Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Koło pasowe wału korbowego td5
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: Koło pasowe wału korbowego td5

Koło pasowe wału korbowego td5 28 grudnia 2020 13:00 #481084

Witojcie.
Wiem, że temat poruszany był milion razy ale... czy są jakieś newsy? Co jest lansowane ostatnio?
Moje zaczyna się kończyć i pora zgłębić temat Słyszałem o regenerowanych przez Deutera, słyszałem też o litych bez tłumienia, ale te jak dla mnie chyba odpadają. Są też zamienniki tanie i bardzo drogie
Co działa bez uszczerbku dla silnika i nie wymaga wymiany co sezon?

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 28 grudnia 2020 13:33 #481085

Po czym wnosisz, że Ci się kończy? Bo moje na boki nie chodzi, ale popisuje przy gaszeniu motoru. Walcze ze soba czy to koło czy pasek :<

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 28 grudnia 2020 13:38 #481086

Tak twierdzi mechanik więc coś w tym jest.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 29 grudnia 2020 14:05 #481115

Ponad dwa lata jeżdżę ze stałym kołem. Niby wszystko ok ale... Musiałem wymienić w tym czasie pokrywę rozrządu bo się zrobiły luzy. Czy od koła czy od wieku trudno określić jednak są podejrzenia, że coś może być na rzeczy.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 29 grudnia 2020 20:31 #481120

Bywasz jeszcze czasam w Strefie Piwa ? Można by pogwarzyć w realu o wschodzie i innych pierdach

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 02:01 #481123

kraczonik napisał:
Ponad dwa lata jeżdżę ze stałym kołem. Niby wszystko ok ale... Musiałem wymienić w tym czasie pokrywę rozrządu bo się zrobiły luzy. Czy od koła czy od wieku trudno określić jednak są podejrzenia, że coś może być na rzeczy.

Ja po pewnym czasie od wymiany, musiałem zmienić klocki i olej ...

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 11:54 #481125

Caliph napisał:
Bywasz jeszcze czasam w Strefie Piwa ? Można by pogwarzyć w realu o wschodzie i innych pierdach

Bywam.
Tylko ze chwilowo to raczej plener pozostaje

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 11:59 #481126

vip napisał:
kraczonik napisał:

Czepiasz się, to jedynie ogólne przypuszczenie co do możliwości. Caliph pytał o obserwacje w temacie to swoje trzy grosze wrzuciłem. Nie do potwierdzenia na tą chwilę. Może za dwa lata jak mi kolejnej pokrywy będziesz szukał to postawię taką tezę

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 15:31 #481128

A co może mieć koło do łożyska w deklu frontowym

Tu następuje naturalne zużycie łożyska ze względu na wiek i przebieg, ewentualnie od wiskozy

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 17:14 #481129

Drgania paska które normalnie tłumi koło

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 18:09 #481130

Pepek napisał:
Drgania paska które normalnie tłumi koło

Piotruś proszę Cię...
Nie w tym przypadku...
Po drodze masz napinacz...
I pasek gumowy.. nie te kierunku sił ...
Wprowadzono je w celu tłumienia wibracji z wału korbowego i znacznie płynniejszego działania układu napędowego
Ostatnio zmieniany: 30 grudnia 2020 18:20 przez vip.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 18:48 #481131

Niby tak ,ale wiesz jak jest, po coś tam ten element amortyzujący zastosowali . W nowych autach to chyba nawet na alternatorach stosuje się jakieś sprzęgła czy inne koromysła .

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 18:59 #481132

Jedni wymieniają koło zamachowe dwumasowe na sztywne i jakoś to działa a tu kółeczko pasowe które do dziś w wielu samochodach jest sztywne ma zepsuć pokrywę? Prędzej zmęczony/drgający wentylator rozwali to łożysko czy obudowę rozrządu.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 19:12 #481133

kraczonik napisał:
vip napisał:
kraczonik napisał:

Czepiasz się, to jedynie ogólne przypuszczenie co do możliwości. Caliph pytał o obserwacje w temacie to swoje trzy grosze wrzuciłem. Nie do potwierdzenia na tą chwilę. Może za dwa lata jak mi kolejnej pokrywy będziesz szukał to postawię taką tezę

jedyne wiarygodne było zebranie wszystkich co jezdza na sztywnym kole i ich doswiadczen, wtedy na podstawie tej watpliwie małej proby mozna statystycznie gdybac co sie wszystkim zepsulo

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 19:45 #481134

wojteks07 napisał:
Jedni wymieniają koło zamachowe dwumasowe na sztywne i jakoś to działa a tu kółeczko pasowe które do dziś w wielu samochodach jest sztywne ma zepsuć pokrywę? Prędzej zmęczony/drgający wentylator rozwali to łożysko czy obudowę rozrządu.

Też tak myślę. Dlatego dalej z tym kołem jeżdżę
Jednak to wszystko jedynie przypuszczenia nie potwierdzone pomiarami, wyliczeniami itp.
Po prostu zauważyłem, że takie zjawisko wystąpiło i taka koncepcja w związku z tym się pojawiła.
Wcale nie twierdzę, że to prawda, nie udowodnię ale też nie obalę tego.
Usunięcie elementu tłumiącego drgania z układu na pewno w jakiś sposób wpłynie na sumę drgań w tym układzie. Niezależnie czy to są drgania skrętne, poprzeczne czy podłużne.
Tak jak pisze Kabar (BTW to jego koło ) - będzie więcej obserwacji, doświadczeń itp to będzie można stawiać hipotezy.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 19:54 #481135

Zbyt dużo zmiennych w tym układzie by wysnuć konkretne wnioski za lub przeciw.

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 19:56 #481136

wojteks07 napisał:

Są jeszcze współczesne auta bez tego amortyzatora drgań ?

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 21:17 #481137

Są 3 cylindrowce co mają po 600 kucy ...
Pojęcia nie mam czy są ...

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 21:23 #481138

Pepek napisał:
wojteks07 napisał:

Są jeszcze współczesne auta bez tego amortyzatora drgań ?

oczywiscie!

elektryczne

Odp: Koło pasowe wału korbowego td5 30 grudnia 2020 23:09 #481139

vip napisał:
Są 3 cylindrowce co mają po 600 kucy ...
Pojęcia nie mam czy są ...

To tak jak ja
Retro mechanicy
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.21 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.