Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :)
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :)

Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 20:57 #329737

Jakiś czas temu półżartem, półserio wspomniałem swojej drugiej połowie, że fajnie by było mieć ekspres do kawy na pokładzie defa. Ekspres właśnie dostałem i teraz muszę zainstalować przetwornicę by przekonać ją do dłuższych wspólnych wycieczek.....

No i teraz pytania

Ekspres wg. instrukcji pobiera max 1600W.
Mam jedynie akumulator 100Ah, zakładając, że zrobienie dwóch kaw zajmie jakieś 10min, czy powinienem zastanawiać się nad instalacją drugiego aku (i tak to planowałem, ale miałem na końcu listy modyfikacji . Czy przez te 10 min wysuszę akumulator? No i jakiej przetwornicy szukać.....

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:03 #329741

1600 W mocy ciąglej minimum ... najwięcej bierze w czasie grzania

ponad 130A pobor prądu, przewody jakies 15 mm2 w zależności, jak daleko od źrodła zasilania będzie przetwornica ...

zastanów się nad sensem posiadania ekspresu w aucie

osobna instalacja obowiązkowo - inaczej masz szanse na zjaranie oryginalnej

pzdr

Ostatnio zmieniany: 23 grudnia 2016 21:04 przez gbear.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:16 #329742

Wiem, że sensu logicznego to nie ma... Ale jeśli Pani kupiła mi go z taką myślą, to nie mogę się teraz wycofać A przy uniknę gadania nt. instalacji dwubateryjnej i dod. kosztów .

Czyli plan jest taki.

Wersja ekono 1 - sama przetwornica ok 2000W mocy ciągłej, podpięta do obecnego aku, schowana pod siedzeniem i poprowadzony przewód 220V do bagażnika.

Wersja nieekono - drugi aku obok obecnego (jaki?), split charger - (jaki?), przetwornica pod cubby box'em. Reszta tak samo....

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:18 #329743

idź po całości i dokup generator

albo zamień ekspres na kawiarkę + palnik/kuchenka
Ostatnio zmieniany: 23 grudnia 2016 21:20 przez TomekW.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:30 #329749

TomekW napisał:

Albo poszukaj kawiarki elektrycznej na 220 wtedy mniej prądu ciągnie... albo na 12 też chyba są... No ale masz już ekspres

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:38 #329755

napisze tak:

wersja ekono 1 nie będzie ekono, koszt dobrej przetwornicy Cie powali. Ale będzie bardziej ekono niż nieekono

co mnie bardziej zastanawia - niestety tak dogłębnej wiedzy nie posiadam - jak duzy Aku musisz mieć, żeby ta kawe zrobić.

przy poborze pradu ok 130A i stratach musisz to uruchomić na wlączonym silniku, żeby aku nie zalatwic na cacy. a potem zostawić auto właczone żeby Aku naładować (zakładam, ze alternator masz 100A)

zanim się za to weźmiesz, skonsultuj temat z elektrykiem

Ale zanim się za to zabierzesz, to się upewnij, czy ekspres przypadkiem nie musi mieć pełnego sinusa do zasilania (jak ma elektronikę, to może potrzebować). Większość przetwornic niestety o sinusie nie słyszała i daje przebieg napięcia quasi-sinusoidalny (obcina kawalek).

niestety - ale opcja Tomka z generatorem może wyjść taniej ostatecznie ...

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:41 #329758

kraczonik napisał:
TomekW napisał:

Albo poszukaj kawiarki elektrycznej na 220 wtedy mniej prądu ciągnie... albo na 12 też chyba są... No ale masz już ekspres

są samochodowe na 12V

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:55 #329769

Nie mogę go zmienić na nic innego......

