Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika

Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 16:23 #480924

Hey,

Ostatnio na czarnym (a1) udalo mi sie trochę zagrzac silnik. Efekt peknieta glowica :/ glowica wymieniona na nowa z zaworami (z landstore) nowe uszczelki, termostat, czujka na zegary, zrobiony tez rozrzad itd.. stan obecny auto lepiej jezdzi, wg mnie mniej dymi .. ogolnie spoko... Niestety wyglada ze nie zostal uleczony pierwotny problem, A jedynie naprawione auto czesciowo po przygodzie... Tak wiem ze czarne to nie naturalne srodowisko dla tego auta ale kurde 100km/h nawet przez kilkadziesiat km niepowinno być wyzwaniem a okazuje sie ze wskazowka dosc latwo wznosi sie w górę... Obstawiam/czytalem tez tutaj ze winna moze byc chlodnica... Czy jest opcja podejrzewac cos innego?? Uklad chlodzacy odpowietrzony, termostat nowy, z wygladu chlodnice czyste wisko kreci sie (w terenie sie nie przegrzewa wiec stawiam ze sprawne, chociaz nie wiem jak to sprawdzic)... Jakas sugestia, wrozba z krysztalowej kuli??
Jesli chlodnica to czy takie cos bedzie robic...allegro.pl/oferta/chlodnica-wody-land-rover-discovery-i-2-5-95-98-8564474638?

Pozdr
Szaman

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 16:44 #480925

Tylko chlodnica. Wymień. Lub śmieci pomiędzy chłodnicami jeśli masz klimę.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 16:46 #480926

Cial obcych brak... Syfu z zewnatrz nie widac... Klima jest..

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 17:19 #480927

Szaman napisał:
Cial obcych brak... Syfu z zewnatrz nie widac... Klima jest..

W całej historii LK było już wielu zawodników, którzy wierzyli, że nie trzeba wymieniać chłodnicy. Między innym ja. Jest też wielu między innymi ja, którzy po wymianie chłodnicy zapomnieli o układzie chłodzenia. Przegrzana 300seta to niefajna trzyseta.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 17:43 #480928

Skurwiały bączek do przedmuchania lub przedrutowania

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 18:14 #480929

Co do chlodnicy to zgadzam sie... Pewnie to... Moge prosic i doprecyzowanie co to skurwialy baczek?

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 19:37 #480930

Takie coś co wyrównuje ciśnienie pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym -chłodnicą- obudową termostatu. Ma być drążny w każdą stronę . Zdejmij na obudowie termostatu wężyk i dmuchnij w niego. Jak nie idzie to bat od anteny CB idealnie nadaje się do przepchnięcia

tak wygląda
landstore.pl/trojnik-z-zaworem-zwrotnym-zbiornika-wyrownawczego-200-300-tdi
Ostatnio zmieniany: 20 grudnia 2020 19:38 przez Pepek.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 19:39 #480931

U mnie identyczny objaw dawała chłodnica Na szczęście obyło się bez rwania czapki
Niby była czysta, przeplukana, lamelki niepogiete a jednak w środku narośl na kanałach musiała uniemożliwiać prawidłowe chłodzenie
Nim do tego doszedlem przerobilem wszystko - termostat, baczka, wisco...
Chłodnica weszła ta najtansza aluminiowa z Landstore, odpukac od 5 lat nie pamiętam o problemie rosnącej nadmiernie temperatury

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 20:34 #480935

Zacznij od wyczyszczenia chodnicy .Rozchyl chłodnice, zdemnotuj wiskoze i weżem bez koncówki zadnej jezdzij od tyłu po chłodnicy Nie lej na chłodnice, tylko przystaw wąż do chłodnicyi miejsce po miejscu obok siebie przejedz. Jak leci bloto to masz odpowiedz. Ale grzanie się w zimie to chyba grubszy problem.. Ja mam wrzenie ,ze mógłbym jezdzic na małym obiegu cały czas.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 21:07 #480938

