Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
PROFILAKTYKA

TEMAT: filtr kabinowy

filtr kabinowy 20 czerwca 2017 13:21 #363980

szukam...szukam...i znaleźć nie mogę. Gdzie w Disco 2 jest filtr kabinowy?
wiem..wiem... pytanie laika - ale nurtuje mnie to a obecnie nie jestem w stanie zaglądnąć do auta.

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 13:24 #363981

otwierasz maske silnika i dluga kratka z gabka na podszybiu to "filtr kabinowy". Jesli szukasz prawdziwego to takiego brak

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 13:45 #363985

No własnie,to samo ćwiczyłem wczoraj i wyszło,że takiego z prawdziwego zdarzenia niet.

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 13:50 #363988

zerolik napisał:
szukam...szukam...i znaleźć nie mogę. Gdzie w Disco 2 jest filtr kabinowy?
wiem..wiem... pytanie laika - ale nurtuje mnie to a obecnie nie jestem w stanie zaglądnąć do auta.

Trudno to nazwać filtrem "kabinowym"... raczej "przed kabinowym". Generalnie samemu można wystrugać z: włókniny, gąbki... i innych tego typu wynalazków.

"3"...

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 14:03 #363995

ok a jak chce wyczyścić klimatyzację (odgrzybić etc) to co powinienem wyczyścić? jest na to jakaś procedura
nadmuchy mam zasyfione że hej.

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 14:04 #363997

monolit napisał:
otwierasz maske silnika i dluga kratka z gabka na podszybiu to "filtr kabinowy". Jesli szukasz prawdziwego to takiego brak

ale można dołożyć

Wystarczy podszybie zdjąć

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 14:19 #364003

może inaczej.
gdzie jest parownik klimatyzacji??

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 14:23 #364004

w puszce nagrzewnicy pod deską rozdzielczą - a ściślej w jej trzewiach...

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 14:50 #364009

ziober napisał:
w puszce nagrzewnicy pod deską rozdzielczą - a ściślej w jej trzewiach...

czy można to jakoś wyczyścić?

Odp: filtr kabinowy 20 czerwca 2017 15:11 #364011

Zamiast dużo pytań lepiej najpierw troszkę poczytać, ewentualnie obrazki pooglądać..

workshop-manuals.com/landrover/discovery-ii/air_conditioning/description_and_operation/a/c_refrigerant_system_component_layout/

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 12:49 #364181

//
Ostatnio zmieniany: 21 czerwca 2017 12:51 przez zerolik.

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 12:50 #364182

VMatas napisał:
Zamiast dużo pytań lepiej najpierw troszkę poczytać, ewentualnie obrazki pooglądać..

workshop-manuals.com/landrover/discovery-ii/air_conditioning/description_and_operation/a/c_refrigerant_system_component_layout/

chyba po to jest to miejsce żeby pytać.
Przeglądnąłem manual ale dalej nie wiem:

• czy parownik można czyścić standardowo jak w pozostałych autach
  • żeby dostać się do nagrzewnicy co muszę zdemontować na desce
  • czy ktoś czyścił klime - jakieś inne sposoby metody?
  • czy kanały wentylacji wystarczy przedmuchać czy może macie jakieś inne metody czyszczenia

[/ul]
Ostatnio zmieniany: 21 czerwca 2017 12:50 przez zerolik.

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 13:15 #364190

zerolik napisał:

Tak se to tłumacz...

zerolik napisał:

To auto Cię przerasta...

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 13:21 #364191

rovar napisał:
zerolik napisał:

Tak se to tłumacz...

zerolik napisał:

To auto Cię przerasta...

no fakt jest wyższe

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 13:46 #364198

zerolik napisał:
ok a jak chce wyczyścić klimatyzację (odgrzybić etc) to co powinienem wyczyścić? jest na to jakaś procedura
nadmuchy mam zasyfione że hej.

Najpierw sprawdź w jakim stanie masz ten pseudofiltr na podszybiu. Jak porwany to kupić nowy.
Potem zdejmujesz osłonę wiatraka nawiewu w nogach pilota i dostajesz się do samego wiatraka.
Rozbierasz i wywalasz z niego liście, ćmy, i resztki pseudofiltra z podszybia.
Składasz wszystko do kupy i włączasz nawiew na maxa. Nic nie piszczy i nie chroboli? To ok.
A co do sprawdzenia klimatyzacji to sobie looknij TU
Co do czyszczenia...

"Metoda piankowa

Jest to metoda tradycyjna, prosta i tania, choć nie zawsze tak skuteczna jak dwie pozostałe, poza tym wymaga nieco wprawy. Potrzebny nam jest jedynie preparat grzybobójczy w sprayu za kilkanaście złotych i trochę czasu. Oczyszczanie klimatyzacji przy pomocy takiego środka można wykonać na dwa sposoby: od strony silnika lub od wnętrza kokpitu. Od strony silnika robimy to w następujący sposób: przez kanały nawiewowe znajdujące się w komorze silnika od strony pasażera, przy pomocy elastycznego wężyka dołączonego do opakowania, wprowadzamy preparat w okolice parownika. Wtryskiwany w ten sposób środek dostaje się do użebrowania parownika, niszcząc bakterie i grzyby. Wymaga to jednak precyzyjnego działania, by środek dotarł jak najgłębiej i dobrze spryskał cały parownik. Jeżeli chcemy oczyścić klimatyzację od wnętrza auta, to wprowadzamy wężyk w miejsce najbardziej intensywnego zasysania powietrza z kokpitu i przez około minutę wtryskujemy tam preparat. Na każdym opakowaniu środka jest dokładna instrukcja obsługi, która tłumaczy, jak postępować.

