Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

[D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze.
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze.

[D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:22 #365419

W związku z wymiana wału popełniłem mały artykuł , może się komuś przyda.
Tu można na ten temat podyskutować.

Link do artykułu

sorry - linku mi uciekł ( skubany)
Ostatnio zmieniany: 1 lipca 2017 15:27 przez Kobra.

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:26 #365420

Kobra napisał:

Uwaga zaczynam........

MOŻE BY TAK JAKIŚ LINK DO "MAŁEGO ARTYKUŁU" ???

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:28 #365421

Już się poprawiłem

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:34 #365422

Kobra napisał:
Już się poprawiłem

I co???? Dało się??????

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:36 #365423

te wały dwu krzyżakowe w D2 podobno powodują wibracje
nie masz tak?

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:41 #365424

Podobno z pewnością powodują. Przy wykrzyzach dostają w tyłek krzyżaki
Ostatnio zmieniany: 1 lipca 2017 15:41 przez vip.

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 15:55 #365429

Wibracje, podobno są przy dużych prędkościach, co do wykrzyży na pewno gorzej pracuje niż oryginał ( 2 krzyżaki zamiast 3 i łożyska) ale mniej elementów do uszkodzenia, łatwiejsza naprawa, łatwiejszy dostęp do smarowania
U kilku osób robi ponad rok i nie narzekają. Zależy jak kto katuje auto.

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 16:10 #365430

Kobra napisał:
Wibracje, podobno są przy dużych prędkościach, co do wykrzyży na pewno gorzej pracuje niż oryginał ( 2 krzyżaki zamiast 3 i łożyska) ale mniej elementów do uszkodzenia, łatwiejsza naprawa, łatwiejszy dostęp do smarowania

I nie ma czujników do nanocoma

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 16:14 #365431

MałaGosia napisał:
Kobra napisał:

Jakich czujników ?

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 16:15 #365432

Kobra napisał:

Link do artykułu

sorry - linku mi uciekł ( skubany)

Ładna blokada w tle diflocka ;D

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 1 lipca 2017 17:07 #365438

vip napisał:
MałaGosia napisał:
Kobra napisał:

Jakich czujników ?

Czujnika położenia wału

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 21 lipca 2018 21:07 #421288

A czemu po prostu nie założyć wału od DII sprawnego?

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 21 lipca 2018 21:52 #421289

Tomek tak ma uważa że bez Nanocoma nic w D2 nie zadziała

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 21 lipca 2018 22:11 #421290

artykuł dobry, wszystko prosto opisane a sama robota nie namnaża problemów. Może w nowej LK bedzie jeszcze opcja przy artykule dodania przewidzianego czasu naprawy , kosztów i skomplikowania operacji .
Wał montujemy wieloklinem do góry aby podczas jazdy nie wpychać w niego błota, Pepek dobrze doradził tylko nie powiedział czemu

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 21 lipca 2018 22:47 #421293

No ale w DII w jakimś celu konstruktorzy wymyśliły te wał z trzema krzyżakamy chyba nie?
Mniejsze kąty, lepszy komfort?
edyta
Nie neguje, że można, ale czy czynnikiem decydującym jest tylko cena?
Ostatnio zmieniany: 21 lipca 2018 22:48 przez wigga.

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 22 lipca 2018 07:48 #421302

Podsumowując: teraz masz w układzie napędowym:

Dwa krzyżaki od defa na przednim wale napędowym, krzyżak mniejszy na tylnim wale i gumę na szarym końcu?

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 22 lipca 2018 08:37 #421305

Robiłem już dwie regeneracje przodu za pierwszym razem z braku czasu robili to "fachowcy" koszt części (trzy krzyżaki errevi plus przegub wachliwy) z robocizną wyniósł mnie koło 700 złotych, drugi raz miesiąc wstecz krzyżaki wytrzymały siedem tysięcy i miały luzy kwalifikujące je do wymiany. Koszt naprawy dwa krzyżaki plus przegub (270złp) plus robocizna wyniósł koło 500 złotych. Przy okazji okazało się, że nowe zamówione krzyżaki errevi w tej samej firmie są inne niż te które otrzymałem za pierwszym zamówieniem. Pierwsze były innego producenta zapewne.

Zamiana wałów upraszcza naprawy, to chyba tylko jedyna zaleta takiej zamiany. Sprawdzi się to u tych co tysiącami kilometrów jeżdżą po za drogami świata cywilizowanego. Inaczej to bez urazy jak dla mnie jest to "druciarstwo" na które tak wszyscy jojczycie jak odkryjecie w swoim wozie "patenty" zrobione przez poprzednich właścicieli.

Nie wiem dokładnie czemu zastosowano to dość skomplikowane rozwiązanie, ale prawdopodobnie chodziło o zwiększenie kąta pracy wału, bo jak wiadomo kardan ma ograniczone robocze kąty użyteczne. Przy dużych wychyleniach może dochodzić do przenoszenia sił dynamicznych na reduktor i skutkować uszkodzeniami łożysk chociażby lub ich osadzeń w obudowie. Po za tym w zamyśle miał to być wóz przeznaczony do szybkiego komfortowego przemieszczania się, a taki układ ogranicza wibracje.
  • Indian_X

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 22 lipca 2018 11:54 #421312

[quote="Indian_X" post=421305]Robiłem już dwie regeneracje przodu za pierwszym razem z braku czasu robili to "fachowcy" koszt części (trzy krzyżaki errevi plus przegub wachliwy) z robocizną wyniósł mnie koło 700 złotych, drugi raz miesiąc wstecz krzyżaki wytrzymały siedem tysięcy i miały luzy kwalifikujące je do wymiany. Koszt naprawy dwa krzyżaki plus przegub (270złp) plus robocizna wyniósł koło 500 złotych. Przy okazji okazało się, że nowe zamówione krzyżaki errevi w tej samej firmie są inne niż te które otrzymałem za pierwszym zamówieniem. Pierwsze były innego producenta zapewne.

Zamiana wałów upraszcza naprawy, to chyba tylko jedyna zaleta takiej zamiany. Sprawdzi się to u tych co tysiącami kilometrów jeżdżą po za drogami świata cywilizowanego. Inaczej to bez urazy jak dla mnie jest to "druciarstwo" na które tak wszyscy jojczycie jak odkryjecie w swoim wozie "patenty" zrobione przez poprzednich właścicieli.

Nie wiem dokładnie czemu zastosowano to dość skomplikowane rozwiązanie, ale prawdopodobnie chodziło o zwiększenie kąta pracy wału, bo jak wiadomo kardan ma ograniczone robocze kąty użyteczne. Przy dużych wychyleniach może dochodzić do przenoszenia sił dynamicznych na reduktor i skutkować uszkodzeniami łożysk chociażby lub ich osadzeń w obudowie. Po za tym w zamyśle miał to być wóz przeznaczony do szybkiego komfortowego przemieszczania się, a taki układ ogranicza wibracje.[/quot

I rownobierznosc zostaje zachowana co w przypadku walu przegubowego otwartego jest dosc istotne dla prawidlowej pracy
Ostatnio zmieniany: 22 lipca 2018 11:58 przez Stani.

Odp: [D2] Przedni wał dwukrzyżakowy - coś nowego za nieduże pieniądze. 22 lipca 2018 14:19 #421318

Indian_X napisał:

O, to to
Z tym, że ja zakładam krzyżaki gkn hardy spicer
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.25 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.