Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Czyszczenie reflektora D2 polift...
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Czyszczenie reflektora D2 polift...

Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 21:38 #358853

Witam

W sobotni wieczór na biurku wylądował mój zaparowany reflektor przedni D2 poliftowy.
w środku woda i brud na kloszu od wewnętrznej strony. Moje pytania:
- Jak to najlepiej wyczyścić? Czy ma próbować ściągnąć klosz czy to ciężkie do zrobienia i lepiej jakoś prowizorycznie od strony zatyczek żarówek próbować wylać wodę ale wtedy ciężko będzie klosz wyczyścić...
- Jak go porządnie wysuszyć: suszarka a może wsadzić do piekarnika/mikrofali
- Czy uszczelniać go jakoś, żeby nie parował i nie łapał wody?
- Czy odpowietrzniki jakoś się reanimuje. Czyścić tą membranę lub ją na coś wymienić?

Chętnie przyjmę wszelkie konstruktywne sugestie.

Pozdrawiam

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 21:48 #358854

Widziałem kiedyś na LRONLy czyszczenie reflektora z D1. KOlega włożył do środka maskymalnie dużą ilość papierowych ręczników + innego chłonnego papieru i rano wyciągnął wszystko... zadziałało

Reflektor był suchy i już nie parował

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 21:50 #358855

Można też nasypać do środka ze dwa wiadra ryżu...

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 21:54 #358856

Może te higroskopijne kuleczki co są w pudełkach np. z butami.

Tylko chyba musiałbyś mieć tego duuużo.

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:02 #358858

To zamówię na necie z 30 par butów i powyciągam te kuleczki.Buty można oddać bez kosztów.Może się nie połapią, że bez kuleczek

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:14 #358859

Właśnie jestem przy tym samym temacie

Można kupić osuszacze w formie woreczków z silica gelem na portalu alle-karwa-drogo. Najlepiej wymyć wnetrze środkiem do szyb i potem wysuszyć suszarką. Nie przesadzac z wodą, bo zabijesz silniczek od regulacji wysokości. Ja kiedyś jeździłem cały dzień bez zakrętek z tyłu reflektora - odparował sam.

Mam jeszcze pytanie - jak rozpoznać, czy reflektor jest od anglika, czy EU? Kupiłem 2 sztuki rzekomych anglików w idealnym stanie. Będę chciał przełożyć lustra (odbłyśniki) z moich lamp, ale klosze chcę dać te angielskie, bo są w idealnym stanie. Zastanawiam się, czy jakieś oznaczenia na kloszu nie będą wskazywały na to, że lampa i tak jest angielska (ew. kontrole Policji, itp.) Dotychczas, wszystkie oznaczenia są identyczne - zacząłem się więc zastanawiać, czy sam nie mam anglików
Ostatnio zmieniany: 13 maja 2017 22:15 przez misha.

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:18 #358860

misha napisał:
... Mam jeszcze pytanie - jak rozpoznać, czy reflektor jest od anglika, czy EU? ...

Może tutaj?

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:36 #358866

Misha, ćwiczyłeś już rozklejanie tych reflektorów?

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:44 #358867

No właśnie wszystkie porady są jak czyścić i osuszyć bez ściągania klosza. Czy faktycznie lepiej nie próbować go ściągać?

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:54 #358873

Yogi napisał:
misha napisał:
... Mam jeszcze pytanie - jak rozpoznać, czy reflektor jest od anglika, czy EU? ...

Może tutaj?

Jasne
Na lewej mam dwie strzałki w lewo i jedną obustronną.
Na prawej mam dwie strzałki w prawo i jedną obustronną.

Bądź to karwa mądry. Idę oglądać oryginalne w aucie.

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 22:59 #358875

IMO, tak jak napisał @misha:
misha napisał:
... Najlepiej wymyć wnetrze środkiem do szyb i potem wysuszyć suszarką. Nie przesadzac z wodą, bo zabijesz silniczek od regulacji wysokości...

...przy okazji delikatnego zalania wnętrza może zauważysz ewentualną nieszczelność (pęknięcie, rozklejenie/rozwarstwienie...) reflektora. Później suszarka... i jazda.

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 23:15 #358880

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 23:17 #358881

ale jak płyn do szyb na odbłyśnik?
To go nie zabije?

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 13 maja 2017 23:25 #358883

RudeBoy napisał:
ale jak płyn do szyb na odbłyśnik?
To go nie zabije?

U mnie nie było problemu. Oczywiście jak nie pojedziesz jakimś odkamieniaczem typu Cilit co rozkłada metal jak pisiory demokracje...

Odnośnie rozmontowania klosza. Jeden zdemolowany udało mi się rozebrać metodą brute-force. Ale zauważyłem, że ten silikon mięknie pod wpływem gorącej wody ze Swirkowego garażu (b. gorącej). Niestety, nie mam czym tego z powrotem skleić, wiec oddam to chyba w rece fachowców. Muszę przełożyć odbłyśniki...

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 14 maja 2017 00:08 #358887

Skleić to można klejem do szyb Ale to już tak raz na zawsze.

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 14 maja 2017 06:29 #358890

RudeBoy napisał:
Skleić to można klejem do szyb Ale to już tak raz na zawsze.

Nie lepiej uszczelniaczem butylowym ? w razie potrzeby można później rozebrać

Odp: Czyszczenie reflektora D2 polift... 14 maja 2017 08:19 #358898

Po zalaniu niedużą ilością wody znalazłem źródło przecieku.Jest dziura po złamanym uchwycie i po ostatnim przejeździe przez rzekę złapała wodę. Lampa wyczyszczona wodą i płynem do szyb jak sugerowaliście. Wysuszyłem suszarką i wsadził kilka razy do piekarnika ustawionego na 40 stopni. Teraz tylko uszczelnię dziurę i montuję. Dzięki za pomoc.
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.16 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.