odstawić do wiosny czy za kilka dni zlać klarowny napój a mułem z % poczęstować fretki na parkingu...
Co radzicie?

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:04 #319815

A nie mówiłem . Zlej to przez tetrową pieluszkę złożona na kilka razy

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:13 #319819

Przelałem przez gazę złożoną 4 razy. Na gazie zostało z 1,0-1,5mm mułu a reszta przesiąkła do garnka.
Potem jeszcze raz 4 warstwy gazy do lejka i wlewanie do butelek, na gazie został tylko żółtordzawy kolor...
Po po 3 godzinach od rozlania na dnie zebrało się po 2 cm mułu.
Masakra jakaś.
Zaraz po rozlaniu wyglądało jak nalewka z toffi

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:15 #319820

To odstaw na jakieś dwa dni

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:22 #319822

Pepek napisał:
To odstaw na jakieś dwa dni

No tak chciałem zrobić. Tylko nie wiem czy to tak zostawić na kilka dni i potem zlać klarowne czy olać i zostawić do wiosny z mułem a potem zlewać klarowne...
Niby muł to miąższ owoców, ale czy mi on w czymś pomoże czy może zaszkodzi?

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:24 #319823

K_A_L_I napisał:
Rozdrabnianie pigwy w melakserze przed zasypaniem jej cukrem może i zaoszczędza czas, ale odsączanie soku od miąższu wyciskarką wolnoobrotową i wymieszanie tego ze spritem powoduje 2cm mułu na dnie każdej butelki. Nie wiem czy to odstawić do wiosny czy za kilka dni zlać klarowny napój a mułem z % poczęstować fretki na parkingu...
Co radzicie?

W życiu nie robiłem takich kombinacji z jakimikolwiek owocami. Tylko naturalne metody: pigwa na 4-6 kawałków, do gąsiora i na kilka miesięcy pod stół.
A co do filtrowania: filtry do kawy i takie fikuśne coś:

Trwa to dłuuuuugo, ale warto.
Tak dla przykładu: kawówka, 7 litrów, filtrowanie zaczynam w niedzielę, kończę w środę

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:25 #319824

@K_A_L_I, przecedź przez papierowy filtr do kawy... może długotrwałe, ale klar gwarantowany.
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.27 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.