Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ...
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA

TEMAT: ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:30 #319825

Dzisiaj robiłem porządki w zakurzonych butelkach.
Znaleziska:
1. Ratafia 2008.
2. Ratafia A.D. 2007
3. Wiśniówka 2008
4. Kontuszówka (na naszym anyżu) - 2007
5. Jakieś owocowe (może ratafia) - nie młodsze niż 2009
6. Parę napoczętych flaszek z nalewkami na miodzie. Oceniam rocznik na 2008-2009. Miodzio

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:32 #319826

Pepek napisał:
... Nalewka ze śliwek z dodanymi po zlaniu kilkoma suszonymi. Była mniamniuśna

Podobnie robię z moimi nalewkami, np. do sosnówki dodaję pojedynczy pęd sosny - klimatycznie wygląda w butelce.
Analogicznie jak w rasowej żubrówce zawierającej obsikane przez żubra źdźbło trawy...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:32 #319827

Mat napisał:
W życiu nie robiłem takich kombinacji z jakimikolwiek owocami. Tylko naturalne metody: pigwa na 4-6 kawałków, do gąsiora i na kilka miesięcy pod stół.

Ja też tak do tej pory robiłem, ale w tym roku córka chciała pomóc.

Yogi napisał:
@K_A_L_I, przecedź przez papierowy filtr do kawy... może długotrwałe, ale klar gwarantowany.

Kiedyś próbowałem przy okazji cytrynówki... Nie dałem rady bo słabo u mnie z cierpliwością
Ostatnio zmieniany: 13 listopada 2016 19:37 przez K_A_L_I.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:36 #319828

Mat napisał:
Dzisiaj robiłem porządki w zakurzonych butelkach.
Znaleziska:
1. Ratafia 2008.
2. Ratafia A.D. 2007
3. Wiśniówka 2008
4. Kontuszówka (na naszym anyżu) - 2007
5. Jakieś owocowe (może ratafia) - nie młodsze niż 2009
6. Parę napoczętych flaszek z nalewkami na miodzie. Oceniam rocznik na 2008-2009. Miodzio

Świadczy to o mega silnej woli

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:37 #319829

Mat napisał:
... i na kilka miesięcy pod stół.

Odradzam chowanie pod stół... przerabiająca się nalewka może nie dotrwać czasu, w którym umownie należałoby ją zacząć degustować.
Moje trafiają do piwniczki i staram się o nich zapomnieć.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:43 #319830

tegoroczne nastawy:
- kwiat czarnego bzu (rocznik 2015 jest w minimalnym stanie magazynowym)
- czarna porzeczka (drugi zalew do zlania i zasypania cukrem)
- owoc czarnego bzu (leżakowanie jeszcze 2 m-ce , pierwsze oceny niskie )
- pigwa (końcówka cukru jeszcze się nie rozpuściła)
- aronia leży w zamrażalniku i czeka na swój czas.

z zeszłego roku zostało troszkę czerwonej porzeczki - wg mnie najciekawsza nalewka w ostatnich latach.

U mamy:
- ratafia
- winogrona - tu mam spore oczekiwania na efekt.

od marca nie spożywam c2h5oh
Ostatnio zmieniany: 13 listopada 2016 19:43 przez sla66.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:45 #319832

Mat napisał:
Dzisiaj robiłem porządki w zakurzonych butelkach...

Chyba bym musiał zamurować piwnicę żeby cokolwiek tyle wytrzymało.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:48 #319833

Ja poleciałem w tym roku na grubo:
-malinówka
-aroniówka
-z pigwowca japońskiego
-pigwówka (dzisiaj oddzielałem owoce od napitku)

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 19:55 #319834

sla66 napisał:
... owoc czarnego bzu (leżakowanie jeszcze 2 m-ce , pierwsze oceny niskie )

Oooo... dojrzała hyczka sama w sobie ma moc.
BTW owoce podgotowałeś, czy tylko umyłeś i do słoja z gorzałką?

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 20:41 #319851

Pepek napisał:
Ja poleciałem w tym roku na grubo:
-malinówka
-aroniówka
-z pigwowca japońskiego
-pigwówka (dzisiaj oddzielałem owoce od napitku)

Nie tak grubo....
- malinówka
- wiśniówka
- czarna porzeczka
- pigwowiec
- kwiat czarnego bzu
- tarnina (czeka zamrożona)
- aronia (zamrożona)
- likier kawowy
- do tego parę baniaczków typu ...... na kukurydzy, dębówka, itp.

