Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Jak odpalić samochód z kabli?
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Jak odpalić samochód z kabli?

Jak odpalić samochód z kabli? 4 lutego 2011 10:27 #27140

** Ten wątek dotyczy dyskusji o artykule: Jak odpalić samochód z kabli? **

O: Jak odpalić samochód z kabli? 4 lutego 2011 10:38 #27141

Przede wszystkim chciałem się przywitać. Jestem nowy na forum. Mój LR to Disco 1990.

Jestem odmiennego zdania. Kabel minus można podłączyć gdziekolwiek się chce, także do klemy minus akumulatora. Wychodzi na jedno. Po podpięciu odpalamy samochód "dawcy" i po chwili przekręcamy kluczyk w aucie "biorcy" ale tylko na tyle by "przemówił", nie kręcimy rozrusznikiem. Po ok. 60 sekundach kręcimy rozrusznikiem i auto gra. Niewiele jest na parkingach aut z prądem rozruchowym powyżej 700A, stąd ta procedura.

Jeśli chodzi o odpalanie zimą to polecam wstawić pod maskę jakąś "farelkę", na godzinkę -
pod maską wszystko się ładnie nagrzewa (także akumulator, który w niskich temp. traci pojemność) i auto odpala od strzału. Niestety konieczny jest dostęp do 230V. W terenie, wzorem angielskich LR HD, które w wersji polarnej mają mały agregat prądotwórczy, benzynowy dla rozgrzania i odpalenia auta, polecam zakup małego generatora prądu. Żadne halo a mamy w ten sposób dodatkowe, pewne źródło energii na wszelkie okazje.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 4 lutego 2011 10:57 #27144

To jak już kolega coś odkopał ..... To ja dodam że minusowy kabel podpinamy do masy np.silnika a nie minusowej klemy akumulatora ze względu na powstające wybuchowe opary [wodór]w celach akum. Zaiskrzenie podpinanych kabli może teoretycznie spowodować małą eksplozję .

O: Jak odpalić samochód z kabli? 4 lutego 2011 11:23 #27145

Zbyszek napisał:
Jeśli chodzi o odpalanie zimą to polecam wstawić pod maskę jakąś "farelkę", na godzinkę

1. Nie lepiej zadbać o elektrykę LR - alternator, rozrusznik? Za regenerację tego ostatniego zapłaciłem tylko 120 PLN. Obecnie pali przy -20 - czasem się żachnie, ale odpala za drugim razem ...
2. Farelkę na godzinkę pod maskę To za prąd zapłacę majątek jak będę stosował taką metodę. Już wolę wyjmować akumlator i chować go w domu.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 13:43 #27205

Zbyszek napisał:
Jeśli chodzi o odpalanie zimą to polecam wstawić pod maskę jakąś "farelkę", na godzinkę

monolit napisał:
... To za prąd zapłacę majątek jak będę stosował taką metodę. Już wolę wyjmować akumlator i chować go w domu.

Podłączenie prostownika na godzinkę też rozgrzeje akumulator i auto odpali "od strzała" , a prądu zużyje wielokrotnie mniej niż farelka .
Podpinanie minusa pod masę silnika ma kilka drobnych uzasadnień , więc warto się do tego stosować .

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 13:56 #27206

Główne to teoretycznie najlepsza masa, bo najbliższa rozrusznikowi

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 14:09 #27207

Jeszcze jedno ważne - a przemilczane....

Jeżeli akumulator biorcy jest głęboko rozładowany, nawet nie pyka rozrusznikiem... to na czas awaryjnego rozruchu proponuję nie podłączać tego rozładowanego akumulatora do obwodu "dawcy".
Dzięki temu akumulator "dawcy" nie zostanie obciążony głodem prądu akumulatora "biorcy".

W takim przypadku krokodyl podpinamy pod klemę (+) zapiętą na akumulatorze "biorcy"
a krokodyl czarny na zdjętym zacisku kabla masowego lub w innym miejscu pewnej masy.

Tu uwaga... zawsze podczas odłączania/podłączania akumulatora z instalacji operujemy kablami wg poniższego schematu:!

Kiedy odłączamy akumulator - najpierw zajmujemy się odpięciem kabla z klemy masowej Przypadkowe zwarcie klucza do masy auta nie spowoduje żadnego zagrożenia.
Potem bezpiecznie zdejmujemy klemę +.

Kiedy podłączamy akumulator - bez ryzyka montujemy klemę (+), (bo aku jest jeszcze nie podłączone) - a potem zacisk na klemie (-) z powodu opisanego powyżej...

Analogicznie kable połączeniowe z krokodylami do pożyczania prądu:
zapinamy najpierw (+) z (+) a potem (-) z (-)
odpinamy najpierw (-) z (-) a potem (+) z (+).

Twardziele do uruchomienia auta używają stalowej liny wyciągarki, drążka od hi-lifta oraz Lathermana...

