Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Oleje i płyny w discovery 1
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA

TEMAT: Oleje i płyny w discovery 1

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 listopada 2016 20:06 #317933

długi napisał:
no to pytanie numer dwa dotyczące oleju... przekładam silnik, wymieniłem wszystkie uszczelniacze/uszczelki poza uszczelką głowicy i zaworów. Zastanawiam się nad "płukanką" liqui moly engine flush, i teraz opcje:

- "tani" olej + płukanka
- "drogi" olej + płukanka
- olać płukankę i zalać drogi olej, puścić furę na kilka moto godzin i zmienić olej
- zalać drogim olejem i zostawić
- inna opcja?

dodam, że auto uruchomię na kilka moto godzin i będzie dalej stał do maja ...

Nigdy nie płukałem ,i nie będę.

Zalać lepszym olejem i,przepalić, zostawić.
W maju pojeździć chwilę i wtedy wymienić.
Ostatnio zmieniany: 2 listopada 2016 20:07 przez hubi_74.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 listopada 2016 20:11 #317936

długi napisał:
no to pytanie numer dwa dotyczące oleju... przekładam silnik, wymieniłem wszystkie uszczelniacze/uszczelki poza uszczelką głowicy i zaworów. Zastanawiam się nad "płukanką" liqui moly engine flush, i teraz opcje:

- "tani" olej + płukanka
- "drogi" olej + płukanka
- olać płukankę i zalać drogi olej, puścić furę na kilka moto godzin i zmienić olej
- zalać drogim olejem i zostawić
- inna opcja?

dodam, że auto uruchomię na kilka moto godzin i będzie dalej stał do maja ...

mi kiedyś pewien znachor powiedział że nie ma sensu robić takiego płukania w silniku który ma już swoje lata i przebieg ponieważ można wypłukać sobie nagar który zebrał się pod pierścieniami i silnik straci kompresje i zacznie brać olej, ale ile w tym prawdy nie wiem, jak ktoś ma wiedze na ten temat to nich się podzieli

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 listopada 2016 22:17 #317973

Mogę tylko potwierdzić że na 10W faktycznie duuuuuuużo mniej dolewek w miedzy przebiegu, a co do płukania, zalać świeżym i co najwyżej 2-3 tysie wcześniej wymienić

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 listopada 2016 23:06 #317984

Tylko nikt nie da gwarancji, co się stanie (teoretycznie) po przejściu na 10W40. Ktoś, kto pierścienie robił może się w to bawić, jednak przy silnikach, które mają 200, 300 i więcej kkm to co wtedy? Kiedyś chodziła mi taka myśl po głowie, ale co ludzi pytałem to każdy odradzał, nawet tutaj
W osobówce mam w tej chwili niecałe 225 kkm (rocnzik '92) i też kiedyś myślałem, że może przejdę na 10W, gdyż niepotrzebnie ktoś doradził bratu, by taki lał, gdy go ściągnął zza zachodniej granicy. Mógł wtedy od razu 10W zalać... A ja wolałbym 10W, ale co się stanie, o ile w ogóle, to nikt nie wie.

Gadałem kiedyś z jednym z dystrybutorów Liqui Moly, on stwierdził, że jeśli do tej pory jeździłem na dobrym mineralnym, to mógłbym przejść i nic nie powinno się stać. Ale nie przeszedłem.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 00:15 #318007

I sie nic nie stanie.Bo co by sie mialo stac?To nie wczesne lata 90 i zmiana z oleju cpn na mobila.Nawet tetaz zmiana z lotosa/orlenu na 10w nic nie zrobi.21 wiek.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 01:04 #318025

A ja tam do wszystkiego co jeździło na mineralu, leje półsyntetyk 10w40 Mam wrażenie że osiągi są lepsze, a w pojazdach gdzie jest dokładny wskaźnik temperatury, silniki pracują na niższych temperaturach niż na mineralu. Ja to wogóle dziwny jestem, bo np. do chłodnic w maszynach pracujących w ekstremalnych warunkach leje czysty koncentrat do chłodnic. Dlaczego, dlatego że dla silnika zabójcza nie jest chwilowa temperatura 130 stopni tylko gotowanie się płyny i duża różnica temperatur pomiędzy powierzchnią gdzie jeszcze jest płyn a tą gdzie jest już bąbel powietrza. Do reduktorów i skrzyń leje dobry olej + dodatek z dwusiarczkiem molibdenu. Pewnie niektórzy zapytają po co? Proponuję raz spróbować bo koszt nie wielki, a zmiana pracy skrzyni duża

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 07:50 #318029

mi kiedyś pewien znachor powiedział że nie ma sensu robić takiego płukania w silniku który ma już swoje lata i przebieg ponieważ można wypłukać sobie nagar który zebrał się pod pierścieniami i silnik straci kompresje i zacznie brać olej, ale ile w tym prawdy nie wiem, jak ktoś ma wiedze na ten temat to nich się podzieli

jedna z większych bzdur powtarzanych przez starych znachorów wychowanych na mineralu (20 lat temu pracowałem z takimi i nawet im wierzyłem)

jakieś pięć lat temu zrobiony pewien eksperyment:silnik suzuki na mineralnym,spalał dwa litry oleju na 300 km.Zabieg:nafta przez świece dolewana do pełna przez dwa dni,wymiana oleju na mineralny+płukanka i dwa dni jazdy,wymiana oleju na syntetyk Motul X-Clean 8100.Silnik żyje do dziś,zużycie oleju mikroskopijne.