Z tego co mi wiadomo, nie jestem (jeszcze) alkoholikiem.
W detalu nie robię.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 20:43 #319852

Yogi napisał:
Mat napisał:
... i na kilka miesięcy pod stół.

Odradzam chowanie pod stół... przerabiająca się nalewka może nie dotrwać czasu, w którym umownie należałoby ją zacząć degustować.

U mnie jeszcze działa (dopóki dzieciaki nie podrosną).
Za parę lat będę klucz do piwnicy na szyi nosił...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 20:44 #319853

przypomniałeś mi ,że jeszcze mam wiśniówkę gdzieś zabunkrowaną .

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 21:09 #319860

Yogi napisał:
sla66 napisał:
... owoc czarnego bzu (leżakowanie jeszcze 2 m-ce , pierwsze oceny niskie )

Oooo... dojrzała hyczka sama w sobie ma moc.
BTW owoce podgotowałeś, czy tylko umyłeś i do słoja z gorzałką?

Owoce przebrane i gotowane. Kumpel z pracy zasugerował , że dodatkowo powinny być mrożone... Cóż pierwsza próba z owocami.
Kwiaty sprawdzone, źródełko kwiatów blisko domu ale z kleszczami więc co roku będzie robiona kwiatowa. Z owocami się zobaczy jak dojrzeje.
W przyszłym roku spróbuję zrobić z kwiatów róży.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 21:27 #319861

sla66 napisał:
Kwiaty sprawdzone, źródełko kwiatów blisko domu ale z kleszczami więc co roku będzie robiona kwiatowa.

W tym roku poczęstowano mnie nalewką z kwiatów czarnego bzu z tonikiem.
W pierwszej chwili myślę: profanacja!, ale po spróbowaniu....
Już jedna butelka tak poszła

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 13 listopada 2016 21:34 #319862

Mat napisał:
sla66 napisał:
Kwiaty sprawdzone, źródełko kwiatów blisko domu ale z kleszczami więc co roku będzie robiona kwiatowa.

W tym roku poczęstowano mnie nalewką z kwiatów czarnego bzu z tonikiem.
W pierwszej chwili myślę: profanacja!, ale po spróbowaniu....
Już jedna butelka tak poszła

To jak z jałowcówką vel ginem albo sam albo z tonikiem

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 14 grudnia 2016 21:46 #327260

Wieczory długie. Na Szacownym Forum jakieś tematy i kwestie, których nie rozumiem (w gruncie rzeczy nie mam chyba nawet ochoty próbować ). Czas więc na małe porządki w "piwniczce". Trochę pozlewałem, trochę doprawiałem, poodlewałem... i policzyłem stan :/ Chyba nie jest ze mną dobrze skoro wesele mógłbym dziś z taką ilością zrobić. Zwłaszcza licząc 0,5l/osobę.

Stan magazynowy to- 85 litrów.

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 14 grudnia 2016 21:48 #327264

Nie strasz

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 14 grudnia 2016 21:49 #327265

Kaziklesnik napisał:
Wieczory długie. Na Szacownym Forum jakieś tematy i kwestie, których nie rozumiem (w gruncie rzeczy nie mam chyba nawet ochoty próbować ). Czas więc na małe porządki w "piwniczce". Trochę pozlewałem, trochę doprawiałem, poodlewałem... i policzyłem stan :/ Chyba nie jest ze mną dobrze skoro wesele mógłbym dziś z taką ilością zrobić. Zwłaszcza licząc 0,5l/osobę.

Kaziu, bardzo Cię polubiołem, chłopie ...

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 14 grudnia 2016 21:51 #327269

Kaziklesnik napisał:
... Trochę pozlewałem, trochę doprawiałem, poodlewałem... i policzyłem stan :/ Chyba nie jest ze mną dobrze skoro wesele mógłbym dziś z taką ilością zrobić. Zwłaszcza licząc 0,5l/osobę.

Twoja piwniczka to takie... "stoliczku nakryj się"!

ALKO ... czyli kto i co poleca jako trunki sytuacyjne ... 14 grudnia 2016 21:54 #327274

No to może zamiast do Ivana to do Kazika na sylwestra?
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.27 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.