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 14:58 #27208

grzechuka napisał:
Jeszcze jedno ważne - a przemilczane....
(...)
Twardziele do uruchomienia auta używają stalowej liny wyciągarki, drążka od hi-lifta oraz Lathermana...

a twardziele z jajami przekazują kluczyki do auta swojej żonie ze słowami, że w najbliższym centrum handlowym autografy rozdaje Prad Bitt, czy Brad Pitt, czy jak mu tam... nie ma innej możliwości, żadne auto nie wytrzyma, każde odpali, nawet bez aku...

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 15:37 #27214

....albo można na czas rozruchu włożyć sprawny aku.Po odpaleniu wkładamy(na włączonym silniku oczywiście) rozładowany aku na swoje miejsce i po sprawie.Bateryjka "dawca" musi mieć oczywiście odpowiedniego powera

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 16:29 #27219

Pomysł nie najlepszy. Jakiekolwiek zwarcie w czasie takiej operacji może się zakończyć zjaraniem alternatora

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 17:02 #27223

Wiadomo że nie najlepszy-ale skuteczny jak rozruch z kabli nie pomoże.Dla będących w potrzebie(nie mających np.w/w kabli,albo brak możliwości odpalenia "z popychu") to jedyne wyjście.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 18:20 #27230

ja zawsze ze sobą woże kable i to nie byle jakie kable z pierwszego lepszego CPN , wydałem na nie sporo kasy ale prąd płynie jak marzenie ;p bez czekania , bez gazowania itp. długośc 7mb a przekrój 13 mm linki miedzianej a nie jak w przypadku tanich 2,5 mm linki a 7 mm izolacji haha ;P

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 19:05 #27238

I jeszcze jedna rzecz przy odpalaniu. Za radą dobrze znanego sędziego D. poleciałem z kablem z minusa do bloku silnika. I teraz pali na dotyk.

Dobry gruby kabel w izolacji , zalutowane końcówki, łapnięte pod klemę i pod śrubę w okolicy filtra oleju. A straty na rdzy po takiej zimie potrafią wkurzyć do żywego.

A co do kolejności zdejmowania kabli z aku nie ma to znaczenia pod warunkiem zachowania zasady nie zwierania kabli ze sobą.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 19:10 #27240

Kolejność zdejmowania ma znaczenie bo jak zdejmujesz najperw + to iskrzy . W przypadku pecha skutkuje popalonymi bezpiecznikami, świrami BCU/CCU w autach weń wyposażonych itp.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 19:28 #27244

A co to BCU CCU ? I kto weń wyposażony. Bo ja nie elektryk jestem. Ale kolejność itd...

Oczywiście bez urazy

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 19:45 #27247

fandango napisał:
A co do kolejności zdejmowania kabli z aku nie ma to znaczenia pod warunkiem zachowania zasady nie zwierania kabli ze sobą.

I tu muszę Cię ostrzec... Widziałem dziury wypalone w blasze, nadpalone klucze...

Jeżeli będziesz operował metalowym kluczem przy klemie (+) kiedy masa jest podpięta do akumulatora, a końcówką tego klucza zewrzesz przypadkiem na metalową część karoserii zrozumiesz o czym mowa...

Nie róbcie tego w domu.....

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 20:34 #27250

Jarczan napisał:
....albo można na czas rozruchu włożyć sprawny aku.Po odpaleniu wkładamy(na włączonym silniku oczywiście) rozładowany aku na swoje miejsce i po sprawie.Bateryjka "dawca" musi mieć oczywiście odpowiedniego powera

To bardzo zły pomysł , może doprowadzić do spalenia elektroniki w aucie . Akumulator skutecznie wygasza wszelkie szpilki pochodzące z alternatora , bez niego skoki napięcia w instalacji mogą dochodzić do kilkudziesięciu woltów . Takie rzeczy można było robić w erze silników gaźnikowych .
Po drugie głęboko rozładowany akumulator nagle obciąży alternator który może nie wytrzymać przeciążenia .

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 20:36 #27253

A co to BCU CCU ? I kto weń wyposażony.

Wyposażeń weń wszyscy posiadający LRy bardziej wygodnickie i elektroniczne, czyli Wszystkie od TD5 w górę (DII, DEF), Freelek . BCU to body control unit w DII , CCU to jego odpowiendik we Freelku...

U ciebie będzie istniało MFU (multi function unit - odpowiada za kontrolę różnych bajerów), Window Window LIFT ECU, a jak masz wersję z EDC to jeszcze ECU od silnika. Iskrzeniem możesz wszystkie posłać na złom
Ostatnio zmieniany: 5 lutego 2011 20:49 przez Winu.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 20:41 #27256

Hucul napisał:
To bardzo zły pomysł

Dlatego to jest opcja dla bardzo zdesperowanych

ps.Nie tak dawno w taki sposób koledze odpalałem Vento w Tdi-ostrzegałem go o ryzyku,ale on należał do tych zdesperowanych Całe szczęście nic się nie zepsuło.

O: Jak odpalić samochód z kabli? 5 lutego 2011 20:48 #27257

znaczy, nie zdiagnozował jeszcze, co się zepsuło... i ile będzie kosztować desperacja...
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.27 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.