Jeśli sama z siebie cos kupiła do Defa, muszę to zainstalować, nawet jeśli by to były różowe firanki W dodatku już mówi, gdzie fajnie by było pojechać i w plenerze siorbnąć kawę... A to duża zmiana

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:57 #329771

no to masz wyzwanie

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 21:58 #329773

gbear napisał:

przy poborze pradu ok 130A i stratach musisz to uruchomić na wlączonym silniku, żeby aku nie zalatwic na cacy. a potem zostawić auto właczone żeby Aku naładować (zakładam, ze alternator masz 100A)

nie wiem, jaki mam alternator w DI, ale z moich doświadczeń wynika, że podłączenie pod przetwornicę poboru powyżej 1000 W powoduje zakócenie pracy silnika, tzn zaczynają spadać obroty, zaczyna się jakby dławić i nierówno pracować

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:07 #329779

Patrząc na inny temat, Kolega ma Pumę , elektronika może zwariować od nagłego spadku napięcia

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:11 #329781

Tobex napisał:

Jeśli sama z siebie cos kupiła do Defa, muszę to zainstalować, nawet jeśli by to były różowe firanki W dodatku już mówi, gdzie fajnie by było pojechać i w plenerze siorbnąć kawę... A to duża zmiana

tu masz dobrą przetwornicę
allegro.pl/przetwornica-pradu-napiecia-sinus-12v-230v-3000w-i5627583086.html
koszt, well, dla jednego pestka, dla innego duży

okablowanie - 20mm2

rozważ temat
kawa z kawiarki, ugotowana na palniku też smakuje

a co to za ekspres? model?
Ostatnio zmieniany: 23 grudnia 2016 22:19 przez TomekW.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:12 #329782

Nie Pumę, tylko zwykłe TD5 z 99;r

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:14 #329785

Tobex napisał:
Nie Pumę, tylko zwykłe TD5 z 99;r

Przepraszam pokiełbasiłem nicki z Trakenem

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:16 #329786

Dzięki, sprawdzę....

Wiem, że może być z palnika... I taka dotychczas była i mi wystarczała.
Ale zrozumcie, sama z siebie go kupiła z jakąś tam wizją, nie chcę jej zniechęcać , ja bym tam wolał osłonę na bak
Ekspres to taki minimini nescafe na kapsulki....., idealnie mieści się do starej skrzynki po granatach 50mm
Ostatnio zmieniany: 23 grudnia 2016 22:17 przez Tobex.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:19 #329788

jabe napisał:
gbear napisał:

nie wiem, jaki mam alternator w DI, ale z moich doświadczeń wynika, że podłączenie pod przetwornicę poboru powyżej 1000 W powoduje zakócenie pracy silnika, tzn zaczynają spadać obroty, zaczyna się jakby dławić i nierówno pracować

i to ważne info dla kolegi ... bo tez 130 A to sama przetwornica, a auto tez swoje potrzebuje

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:26 #329792

TomekW napisał:
idź po całości i dokup generator ...

Nie żebym się czepiał ale przyzwoity(inwertorowy) agregat (wcale nie cichy) to koszt rzędu 2-2,5 tysia, do tego jest to kawałek walizki i ze 20 pare kilo

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:27 #329793

Tobex napisał:
Dzięki, sprawdzę....

Wiem, że może być z palnika... I taka dotychczas była i mi wystarczała.
Ale zrozumcie, sama z siebie go kupiła z jakąś tam wizją, nie chcę jej zniechęcać , ja bym tam wolał osłonę na bak
Ekspres to taki minimini nescafe na kapsulki....., idealnie mieści się do starej skrzynki po granatach 50mm

jak mus to mus, generator kupic trza

nie będziesz sam - ja do defa mam generator hondy
do ładowania aku, grzania silnika i innych podzespołów
szykuję go na duuuuuuży mróz

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 22:49 #329801

traky napisał:
TomekW napisał:
idź po całości i dokup generator ...

Nie żebym się czepiał ale przyzwoity(inwertorowy) agregat (wcale nie cichy) to koszt rzędu 2-2,5 tysia, do tego jest to kawałek walizki i ze 20 pare kilo

przetwornica + aku + separator + zjarany def to lekko 30 tysi będzie, wiec generator taniej jednak

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 23 grudnia 2016 23:01 #329818

TomekW napisał:
Tobex napisał:

tu masz dobrą przetwornicę
allegro.pl/przetwornica-pradu-napiecia-sinus-12v-230v-3000w-i5627583086.html
koszt, well, dla jednego pestka, dla innego duży

okablowanie - 20mm2

rozważ temat
kawa z kawiarki, ugotowana na palniku też smakuje

a co to za ekspres? model?

a w tym sklepie mam jeszcze taniej tą przetwornicę
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.19 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.