Przykład drugi:kupiłem kiedyś defa 200tdi.Silnik zalany olejem o konsystencji smaru.Zabieg:Dwa razy wymiana na mineralny,po kilka dni jazdy,wymiana na syntetyk.Zrobione ok 40 tys km,zużycie oleju prawie zerowe

SYNTETYK NIE ZABIJA,a semi tym bardziej

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 08:01 #318030

Może zabija powoli , ale Nam się nie śpieszy

W mostach i reduktorze też mam dodatki molibdenowe

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 08:39 #318033

Pepek napisał:
Może zabija powoli , ale Nam się nie śpieszy

W mostach i reduktorze też mam dodatki molibdenowe

Właśnie zastanawia mnie jaki wpływ molibden ma na przekładnie typu Torsen. Teoretycznie powinien przedłużyć jego żywotność, ale obniży sprawność- tak jest w praktyce? bo tego nie miałem jeszcze okazji testować

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 11:20 #318046

ROBBIL napisał:
obniży sprawność- tak jest w praktyce?

jak chciałbyś to zdiagnozować?

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 11:43 #318058

Ja tam zalałem do mojej 200 półsyntetyk od razu po zakupie i podobnie z resztą padlin jakimi jeździłem. Nigdy nie stwierdziłem negatywnych skutków, a raz nawet panewki się naprawiły i już nigdy się nie odezwały...

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 15:52 #318088

pawo napisał:
ROBBIL napisał:

W określonych warunkach ślimaki trą o siebie dość mocno co powoduje blokadę. Skoro molibden powoduje większy poślizg, to mechanizm może nie blokować- tak mi się wydaje. Dlatego pytam, bo na razie nie mam na czym testować

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 16:39 #318093

ROBBIL napisał:
pawo napisał:
ROBBIL napisał:

W określonych warunkach ślimaki trą o siebie dość mocno

https://d-w24.ppstatic.pl/g2/ad/78/03/141802_1275758526_68b9_p.jpeg
Ostatnio zmieniany: 3 listopada 2016 16:40 przez FiSpCar.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 16:53 #318094

FiSpCar napisał:
ROBBIL napisał:
pawo napisał:
ROBBIL napisał:

W określonych warunkach ślimaki trą o siebie dość mocno

https://d-w24.ppstatic.pl/g2/ad/78/03/141802_1275758526_68b9_p.jpeg

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 20:09 #318118

ROBBIL napisał:
pawo napisał:
ROBBIL napisał:

W określonych warunkach ślimaki trą o siebie dość mocno co powoduje blokadę. Skoro molibden powoduje większy poślizg, to mechanizm może nie blokować- tak mi się wydaje. Dlatego pytam, bo na razie nie mam na czym testować

czyli nie o praktykę a badania laboratoryjne pytasz
to chyba nikt tego jeszcze nie badał

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 20:24 #318121

pawo napisał:
ROBBIL napisał:
pawo napisał:
ROBBIL napisał:

czyli nie o praktykę a badania laboratoryjne pytasz
to chyba nikt tego jeszcze nie badał

Raczej o praktykę czy jest jakaś różnica? bo ja jeszcze nie mam torsena

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 listopada 2016 20:35 #318128

ROBBIL napisał:
Raczej o praktykę czy jest jakaś różnica? bo ja jeszcze nie mam torsena

dlatego nie wiesz o co pytasz

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 12 grudnia 2016 11:51 #326481

W rozpisce jako olej do skrzyni podany jest MTF94, jest w nim coś magicznego czy to po prostu 75W80? Pytam bo przy cenie 70pln za flaszkę: landstore.pl/olej-przekladniowy-mtf-94-1-litr to się zastanawiam czy nie szarpnąć się na Redline MTL (100pln za flaszkę) skoro skrzynia ma pracować silky smooth

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 13 grudnia 2016 21:09 #326823

Widziałem, że Ravenol też produkuje MTFa94 i jak dobrze pamiętam, Carlube (ostatniego nie znam).

A Texaco, które wytwarza ten olej, jest na alledrogo po 4 dychy za litr.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 16 maja 2017 12:32 #359151

Gdzie szukać tego filterka oleju?? Ogladam ta skrzynie od spodu i niewiem co rozkrecic sie do niego dostac. Gdzies od góry trzeba? Od stroby lewarka?
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.25 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.