Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: [DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 17 stycznia 2011 16:28 #24819

Witam wszystkich. Mam pytanie: otóż jak poprawnie odpowietrzyć układ hamulcowy w discovery II TD5? Z góry dziękuję za pomoc

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 18 stycznia 2011 17:41 #24953

Dołączam się do pytanka...

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 18 stycznia 2011 23:26 #25002

Odpowietrzenie układu hamulcowego chyba w każdym samochodzie wygląda tak samo i wujek Google na pewno pokazałby zylion propozycji:)
Potrzebne 2 osoby.
Podczas trwania zabiegu przez cały czas pilnujemy aby w zbiorniczku wyrównawczym była odpowiednia ilość płynu hamulcowego.
Zaczynamy od koła które znajduje się najdalej od pompki czyli od tylnego prawego.
Jedna osoba w kabinie, druga do zacisku hamulcowego i szuka odpowietrznika.
Osoba w kabinie przez chwilę pompuje pedałem hamulca (naciska i puszcza) po czym naciska pedał hamulca do oporu i trzyma.
Podczas gdy osoba w kabinie trzyma pedał hamulca wduszony osoba przy zacisku popuszcza odpowietrznik (w 300 jest to klucz 11mm) i wypuszcza płyn z bąbelkami powietrza, względnie samo powietrze. Trwa to tylko przez chwilę, a właściwie do momentu kiedy pedał hamulca wpadnie do końca "w podłogę" zakręcamy odpowietrznik i osoba w kabinie puszcza pedał. Znów pompuje przez chwilę, znów przytrzymuje i tak w kółko do momentu, aż nie będzie leciał czysty płyn bez żadnych pęcherzyków powietrza. Po odpowietrzeniu prawego tylnego przechodzimy do lewego tylnego po czym do prawego przedniego i na końcu lewego przedniego.
Chyba, ze ktoś ma angilka i pedał hamulca i pompkę ma po prawej stronie.
Powodzenia!!!!
Ps nie wolno zapomnieć o dolewaniu płynu do zbiorniczka bo zrobimy jeszcze większe bagno.

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 18 stycznia 2011 23:37 #25003

ech...odpowietrzenie odbywa się poprzez komputer

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 18 stycznia 2011 23:46 #25004

selim napisał:
ech...odpowietrzenie odbywa się poprzez komputer

jeżeli nie ruszał nikt nie ruszał modulatora lub komponentów 'wyżej w układzie' można po staremu - tylko w wypadku wymiany komponentów lub zapowietrzenia modulatora trzeba testbookiem robić
Qjaw napisał:
Zaczynamy od koła które znajduje się najdalej od pompki czyli od tylnego prawego.

Beep, wrong.

Tak się robi w discu:
Screen_shot_2011_01_18_at_10.png

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 19 stycznia 2011 00:10 #25016

QJaw napisał:
Odpowietrzenie układu hamulcowego chyba w każdym samochodzie wygląda tak samo i wujek Google na pewno pokazałby zylion propozycji:)
Potrzebne 2 osoby.
Podczas trwania zabiegu przez cały czas pilnujemy aby w zbiorniczku wyrównawczym była odpowiednia ilość płynu hamulcowego.
Jedna osoba w kabinie, druga do zacisku hamulcowego i szuka odpowietrznika.
Osoba w kabinie przez chwilę pompuje pedałem hamulca (naciska i puszcza) po czym naciska pedał hamulca do oporu i trzyma.
Podczas gdy osoba w kabinie trzyma pedał hamulca wduszony osoba przy zacisku popuszcza odpowietrznik (w 300 jest to klucz 11mm) i wypuszcza płyn z bąbelkami powietrza, względnie samo powietrze. Trwa to tylko przez chwilę, a właściwie do momentu kiedy pedał hamulca wpadnie do końca "w podłogę" zakręcamy odpowietrznik i osoba w kabinie puszcza pedał. Znów pompuje przez chwilę, znów przytrzymuje i tak w kółko do momentu, aż nie będzie leciał czysty płyn bez żadnych pęcherzyków powietrza. Po odpowietrzeniu prawego tylnego przechodzimy do lewego tylnego po czym do prawego przedniego i na końcu lewego przedniego.
Chyba, ze ktoś ma angilka i pedał hamulca i pompkę ma po prawej stronie.
Powodzenia!!!!
Ps nie wolno zapomnieć o dolewaniu płynu do zbiorniczka bo zrobimy jeszcze większe bagno.
........ Zamiast drugiej osoby można użyć własnej nogi i kawałka deski lub kija który zapierasz o siedzenie wduszając owym pedała hamulcowego ......Tylko to śtrasnie męconce panocku jest bo cza łażić tam i nazot.

