Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

3 amigos - odcinek 2653 :D
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: 3 amigos - odcinek 2653 :D

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 18 listopada 2017 23:48 #387156

FiSpCar napisał:
Jaki element nie zgłasza błędów, a jego dysfunkcja już tak?
Przewód,bezpiecznik,przekaźnik?
Starownik SLABS w całości?

Żadnych błędów, czujniki w kołach mają równe wskazania przy jeździe na wprost, slabs zamieniony, licznik zamieniony

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 10:37 #387179

W czwartek odwiedziło mnie DII na wymianę piasty . Miało bardzo ładnie wychlastane przewody ABS zaraz za czujnikiem, na desce się nic nie zapalało . Może pójść w tą stronę, na zasadzie" Polak potrafi"

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 19:32 #387286

ROBBIL napisał:
FiSpCar napisał:

Żadnych błędów, czujniki w kołach mają równe wskazania przy jeździe na wprost, slabs zamieniony, licznik zamieniony

Akumulator masz naładowany? Klemy są czyste? Masa trzyma się kupy? Alternator ładuje jak Bozia przykazała?

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 19:36 #387288

Yogi napisał:
ROBBIL napisał:
FiSpCar napisał:

Akumulator masz naładowany? Klemy są czyste? Masa trzyma się kupy? Alternator ładuje jak Bozia przykazała?

Akumulator ok, klemy czyste, altek ładuje 14V.

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 19:43 #387291

ROBBIL napisał:
Yogi napisał:
ROBBIL napisał:
FiSpCar napisał:

Akumulator ok, klemy czyste, altek ładuje 14V.

Biorąc pod uwagę to co napisałeś do tej pory, to podobnie jak @Pepek, przyjrzałbym się kabelkom idącym od czujników ABS pod kątem przetarć/załamań...

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 20:38 #387303

Yogi napisał:

Biorąc pod uwagę to co napisałeś do tej pory, to podobnie jak @Pepek, przyjrzałbym się kabelkom idącym od czujników ABS pod kątem przetarć/załamań...

ROBBIL napisał:

Dochodzę do wniosku , że radosna twórczość trwa

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 20:57 #387305

FiSpCar napisał:
Yogi napisał:

ROBBIL napisał:

Dochodzę do wniosku , że radosna twórczość trwa

Czyżbyś czegoś nie skumał z tych wpisów?

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:12 #387307

A co niby miałem "skumać"?
Czy ja jestem za przeproszeniem żaba?
Podsunąłem pewne pomysły.
Odniósł się do nich autor pytania.
Część hipotez obalił informując o prawidłowym działaniu czujników a więc i ich okablowania.
Jakieś jeszcze pytania?

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:25 #387310

Strach coś napisać

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:25 #387311

@FiSpCar, niepotrzebnie postrzegasz otaczająca rzeczywistość binarnie... są jeszcze stany pośrednie, liczby urojone.
To, że napisał o poprawnym działaniu czujników ABS (w momencie przeprowadzania pomiaru/badania) nie wyklucza chyba ich niepoprawnego działania w momencie np. gdy silnik jest uruchomiony (wibracje ), a co za tym idzie nie wyklucza stykania się przetartego/załamanego przewodu od czujnika ABS np. z masą pędzidła.
To przetarcie nie musi być takie na 100% (przecięty kabelek), wystarczy przetarta izolacja... a tym samym jak nie styka się z masą to jest ok, a jak się zetknie pojawia się błąd czujnika, co jest sygnalizowane na desce w postaci zaświeconej kontrolki ABS.
Tym bardziej, że kontrolka od ABS gaśnie (ofc po usunięciu/ustaniu przyczyny jej pojawienia się) dopiero po przekroczeniu jakiejś tam prędkości (chyba ok. 8-10km/h).
Tak że tego...

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:29 #387312

Czujniki sygnalizują błąd.
Błędów brak.
Podczas jazdy na wprost jak stwierdził @Robbil.
A jak jechał na wprost to z wyłączonym silnikiem?
Po szkle?

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:33 #387313

Jest tu na forum jedno takie DII co ma dziwna przypadłość , nie pokazywania błędów , a włącza się na chwilę TC i zapalają kontrolki . Cuda już były robione i wymieniane

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:39 #387315

@FiSpCar, z tego co @Robbil napisał, to SLABS'a wymienił/podmienił, więc może jednak kabelkologia siada...
BTW modulator ABS daje trochę inne objawy - chociażby więcej kontrolek pojawia się na desce.

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 21:50 #387320

A czy ja napisałem gdzieś , żeby nie szukać w przewodach?
Napisałem:

Prawidłowe odczyty z czujników prędkości obrotowej wykluczają z poszukiwań ich okablowanie.
To mam na myśli.
W przeciwnym wypadku sygnalizowały by błąd dzialania.

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 22:07 #387328

Może być błąd odczytu czujnika który zapali kontrolki . Ale by musiało zadziałać TC. Chyba ,że jest jakoś wyłączone
jego działanie

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 22:13 #387331

Jutro walczę dalej, ze dwa dni już poświęciłem

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 22:17 #387335

W tamtym aucie nie ma systematyczności żadnej ,zapalają się kiedy chcą . Ostatnio chyba z miesiąc ich nie było

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 19 listopada 2017 22:42 #387340

ROBBIL napisał:
Problemik Kontrolka abs się pali nanocom żadnych błędów nie widzi sprawdzałem kilka razy. Autem jeździłem, nic nie dało

Na pierwszy rzut oka problem leży po stronie nanocoma.
Czy to ustrojstwo ma czasem zagrania w stylu - " undefined error"?
Czy tak jak w tym przypadku milczy?

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 20 listopada 2017 08:32 #387371

@ROBBIL - a próbowałeś wtyki elektryczne przy ABS jakimś contactem do elektryki psiknąć? Raz mi pomogło - nie na długo co prawda, ale było fajnie.

Też walczę obecnie z tym problemem więc trzymam za Ciebie kciuki.

Dorwałem NC w sobotę i takie błędy mi wywalił:

06-06 Front right sensor electrical failue - 6 times
+ błąd shutle value - ale po skasowaniu już nie wrócił.

Czujnik wymieniałem właśnie prawy niedawno, ma może z 4k km najechane.

Chyba zamienię stronami czujniki, żeby sprawdzić czy to na pewno na czujniku, czy może przewód od modulatora gdzieś poszedł... Wystarczy tylko przepiąć czujniki, czy trzeba je montować w piasty, przejechać się itd? W sumie to chyba zmotam to właśnie tak, że zmienię stronami i poskręcam wszystko i posprawdzam.

Miałem jeszcze inne błędy - poza ABS, ale to już może nowy temat założę.

Jeszcze pytanie odnośnie samego Nanocoma - bo raz się łączy bez problemu, a czasem nie może się połączyć z ECU wywalając komunikat - to normalne czy tylko w moim D2 takie kwiatki? NC Evolution.

Odp: 3 amigos - odcinek 2653 :D 20 listopada 2017 08:36 #387372

Z ABS lepiej się łączy bez odpalania silnika. W sensie kluczyk w pozycji "zapalone kontrolki"
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.26 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.