Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Oleje i płyny w discovery 1
(1 przeglądających) (1) Gość
PROFILAKTYKA

TEMAT: Oleje i płyny w discovery 1

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 24 maja 2019 03:44 #449724

Z tego co zauważyłem, to fabrycznie reduktory przy silnikach V8 miały czujnik temperatury oleju. Czy wszystkich, czy tylko Automat/Manual, to nie wiem.

Tu link do forum gdzie koledzy obcojęzyczni prowadzą, krótką dyskusję na ten temat.

forums.lr4x4.com/topic/97653-temp-sender-on-transferbox/

Na stronie z częściami poszukałem nieco rimmerbros.com/Item--i-PRC7984 i tak:

Zastosowanie części - chodzi o czujnik temepratury oleju w reduktorze: Switch, Transfer Box - PRC7984

Specifications and additional product information Discovery 1 - All models (VIN) MA081992 on - Transfer box temperature - Quantity Required - 1
Discovery 2 - All V8 petrol models - Transfer box temperature - Quantity Required - 1
RR Classic - All models with B-W NV225 transfer box - Transfer box temperature - Quantity Required - 1
Ostatnio zmieniany: 24 maja 2019 03:49 przez thaer.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 24 maja 2019 08:56 #449732

Ano dzięki;) Nie topiony ale jakoś tak do przebiegu 40 tys. nie dojeżdżam.
300seta znaczy się;) O istnieniu takiego czujnika nie wiedziałem, widać Koleżeństwo zaskakuje

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 24 maja 2019 11:45 #449742

Jeszcze mam zagwózdkę co do olejów w mostach i reduktorze. Zawsze lałem GL-4 80W90, ostatnio mechanik stwierdził że GL-5 75W90 jest lepszy i taki trza lać. Z ciekawości zadzwoniłem do Landserwisu gdzie dowiedziałem się, że oni leją GL-5. Wiem, wiem, było pisane, ale..)
Jeśli teraz mam do wyboru (specjalnie wyszukałem GL4/GL5):
1. olej syntetyczny 75W-90 API GL 4/GL5 lub też
2. olej mineralny 80W-90 API GL 4/GL5
to co lepiej do trzyseteczki i nieśmiało pytam dlaczego?

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 lutego 2021 19:13 #482353

Serwus, zabieram się za wymianę chłodziwa w mojej 300 i im więcej czytam tym głupszy się robię.
Instrukcja podaje że ma być na bazie glikolu, bez metanolu, z bezfosforowymi inhibitorami korozji, przeznaczony do silników aluminiowych.

Czyli jaki?

GL12
GL12+
GL12++
Może jeszcze inny?

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 lutego 2021 20:03 #482357

Praktycznie każdy dostępny w sprzedaży.
Oprócz borygo

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 2 lutego 2021 22:00 #482363

No właśnie chyba niekoniecznie.
Jedne rozpuszczają ołów inne aluminium, niektóre uszczelki pod głowicą.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 09:09 #482369

hubi_74 napisał:
Praktycznie każdy dostępny w sprzedaży.
Oprócz borygo

Oj tam, Borygo G12++ jest różowe.

Leśnowóz napisał:

A nadmiar czytania robi wodę z mózgu. Był zielony wlej zielony, był różowy wlej różowy (jak pomieszasz kolory to wynikowy będzie paskudny brązowo rdzawo nieokreślony).
Ostatnio zmieniany: 3 lutego 2021 09:13 przez wojteks07.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 10:43 #482377

...
Leśnowóz napisał:

A nadmiar czytania robi wodę z mózgu. Był zielony wlej zielony, był różowy wlej różowy (jak pomieszasz kolory to wynikowy będzie paskudny brązowo rdzawo nieokreślony).

A najlepiej przepłukać układ przed wlaniem świeżego.
Ostatnio zmieniany: 3 lutego 2021 10:43 przez Yogi.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 11:02 #482379

Przepłukać, to na pewno przepłuczę.

