Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Dodatek do chłodziwa
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Dodatek do chłodziwa

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:03 #24325

Obniżenie temperatury silnika wcale nie musi być dla niego korzystne , tym bardziej gdy z natury silnik jest chłodny
Wygląda mi to trochę jak magiczne naklejki zwiększające zasięg telefonów GSM - na zdrowy rozsądek to nie ma prawa działać , a sprzedali tego tysiące .

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:18 #24327

Hucul napisał:
Obniżenie temperatury silnika wcale nie musi być dla niego korzystne , tym bardziej gdy z natury silnik jest chłodny

Dokładanie.Jaki jest sens obniżać temperaturę w silniku który podobno jest nie do zagotowania(mam na myśli tdi)?

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:33 #24332

Pepek napisał:
a co ma wspólnego chłodnica wody z chłodnicą powietrza (interkuler), poza tym że są obok siebie? I jaki to ma wpływ na moc?
......No sam się nad tym zastanawiam ... Wychodzi na to że[zwłaszcza podczas postoju i w lecie] jak interkuler jest koło chłodnicy cieczy a ta jest deczko chłodniejsza to wtedy mniej też oddaje tego ciepła na zewnątrz. Tym samym inter. jest chłodniejszy co ma wpływ na ilość powietrza [tlenu]jaka może być wtłoczona do cylindra. Ogólnie powinno się zrobić też ciut chłodniej pod maską a to też ma wpływ na temp.interkulera umieszczonego nad silnikiem. Poprawcie mnie jak pierdo.e

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:37 #24333

Jarczan napisał:
Hucul napisał:

Dokładanie.Jaki jest sens obniżać temperaturę w silniku który podobno jest nie do zagotowania(mam na myśli tdi)?
......... Taki jest sens że ten wątek założył posiadacz V8 a tam jak wiadomo gotowanie się zdarza

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:45 #24335

Bobiperu napisał:
Pepek napisał:
a co ma wspólnego chłodnica wody z chłodnicą powietrza (interkuler), poza tym że są obok siebie? I jaki to ma wpływ na moc?
......No sam się nad tym zastanawiam ... Wychodzi na to że[zwłaszcza podczas postoju i w lecie] jak interkuler jest koło chłodnicy cieczy a ta jest deczko chłodniejsza to wtedy mniej też oddaje tego ciepła na zewnątrz. Tym samym inter. jest chłodniejszy co ma wpływ na ilość powietrza [tlenu]jaka może być wtłoczona do cylindra. Ogólnie powinno się zrobić też ciut chłodniej pod maską a to też ma wpływ na temp.interkulera umieszczonego nad silnikiem. Poprawcie mnie jak pierdo.e

Ubawiłeś mnie trochę Po co ci moc na postoju? Interkuler działa dobrze podczas jazdy albowiem nie ma tam żadnego urządzenia które by dodatkowo go wychładzało(wiatrak). Jest teoretycznie od strony silnika obudowa która zachodzi na interkuler i wiatrak wisko ale to raczej słabo działa.

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:56 #24336

Intercooler podczas postoju nie ma za wiele do roboty robi podczas jazdy , schładzając powietrze sprężone przez turbosprężarkę (rozgrzane w wyniku sprężenia i od samej sprężarki) używając do tego pędu powietrza i/lub natrysku wody...

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 21:56 #24337

Pepek napisał:
Bobiperu napisał:
Pepek napisał:

Ubawiłeś mnie trochę Po co ci moc na postoju? Interkuler działa dobrze podczas jazdy albowiem nie ma tam żadnego urządzenia które by dodatkowo go wychładzało(wiatrak). Jest teoretycznie od strony silnika obudowa która zachodzi na interkuler i wiatrak wisko ale to raczej słabo działa.
....Na postoju więcej się grzeje a im bardziej się nagrzeje tym dłużej stygnie W autach do pycenia na ćwiartkę raczej wisko nie uświadczysz a elektro wentyl. na sam bieg się często wyłącza .

O: Dodatek do chłodziwa 13 stycznia 2011 22:11 #24341

Moim zdaniem w wyścigach na 1/4 to interkuler najmniej ma do gadania. Przecież oni stosują podtlenki, super doładowania z wielgachnych turbin, staczają do minimum koła zamachowe i tłoki by osiągnąć superobrotysuper

O: Dodatek do chłodziwa 14 stycznia 2011 00:49 #24359

o widzę ze wyścig zbrojeń terenowych idzie w stronę wyścigów szosowych. Zróbcie natrysk wody na intercooler, proste i skuteczne skoro nawet w lancerach evo fabrycznych można było znaleźć coś takiego pod maska (albo u mnie w warsztacie stoi takie modyfikowane genetycznie).

O: Dodatek do chłodziwa 14 stycznia 2011 01:16 #24364

Pic na wodę fotomontaż
A skoro poprawiałoby to odbieranie ciepła od silnika do właśnie chłodnica była by cieplejsza, ale to są tylko takie dywagacje o czymś co nie ma sensu. wg mnie żadnego widocznego efektu to nie przyniesie. Jak się samochód gotuje to albo wentylator dodatkowy albo 2 chłodnica, Nic tutaj się nie da oszukać.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.23 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.