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 19 stycznia 2011 00:23 #25020

w 300 i II akurat to tylne lewe jest najdalej od pompy hamulcowej

i komputer nie jest potrzebny
Ostatnio zmieniany: 19 stycznia 2011 00:24 przez Milczący Joe.

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 19 stycznia 2011 22:26 #25114

Tak się robi w discu:

Czyli wcale nie zaczynamy od tył. Ciekawe dlaczego akurat tak?
a to dotyczy DII czy DI też ?
Zawsze się czegoś można dowiedzieć

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 9 sierpnia 2013 18:08 #146062

Koledzy

rozbierałem układ hamulcowy - naprawa blacharska nadkoli

nie mogę odpowietrzyć układu tzn pompuję pedałem i nic .....

Disko z ABS nie chciałem zakłądać nowego tematu - mój to "1" 1997 z ABS-em

Potrzebuje jakiejś podpowiedzi, przewody podłączone prawidłowo, próbowałem z zapłonem i bez.

Generalnie pierwszy raz mam taką sytuację ??
Ostatnio zmieniany: 9 sierpnia 2013 18:12 przez michal.p. Powód: doprecyzowanie postu :-)

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 16 czerwca 2014 14:54 #191597

Szanowne grono pacjentów,

czy jest gdzieś procedurka jak wymienić przewody na te w oplocie (goodridże chcę wstawić pod lift 2 cale)? Chodzi mi o tips&tricks, czy to się da ogarnąć bez podnośnika, w ogólności to wiem: rozpinam przewody, płyn wylatuje, zakładam nowe, nowy płyn + odpowietrzenie, ale czy są jakieś niespodzianki po drodze?

/Tomek

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 16 czerwca 2014 16:37 #191603

ja mam wyminieone na stalowe w oplocie
Da się ogarnąć z poziomu ulicy....Jedynie lewarek ze schowka potrzebny

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 09:53 #231599

Jakie przewody hamulcowe w oplocie polecacie do liftu, jakiś link może ?

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 11:21 #231619

Podobno najsensowniejsze są Goodridge +40mm

Ja mam Terrafirmy, bo akurat powyższych nie było. Po dwóch latach stalowy oplot zaczyna proces biodegradacji, więc nie polecam.

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 11:57 #231634

ok właśnie szukam goodridge

pytanie takie bo mam nietypowy lift, nie 2 cale ale coś koło 3, spreżyny pomieszane, podkładki jakieś, bez detali

szukać plus 2" 40 mm czy plus 4" ?

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 12:24 #231639

Według mnie wszystko zależy od skoku amortyzatorów - na ile pozwolą unieść ramę ponad most. Możesz dać te dłuższe dla świętego spokoju, albo sprawdzać empirycznie czy 40mm starczy.

[DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 12:37 #231643

Bierz dłuższe cena ta sama a od przybytku głowa... na padocku kiedyś były w dobrym peso.

Odp: [DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 17:50 #231691

vip napisał:
Witam wszystkich. Mam pytanie: otóż jak poprawnie odpowietrzyć układ hamulcowy w discovery II TD5? Z góry dziękuję za pomoc

a taki z ciebie super mechanik

Odp: [DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 17:59 #231692

lr_olek napisał:
vip napisał:

Haha... wątek założony na początku 2011 roku.
Przez 4 lata to przy dobrych wiatrach można obronić doktorat z mechaniki LR'a.

Odp: [DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 20:40 #231720

lr_olek napisał:
vip napisał:

Ja przynajmniej nie muszę jeździć do warsztatu w przeciwieństwie do ciebie
A każdej marki człowiek uczy sie oddzielnie ... Każda skrywa swoje niespodzianki i niuanse
Ostatnio zmieniany: 3 kwietnia 2015 20:44 przez vip.

Odp: [DII] Odpowietrzenie układu hamulcowego 3 kwietnia 2015 21:40 #231728

Lepiej napisz czy sam odpowietrzyłeś i jak ?
Ostatnio zmieniany: 3 kwietnia 2015 21:41 przez Bobiperu.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.24 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.