Dziękuje za odpowiedzi, te srogie również

Auto nie jest dla delikatne to i teksty nie muszą być ostrożne

Krótko i na temat, dzięki
Czy strucel czy nie tego na razie sam nie jestem w stanie ocenić, to dopiero 2 tygodnie. Jedynie ten szok o silniku... Przy najbliższej okazji stawiam jasne pełne każdemu, kto konkretnie powie co z tym silnikiem jest nie tak

Jak na razie spełnia moje oczekiwania- nie pali za dużo, na drodze jest wystarczająco a w średnio ciężkim terenie (czyli w takim jak chciałem) daje radę. Traktuję to trochę jak eksperyment bo nawet logika mówi że 2 litry pod maską z ponad dwoma tonami średnio będą sobie radzić, ale pożyjemy-zobaczymy. Dopiero jeśli tylko technika sama w sobie czyli eksploatacja i serwis tego silnika nie będą przysparzały większego problemu będzie można coś konkretnie powiedzieć, bynajmniej w tym egzemplarzu
Czy auto było "źle traktowane" i ogarniane nie będę oceniał. Sprzedawca podszedł jak narazie uczciwie do tematu, wiedziałem co działa co nie. Kupiłem 22 letnie auto z listą rzeczy do ogarnięcia, nie była to loteria jak kupno z allegro.
Ale do rzeczy. Namiary na ogarniętych ludzi od Disco z Łodzi/Łódzkiego bardzo chętnie przyjmę. Znajdzie się ktoś kto handluje gratami do takiego auta w mojej okolicy?
Próbowałem to znaleźć w internecie i w mądrych książkach ale było tego tyle, że nie udało mi się konkretnie odnaleźć rozwiązania tematu- czy w D1 klima załączy się dopiero powyżej pewnej temperatury otoczenia? Z tego co przejrzałem schematy i instrukcje to niektóre wersje układ klimatyzacji od strony elektryki miały bardzo prosty-włącznik, przekaźnik, kilka czujników i sprzęgło. Jest to prawdą? Zwykła diagnoza elekryczna wystarczy, aby przejrzeć sterowanie klimy?