Ale kolor płynu nie ma już wiele wspólnego z jego właściwościami.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 11:14 #482381

Leśnowóz napisał:

Prawie każdy producent pędzideł zaleca płyn chłodniczy wg własnej marki, a co za tym idzie barwią te płyny na specyficzne kolory, no i sugerują kupowanie płynów z logo danej marki.
Natomiast właściwości współczesnych płynów (nawet różnych producentów pędzideł - j.w.) nie różnią się i można je mieszać... ale kolory też się będą mieszać.
BTW jakie znaczenie mają kolory dla prawdziwego macho.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 11:55 #482386

Leśnowóz napisał:

Skoro przepłuczesz (zapewne wodą) to ile wody zostanie w układzie?

Wynikowy kolor płynu po zmieszaniu kolorów zachęca do kolejnej wymiany z przepłukaniem wodą zdemineralizowaną aż czysta poleci i zdecydowaniu się na konkretny kolor.
Ostatnio zmieniany: 3 lutego 2021 11:58 przez wojteks07.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 12:56 #482392

IAT to płyny zawierające sole nieorganiczne (krzemiany, fosforany, borany) tworzące na powierzchniach metalowych warstwę ochronną. Płyny te były stosowane najwcześniej i są najtańsze. Wady to możliwość uszkadzania chłodnic aluminiowych, możliwość uszkadzania pompy chłodzenia (wskutek grubości osadów) i niska trwałość (maksymalnie 2 lata eksploatacji).

OAT to płyny zawierające kwasy organiczne (np. kwas sebacynowy, kwas 2-etyloheksanowy, pochodne kwasu benzoesowego) tworzące na powierzchniach metalowych warstwę ochronną. Płyny te charakteryzują się podwyższoną trwałością (co najmniej 5 lat eksploatacji) i kompatybilnością z chłodnicami aluminiowymi. Wady to możliwość uszkadzania lutów ołowiowych (starsze samochody) oraz uszczelek wykonanych z niektórych typów tworzyw. Ryzyko to wynikało z działania kwasu 2-etyloheksanowego, dlatego też nowsze płyny mają zmniejszoną zawartość tego kwasu, albo też został on wyeliminowany (w płynach POAT), co jednak zwiększa koszt płynu.

HOAT to płyny zawierające kwasy organiczne i krzemiany (czasami stosowana jest nazwa SiOAT) tworzące na powierzchniach metalowych warstwę ochronną. Płyny te charakteryzują się podwyższoną trwałością (5 lat eksploatacji) i kompatybilnością z różnymi materiałami. Współcześnie większość płynów jest produkowana w tej technologii.

NOAT to odmiana płynów HOAT (czasami niewyróżniana), w której zamiast krzemianów stosowane są azotany, a NMOAT zawierają dodatkowo związki molibdenu. Płyny te są bardzo trwałe (co najmniej 7 lat eksploatacji) i kompatybilne z różnymi materiałami, ale kosztowne (tańsze od POAT). Płyny tego typu są stosowane w niektórych pojazdach typu maszyny budowlane, duże samochody ciężarowe etc.

POAT to odmiana płynów OAT (czasami niewyróżniana) pozbawiona całkowicie kwasu 2-etyloheksanowego (zastąpiony innymi substancjami). Płyny te są bardzo trwałe (co najmniej 7 lat eksploatacji) i kompatybilne z różnymi materiałami, ale kosztowne. W tej technologii produkowane są wszystkie płyny na bazie glikolu propylenowego.