Pepek napisał:
Takie coś co wyrównuje ciśnienie pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym -chłodnicą- obudową termostatu. Ma być drążny w każdą stronę . Zdejmij na obudowie termostatu wężyk i dmuchnij w niego. Jak nie idzie to bat od anteny CB idealnie nadaje się do przepchnięcia

tak wygląda
landstore.pl/trojnik-z-zaworem-zwrotnym-zbiornika-wyrownawczego-200-300-tdi

Potwierdzam. Myślałem, ze mam drożny, bo przetkany niecały rok temu. Okazało się że ponownie się zatkał...
Dzięki Piotr za sugestie , układ odpowietrzony w 5 minut

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 21:28 #480940

nigdy baczka nie przetykałem...23 lata

moze go przetkam więc?

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 20 grudnia 2020 21:40 #480942

Bączek majątku chyba nie kosztuje? Warto wymienić. Co do chłodnicy - posmyraj od wewnętrznej strony i zobacz czy nie będzie śniegu z lamelków. Pewnie będzie.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 00:13 #480946

Jak już jesteśmy przy chłodnicach, montował ktoś przed chłodnicami układ żaluzjowe jaka np. w Uazie? Ma być w D2 do jazdy w terenie, tak żeby zasłaniać chłodnice przed wjazdem w błoto. No i może była by to jakaś opcja zasłaniania chłodnicy w celu polepszenia temperatury silnika w D2

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 07:59 #480947

Chlodnice byly czyszczone, ale fakt az tak gleboko z tyli nie zagladalem... Zobacze co tam widac...ale poza raczej slabymi lamelkami raczej kupy blota sie nie spodziewam... Alee zerkne... Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz... Czy mogloby byc cos jeszcze innego niz chlodnica (wydajnosc chlodzenia czy to ze starosci czy przez ciala obce).... Termostatnowy, uklad odpowietrzony ... Baczka poszukam i przeczyszcze/wymienie... Ale czy cis jeszcze moze byc podejrzane?.. w terenach nic tylko asfalt i te okolice 100+... Pompy jakos nie podejrzewam, wisko??? Raczej tez w terenie by sie grzal

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 08:13 #480948

25 letnią chłodnicę można prawie w ciemno wymieniać jeżeli nowe akceptowalnej jakości są dostępne.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 08:26 #480949

Zgadzam sie ze stwierdzeniem ze 25letnia chlodnica nowa nie jest... Pytanie tylko czy ona faktycznie jezdzi tam tyle... Ja auto mam kilka lat wczesniej kilku juz tam było... czy jest od nowosci.. no idea...
Ale tak czy siak zagladne tam jeszcze dzis dokladnie i jak bedzie wygladala na czysta albo przy prosbie weza ogrodowego duzonsyfu nie poleci... To pewnie zakupie nowa ...

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 11:08 #480952

Mój układ chłodzenia, a wóz mam już ponad 12 lat, płukałem parę razy. Różne środki, płukanki itd. I ciągle mi płyn robi się rudy, jakby wcześniej jeździł na wodzie i się układ zakamienił. Olałem. Samochód mi się nie przegrzewa (raz tylko temp skoczyła, jak miałem łopatę syfu pomiędzy chłodnicami), ale też niestety ma problem z ogrzewaniem w środku. Podejrzewam zakamienioną nagrzewnicę ale nie ruszam. Zimą mam inne samochody do jeżdżenia.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 15:06 #480956

Zasyfiałe a nie przegrzewa się i brak ogrzewania? To może jednak termostat otwarty na stałe?

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 21 grudnia 2020 22:51 #480962

Nie, bo nagrzewa się dość szybko. W sensie wskażnika na blacie i wiatru w kratkach. Tyle, że ten wiater taki mało gorący.

Odp: Niefortunna przygoda i ciag dalszy .... w d1 300 zacieplo - przegrzewanie silnika 22 grudnia 2020 10:53 #480967

To może być, że skały albo majonez w nagrzewnicy.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.22 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.