Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :)
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :)

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 19 marca 2017 21:41 #348923

zimny start, to możliwość uruchomienia UPS bez napięcia w sieci 230V, z samego akumulatora

UPS sa projektowane do pracy krótkotrwałej, więc może trzeba będzie wywlec połprzewodniki na jakiś radiator, dodac wiatraczek...

jak wyprujesz baterię, to wszystko sie tam powinno zmieścić

ostatnio byłem na dachu z lutownicą i z UPSem w plecaku, żeby naprawić stację pogodową...

tylko nie daj się kopnąć UPS-owi
Ostatnio zmieniany: 19 marca 2017 21:47 przez GrzechukAA.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 19 marca 2017 21:42 #348925

GrzechukAA napisał:
zimny start, to możliwość uruchomienia UPS bez napięcia w sieci 230V, z samego akumulatora

czyli w zasadzie wiekszość upsów uzywanych do komputerów? super, dzięki za patent!

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 19 marca 2017 23:36 #348978

ROBBIL napisał:

A jak to jest z tą pełną sinusojdą ? potrzebne to czy wystarczy zwykła przetwornica do ładowania np.laptopa

mam przetwornice black&decker kupioną pod laptopa właśnie, ale bez sinusa - i d.pa... Nie do końca to działa niestety

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 19 marca 2017 23:52 #348980

Od siebie dodam...

Mam 2x100Ah i przetwornice z lepszej polki 1500W (Sinus).
Prosty expres sanseo nie rusza na tym.
Dopiero 2,5kw Generator Honda pomaga... ale auto ma 7,5 tony.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 07:07 #348986

no a czy ktoś ma gotowy schemat, wzór jak przerobić UPS? trzeba dodatkowy bezpiecznik po drodze wstawić? bo chyba najlepiej bezpośrednio od auku łaczyć?

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 07:32 #348988

Z UPS-em też nie jest tak do końca prosto i tanio...mniejsze i prostsze ups-y nie mają pełnego sinusa, nie są przystosowane do pracy ciągłej a jedynie 5-7 min przy mocy maksymalnej...do tego z 12V to są o mocy max 1kVA...wieksze mają baterie akumulatorów 24V, 48V i więcej....
Pełny sinus najłatwiej bez oscyloskopu poznać po brzęczeniu na pracy z akumulatora...

A jak chcesz próbować to...zimny start czyli uruchomienie sie ups-a bez zasilania sieciowego...
-przeróbka...rozbierasz ups-a...zamiast wewnętrznego akumulatora sztukujesz przewody i przez bezpiecznik podłączasz jak najbliżej akumulatora przewodami 10mm2 na każde 500W mocy....

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 08:45 #348998

Wiem, że pytanie było o przetwornicę na 230V do laptopów lamp itd ale nie łatwiej byłoby pominąć 230V i zasilać je bezpośrednio czymś z 12V?
Zasilacz do laptopa i tak 230V zmniejsza do 12-18V max co na dzień dobry daje nam podwójne straty, nie wspominając już o konieczności "zrobienia" sinusoidalnego 230V.
Nie wiem co to za lampy, ale może łatwiej by było przerobić/pomyśleć o innych z opcją zasilania 12V?

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 08:51 #349000

lampy do oświetlenia planu, te same używam w pomieszczeniach i w plenerze. nie bardzo chcę mieć dwa zestawy. czyli jednak mały agregat najlepsze rozwiazanie.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 09:55 #349011

GrzechukAA napisał:
kup sobie padniety UPS bez akumulatora , z tak zwanym zimnym startem, będziesz od razu woził prostownik i przetwornicę prawie sinusoidalną, a nie jakiś chiński wynalazek o deklarowanej ilości zer na drugim i trzecim miejscu znaczącym ...

Od pdłuższego już czasu działa i robi całkiem dobre przetwornice polska firma VOLT. Przez moje ręce przeszło 6 szt przetwornic VOLT, od mocy 300 do 2000, wszsytkie trzymały napięcie na poziomie 215-230 V, wszystkie pracują niezawodnie od dwóch, trzech lat.

może się narażę, ale ... VOLT

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 09:56 #349012

pomyśl też o takim rozwiązaniu... może warte zachodu...

W ekspresie jest grzałka na 230V o znaczącej mocy, i pompka elektromagnetyczna, torsyjna na 230V o mocy 30-40W

może łatwiej byłoby dowinąć w ekspresie grzałkę na 12V, (grzałka na grzałkę, zaizolować z zewnątrz), a pompkę zasilic z jakiejkolwiek przetwornicy? Jak zostawisz starą grzałkę, to będziesz mógł korzystać z ekspresu z sieci na kempingu... ?
Ostatnio zmieniany: 20 marca 2017 10:03 przez GrzechukAA.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 15:49 #349056

Swoją drogą, jak rozwiązane jest dostarczenie 230V na pokładzie autobusów np PolskiBus? Na każdego pasażera przypada jedno gniazdko, co przy minimalnych obciążeniach już stanowi znaczny pobór.

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 16:01 #349058

może mechaniczny agregat prądotwórczy napędzany z silnika, tak jak w ciągniku na wałku WOM

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 16:16 #349060

widziałem od srodka dynamo na kole, jak wyciagałem walizki z luku gabażowego

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 20 marca 2017 16:20 #349061

jedno???? musi mieć moc

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 9 kwietnia 2017 00:31 #353048

Tyle mądrego było mówione o alternatywnym zastosowaniu UPSów, że aż wczoraj przy okazji polowego lutowania zamiast przedłużacza wyciągnąłem z garażu jakiś zwykły, mały UPS na próbę.
I faktycznie, można zabrać urządzenie gdzie trzeba, wcisnąć klawisz i mamy 230V. Nie wiem czy akurat ja trafiłem na ups z zimnym/suchym startem bez podłączenia do sieci 230V czy obecnie to standard, ale moim zdaniem dobrze dobrany UPS może być konkurencją dla generatorów 230V wożonych w aucie "profilaktycznie". Lżejsze, mniejsze, bezpieczniejsze. Z czystej ciekawości potestuję ile można wyciągnąć z małego UPSa na potrzeby polowego zasilania. Wiertarka, spawarka? Prostownik z rozruchem na pewno będzie testowany

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 9 kwietnia 2017 09:17 #353062

Nie prosciej kupic ekspres defykowany do samochodu?

Odp: Ekspres do kawy na pokładzie - jaka przetwornica :) 9 kwietnia 2017 14:26 #353108

raczej nie
to było już sugerowane

przeczytaj od początku
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.17 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.