Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Błędy ABS/TC po wymianie dyfra
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra

Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 08:22 #351212

Cześć,

od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Discovery II (2003) - Td5. Wstęp może być trochę przydługi, ale chcę, żebyście mieli jak najlepszy pogląd sytuacji.

Autem trochę pojeździłem i wszystko działało super, po za pukającym przednim dyferencjałem, nic z tym nie zrobiłem (bo ktoś mi powiedział, że Landki tak mają - otóż nie, nie mają ) i niestety po kolejnym wypadzie w błoto napęd mi się zmielił - trudno zdarza się. Ściągnąłem półosie i zdemontowałem stary dyfer, z którego zostały wióry. Kupiłem nowy (używany), wszystko poskładałem i na początek wlałem używany, ale dobrej jakości i czysty olej spuszczony ze skrzyni biegów innego auta. Postanowiłem pojeździć na nim 10-20 km, żeby wszystko się w środku dobrze wypłukało, a potem wlać docelowy olej, sugerowany przez producenta.
Niestety po złożeniu wszystkiego razem i wyruszeniu z garażu, gdy dodawałem więcej gazu, a samochód rozpędzał się powyżej 15km/h załączała się od razu kontrola trakcji (zapalała się tylko kontrolka TC) i hamowała samochód. Podpięliśmy samochód pod komputer i okazało się, że system w ogóle nie widzi czujników z przodu. Pojeździłem jeden dzień z wyciągniętym bezpiecznikiem ABS (żeby sprawdzić czy mechanicznie wszystko działa dobrze i faktycznie jeździ super i nic już nie puka). I następnego dnia przy wymianie oleju w dyfrze na docelowy rozebrałem jeszcze raz koła, żeby dostać się do czujników. Okazało się, że źle poskładałem czujniki - a konkretniej, niedbale umocowałem takie małe gumowe uszczelki na nich, przez co czujnik nie dochodził idealnie do pierścienia. Poskładałem resztę samochodu, i ruszyłem na jazdę próbną. Tym razem kontrola trakcji nic się nie odzywała, ale zapaliła się kontrolka ABS, a po jakiś 100-200 metrach, samochód piszczy trzykrotnie i wyłącza system ABS (zapalają się wszystkie cztery kontrolki - czerwona hamulca, ABS, TC i pomarańczowa z samochodem na pochyłości i wykrzyknikiem - to chyba ta od kontroli zjazdu). Po podpięciu pod komputer, jest błąd prawego, tylnego czujnika, którego w ogóle nie ruszałem, kable są ładnie upięte i nic nie wskazuje na uszkodzenie mechaniczne.

Wiecie co to może być? Jakoś nie chce mi się wierzyć w przypadek, że akurat teraz uszkodziłem czujnik, podczas tylko kilkudziesięciu km, gdy jeździłem bez bezpiecznika. Może to jest kwestia jakiegoś restartu systemu? A może coś innego prostego, o czym mogą wiedzieć Land-Magicy? Za wszelką pomoc z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Cookie!

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 08:50 #351216

Hej,

jak komputer widzi problem z prawym tylnym czujnikiem to tam trzeba szukać. Przegląd wiązki, podmiana czujnika, sprawdzenie piasty... standardowe czynności.

...i uzupełnij profil na LK.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 09:01 #351217

Jasne, że zacznę sprawdzać ten czujnik itd, tylko zanim się za to zabiorę... no nie wiem, ja tam nie wierzę w zbiegi okoliczności, a to wydaje się bardzo dziwne (przed usterką dyfra nie było najmniejszych problemów z ABSem/TC - wszystko działało poprawnie). Zwłaszcza, że problem z ABSem pojawił się dopiero po ponownym składaniu przodu (jak wjeżdżałem do garażu na wymianę oleju i poprawkę sprawdzałem i był problem tylko z TC, a nie ABS) - czyli czujnik popsuł się w ciągu dwóch godzin stania w garażu? Nie, jakoś mi to nie pasuje.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 09:23 #351220

Prawdopodobnie zwykły zbieg okoliczności... cztery kontrolki (zwłaszcza ta od ręcznego) sygnalizują problemy z którymś z tylnych czujników ABS.
BTW może Twoje pędzidło odwiedziło 3 Amigos... poszukaj o nich na LK.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 09:31 #351221

Kluczowa jest kwestia jaki błąd tego tylnego czujnika sygnalizuje komp.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 09:32 #351223

A jakim to komputerem zostały sprawdzone te niewidoczne czujniki? Jeżeli uniwersalnym , to diagnoza może być nie do końca trafna. Miałem taki przypadek

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 09:46 #351228

No właśnie komputer nie jest dedykowany dla landka, jest uniwersalny, dlatego podejrzewamy, że mógł on po prostu zgłupieć, źle odczytać błędy. 3 Amigos - czytałem, kilka tematów o tym i tutaj, i na zagranicznych forach, ale nic nie wskazuje na to, żeby to było to. TC w błocie zimą chodziła na okrągło (śmigam na zimowych, szosowych oponach, szału w błocie nie robią ). ABS też pracował wielokrotnie i bardzo dobrze. Zastanawiam się jeszcze czy może te gumki w przednich czujnikach - były nieco spuchnięte i może czujniki nadal nie są osadzone idealnie dlatego, komputer głupieje (za drugim razem mieliśmy problem z podłączeniem kompa "na żywo", żeby zbierał nam chwilowe prędkości każdego z kół podczas jazdy).

W każdym razie dziękuję za wskazówki i czekam na kolejne. A jak będę miał jakieś postępy, to od razu napiszę!

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 10:07 #351234

Po czujniku widać że jest trafiony ... czasami mimo uszkodzenia mechanicznego działa ... sprawdź połączenia czujników na wtyczkach ...

