tsucharz napisał:
wojteks07 napisał:
Mariszon napisał:
wojteks07 napisał:
Ale po co wymieniać radio, do fabrycznego dołożyć AUX i BT z mikrofonem.
Jak robiłeś?
Wlutowałeś złącze ?
Wlutowałem kabel z gniazdem jack 3.5mm, przełączam na AM i mam AUXa. Oczywiście można też wyrzeźbić gniazdo na przodzie radia ale wystająca wtyczka z kablem mi się nie podoba. Gniazdo na kablu łatwo schować.
Jakby kto chciał wiedzieć jak dokładnie wykonać taką przeróbkę to tu jest instrukcja:
Land rover AUX input
Ja mam radio niefabryczne pracujące z fabrycznym wzmacniaczem i subwooferem, ale chcę wrócić do fabrycznego bo: ładne, gra tak samo dobrze, ma duże przyciski, dołożenie złącza AUX załatwia sprawę nowoczesnych źródeł dźwięku.
/Tomek.
Zrobione i działa super.
Kilka porad dla potomnych:
- Odradzam lutowanie tego patentu za pomocą lutownicy zwarciowej, konieczny precyzyjny grot a przepalenie grotu w zwarciowej najprawdopodobniej spali wejście którego chcemy użyć.
- Dobrze przygotować sobie jakiś preparat myjący, po przecięciu ścieżki warto sprawdzić czy coś nie zostało i patyczkiem z watą przemyć i usunąć syf co by nie latał.
- Wiem że wiele osób rzadko lutuje drobne elementy dlatego jeszcze jedna sprawa sprawdźcie czy spoina dobrze trzyma, lepiej przylutować to drugi, trzeci raz niż ma się to "odkleić" w trakcie jazdy bo może się zrobić zwarcie i bezie po radiu.
Samo lutowanie dość precyzyjne lecz przy odrobinie dobrych chęci małpa to zrobi (chyba że na kacu to nie).
Ja odbiornik bluetooth zasiliłem z kostki C0098-5 (szara kostka) poprzez przetwornicę down-step za 5 zł z alledrogo (mój moduł bluetooth wymaga 5V DC ) załączenie razem z włączeniem systemu audio polecam dołożyć dodatkowy filtr.
Dzięki wielkie dla Tomka za przypomnienie tematu inaczej pewnie bym się nie zabrał i wkur.. na transmiter