Do starszych silników stosuje się płyny z dodatkami krzemianowymi (IAT). W nowszych albo tzw. płyny zawierające dodatki organiczne (OAT) albo hybrydowe (HOAT). Nie powinno się też przesadzić w drugą stronę: dodatki organiczne rozpuszczają lut ołowiu stosowany w chłodnicach starszego typu i dlatego nie można stosować płynu z dodatkami OAT do starszych aut. W doborze płynu pomocna może być klasyfikacja stworzona na potrzeby samochodów marki VW:

auta 1989-1996 płyn G11
auta 1996-2001 płyn G12
auta 2001-2004 płyn G12+
auta 2004-2008 płyn G12++
auta od 2008 r. płyn G13[1].
Płyny chłodnicze są barwione w celu łatwiejszej lokalizacji przecieków i uniknięcia przypadkowego spożycia. Czasami spotykane jest stwierdzenie, że barwa pozwala łatwo zidentyfikować typ płynu (IAT — zielona i niebieska, OAT — różowa, jasnoczerwona lub pomarańczowa, HOAT — niebieska, niebiesko-zielona, ciemnoczerwona lub fioletowa; SiOAT — różowa), które obecnie nie jest już prawdziwe. Płyny POAT mogą być czerwone lub niebieskie a niektóre zielone (np. płyny z glikolem polipropylenowym).

Podział ze względu na zawartość krzemianów
płyn typu G11, zawartość krzemianów 500-680 mg/l
płyn typu G12/G12+, nie zawiera krzemianów
płyn typu G12++/G13, zawartość krzemianów 400-500 mg/l[2].
Niezalecane jest mieszanie płynów zawierających krzemiany z płynami niezawierającymi krzemianów. Nie wolno mieszać płynów starszej generacji G11 (kolor niebieski, zielony) z płynami klasy G12 (czerwony, pomarańczowy) i G12+ (fioletowo-czerwony, fioletowo-różowy)[3]. Nie zaleca się stosowania bez krzemianowych płynów OAT: G12 i G12+ jeśli nie rekomenduje tego producent pojazdu, z uwagi na ryzyko rozszczelnienia układu lub nawet uszkodzenia uszczelki pod głowicą.

Reasumując:

Czasami spotykane jest stwierdzenie, że barwa pozwala łatwo zidentyfikować typ płynu, które obecnie nie jest już prawdziwe. Płyny POAT mogą być czerwone lub niebieskie a niektóre zielone. Niezalecane jest mieszanie płynów zawierających krzemiany z płynami niezawierającymi krzemianów.

Czyli kolor guzik mówi!

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 13:41 #482394

Ja tylko ostrzegam przed mieszaniem kolorów ze względu na kolor wynikowy.

Skoro będzie płukanie układu to wybierz sobie dowolny, powszechnie dostępny w handlu w odpowiadającym Ci kolorze, marka jest bez większego znaczenia i warto przemyśleć użycie koncentratu jak było płukanie wodą zdemineralizowaną.

Jak masz inne pojazdy wlej taki sam jak w tamtych (zapewne G12+ i podobne). Na półce będzie stała tylko jedna bańka z płynem do wszystkiego.

Czasy chłodnic mosiężnych i miedzianych lutowanych cyną (z dodatkiem ołowiu) już dawno przeminęły, do takiej bym szukał jakiegoś specyficznego płynu, od lat 80 stosowane są powszechnie chłodnice aluminiowe z plastikowymi zbiornikami.
Ostatnio zmieniany: 3 lutego 2021 13:54 przez wojteks07.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 14:23 #482395

Mam inne pojazdy akurat z chłodnicami miedzianymi

Czyli kupuję G12+ ale nie Borygo. Czy zatem Petrygo już będzie ok? Czy coś zagramanicznego?
Płuczę układ, szukam korka w bloku, żeby zlać wszystko.
Zalewam nowym, odpowietrzam.
Ostatnio zmieniany: 3 lutego 2021 14:45 przez Leśnowóz.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 15:15 #482401

Borygo jest G12++ jakby co

Osobiście leję gotowca Kuler G12/G12+ różowego i nie wnikam w większe cuda czy co lepsze. Do td5 wlewałem koncentrat G12+ bo dużo wody zostało w układzie po płukaniu.

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 15:46 #482403

Może Prestone?

Odp: Oleje i płyny w discovery 1 3 lutego 2021 16:10 #482404

A może ktoś wie co było lane w fabryce?
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.21 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.