Normalnie to się sprawdza w takim przypadku odczyt z prędkości obrotowych kół i porownuje

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 21:24 #351413

1. Z tego co piszesz to najpierw "odsunąłeś" czujniki przednie od kół i tył "jechał" i TC go hamowało - chyba ok
2. sam ABS (jak się rozpinało) świeci się do pewnej prędkości i potem powinno zgasnąć
3. Zbiegi okoliczności są - musisz zacząć wierzyć

Jak, czym podnosiłeś samochód?

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 30 marca 2017 21:33 #351418

Uniwersalnym komputerem to raczej kariery nie zrobisz. Przerabiałem kiedyś temat, pokazywał uszkodzony tył prawy a uszkodzony był przód lewy. Poszukaj kogoś z nanokomem

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 08:15 #351465

@DarekPu
Samochód podnosiłęm lewarkami słupkowymi i opierałem przedni most na kobyłkach.

@ROBBIL
Myślę, że masz rację - komputer zgłupiał, bo nawet nie chciał się podłączyć, żeby analizować samochód w czasie rzeczywistym (podczas jazdy). Jedynie pobierał zapisane błędy. Na pewno zrobiłem coś nie tak podczas składania przodu. Jak tylko uda mi się rozwiązać problem to będę dawał znać, bo przypadek dość osobliwy i chyba warto, żeby rozwiązanie tu się znalazło.

Ktoś w okolicach Łodzi ma wspomniany przez ROBBIL nanokom? Nie mam problemu z odpłatnością za usługę 

Czy ktoś wie, czy da się kupić jedynie gumki uszczelniające na czujniki ABS/TC? A jak tak, to może podrzucić jakiś link?
Ostatnio zmieniany: 31 marca 2017 08:18 przez CookieMonssster.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 12:07 #351510

ROBBIL napisał:
Uniwersalnym komputerem to raczej kariery nie zrobisz. Przerabiałem kiedyś temat, pokazywał uszkodzony tył prawy a uszkodzony był przód lewy. Poszukaj kogoś z nanokomem

U mnie uniwersalny pokazywał czujnik prawy tył, a nanocom problem z masą modulatora ABS.
Ostatnio zmieniany: 31 marca 2017 12:07 przez Mat.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 12:57 #351516

Te wspomniane gumki to w sumie oringi.
Jeśli ich nie przeciąłeś to nic się z nimi nie stało.
Radzę umieścić oring w otworze i wsunąć z wyczuciem nasmarowany czujnik abs.
Obudowa i blaszka ma nie odstawać od piasty.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:02 #351517

FiSpCar napisał:

Za pierwszym razem nasunąłem oring na czujnik i tak przykręciłem do piasty, ale to był błąd, bo czujniki w ogóle nie reagowały na ruch pierścienia (podawały jakieś bzdurne dane i to dopiero przy prędkościach >60km/h
Za drugim razem natomiast robiłem tak jak opisałeś, ale te oringi sprawiały wrażenie nieco spuchniętych i upchnięcie ich w otworze, było trochę uciążliwe i przypuszczam, że jeden z nich nie ułożył się wystarczająco dobrze, a komputer po prostu zgłupiał - takie jest moje obecne przypuszczenie, w weekend jeszcze raz rozłożę maszynę i zobaczę co mi z tego przyjdzie

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:09 #351518

CookieMonssster napisał:
FiSpCar napisał:

Za pierwszym razem nasunąłem oring na czujnik i tak przykręciłem do piasty, ale to był błąd, bo czujniki w ogóle nie reagowały na ruch pierścienia (podawały jakieś bzdurne dane i to dopiero przy prędkościach >60km/h
Za drugim razem natomiast robiłem tak jak opisałeś, ale te oringi sprawiały wrażenie nieco spuchniętych i upchnięcie ich w otworze, było trochę uciążliwe i przypuszczam, że jeden z nich nie ułożył się wystarczająco dobrze, a komputer po prostu zgłupiał - takie jest moje obecne przypuszczenie, w weekend jeszcze raz rozłożę maszynę i zobaczę co mi z tego przyjdzie
Uważaj, żeby nie zasyfić wnętrza piasty błotem, bo umrze po tygodniu.

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:12 #351519

Prawdopodobnie jest tak jak myślisz.
Właściwy komputer wskazałby błąd :
Air gap too large

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:19 #351522

Pytałem o podnoszenie bo jakby był cały podnoszony pod ramę to zawieszenie opada i wtedy wtedy ten dziwny przypadek że tył się zepsuł.

Lepiej podepnij pod nanocoma - bo jak złapał błąd stały to po naprawie dalej będą kontrolki - trzeba skasować

Niepotrzebnie wyciągałeś te czujniki - wyciąga się tam całą piastę z półośką i czujnikiem

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:24 #351525

DarekPu napisał:
Pytałem o podnoszenie bo jakby był cały podnoszony pod ramę to zawieszenie opada i wtedy wtedy ten dziwny przypadek że tył się zepsuł.

Lepiej podepnij pod nanocoma - bo jak złapał błąd stały to po naprawie dalej będą kontrolki - trzeba skasować

Niepotrzebnie wyciągałeś te czujniki - wyciąga się tam całą piastę z półośką i czujnikiem

Mój uniwersalny komputer umie skasować błędy

Nie jestem pewny czy da się nie odpinać czujnika, ale może tak być  W sumie to nie wiedziałem co mnie czeka i drążki i piasty też porozkręcałem, co się okazało później zupełnie niepotrzebne

Odp: Błędy ABS/TC po wymianie dyfra 31 marca 2017 13:42 #351531

Jeszcze sobie możesz zmierzyć czujniki - 1kohm, ale jak przerwa to wywala od razu po przekręceniu stacyjki
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.17 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.