Metoda ultradźwiękowa

Jest to metoda chemiczna. Urządzenie do odgrzybiania rozpyla płyn czyszczący metodą ultradźwiękową. Płyn – za pomocą wentylatorka zamontowanego w urządzeniu – wyprowadzany jest na zewnątrz elastyczną rurką, która jest integralną częścią tego ultradźwiękowego odgrzybiacza. Stosujemy specjalne środki chemiczne przystosowane do rozpylania metodą ultradźwiękową. Mogą one zawierać substancje przeznaczone do niszczenia grzybów, a także te do usuwania uciążliwych, przykrych zapachów. Odgrzybianie warto przeprowadzić w dwóch etapach: najpierw zastosować płyn odgrzybiający, a następnie niwelujący brzydkie zapachy. Po ustawieniu urządzenia w samochodzie i włączeniu klimatyzacji na cykl obiegu wewnętrznego zostawiamy je na około 25 minut (według instrukcji), a potem dokładnie wietrzymy samochód. Metoda ta jest bardzo skuteczna ze względu na to, że para środka grzybobójczego lub niszczącego zapachy ma mikroskopijne cząsteczki. Dzięki temu doskonale penetrują one parownik i wszelkie zakamarki kanałów nawiewowych.

Metoda ozonowa

Ta metoda jest niezwykle skuteczna i prosta. Jej minusem jest dość wysoka cena urządzenia, ale nie musimy kupować żadnych środków chemicznych i stosować ich w samochodzie. Odgrzybiacz ozonowy jest urządzeniem wytwarzającym ozon poprzez wykorzystanie promieni UV i wysokiego napięcia. Ozon ma spore możliwości, jeżeli chodzi o usuwanie i niszczenie bakterii, grzybów oraz niweluje wszelkiego rodzaju nieprzyjemne zapachy (przy pomocy ozonu oczyszcza się obecnie np. większość basenów). To niewielkie urządzenie wystarczy umieścić na desce rozdzielczej w okolicach nawiewu powietrza i podłączyć do gniazda zapalniczki lub do sieci (w zależności od sposobu zasilania). Po uruchomieniu silnika auta i klimatyzacji włączamy tzw. obieg wewnętrzny i w zależności od wielkości kokpitu nastawiamy czas działania urządzenia (od 15 do 60 minut). Zamykamy okna, drzwi i wychodzimy z auta. Po upływie ustalonego czasu urządzenie wyłączy się automatycznie, a nam pozostaje krótkie przewietrzenie wnętrza samochodu."

Ja tego wszystkiego oczywiście nie robiłem bo wyznaję zasadę że każdy robi to na czym się zna, dlatego oddaje auto do mechaników.

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 14:25 #364200

#K_A_L_I i to jest konkret.

w osobówce czyszczę sam klimę i myślałem że tu zrobię to samo ale widzę że pojadę wyozonować auto.
jeszcze raz dzięki

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 14:54 #364204

zobacz tutaj landklinika.pl/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=20&id=312089&Itemid=181#336095 jesli juz masz dostep do dmuchawy mozna uzyc wurth z plastikowa rurka do klimy. Nie warto stosowac pianek do nawiewow bo rozpuszczaja gabke na laczeniach. Jesli uzyjesz opcji szukaj na LK czego nie zrobiles znajdziesz jak wymienic gabki na laczeniach. Mozna uzyc myjki parowej - stosuje ultradzwieki i ozonowanie.

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 16:38 #364218

Ostatnio do wujka przyjechal klient nowka insignia (robili mu klime w serwisie opla) ze mu smierdzi. Po szybkich ogledzinach okazalo sie se ktos uzyl jakies pianki i ona zalegla sie w zakamarkach, rowkach etc. Smrod niesamowity. Auto pojechalo na serwis opla, pol samochodu rozebrali aby wszystko wyjac i wyczscic.

Ja ozonuje klime - odkad pamietam nie mam z tym zadnych problemow ani samochod :-D

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 17:05 #364224

Kabar napisał:
Ja ozonuje klime - odkad pamietam nie mam z tym zadnych problemow ani samochod :-D

Dobra, ozon ozonem. Ale jak się to ma do jazdy po szutrówkach i zalegającym wszędzie pyle? Ozonowanie to usuwa, czy tylko przestaje śmierdzieć?

Odp: filtr kabinowy 21 czerwca 2017 17:19 #364225

misha napisał:
Kabar napisał:

Dobra, ozon ozonem. Ale jak się to ma do jazdy po szutrówkach i zalegającym wszędzie pyle? Ozonowanie to usuwa, czy tylko przestaje śmierdzieć?

Niestety ale to wszystko zostsje. Nie widze innego rozwiazania jak jakas szczotka a potem czyscic jak james may :-P

Odkad zmontowalem filtr kabiniwy (ten z wyciagu kuchennego) ilosc kurzu/pylu spadla drastycznie.

Sie kiedys zabiore za zrobienie jakiegos filtra z wkladem w ta dziure.
Ostatnio zmieniany: 21 czerwca 2017 18:59 przez Kabar.
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.25 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.