Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

[DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 23 marca 2015 19:42 #229851

Przerobiłem właśnie temat wymiany żarówek i podsumowując nie wiem czy poszczególne modele mają różne żarówki, ale R286 były za małe i za luźne i podeszły tylko do podświetlenia ekranu klimy i zegara. Do przycisków są za duże i nie mają wystarczająco długich drucików. Do podświetlenia przycisków klimy (3 żarówki) konieczne są inne, mniejsze, (nie znam oznaczenia ale są tu www.sklep.monster.pl/12V-ZAROWKA-CLEAR-30mA-8-00x3-18mm(4,58276,45275).aspx )

Sama wymiana żarówek w plastikowych kapturkach i zakładanie zielonych kondomków to pikuś, ale wymiana żarówki zegarka to trochę większa kombinacja - żarówka ma przylutowane dwa dzyndzle, ale da się pokombinować i złożyć je na styk.

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 24 marca 2015 00:11 #229921

Wszystkie żarówki są dostępne na serwisie aukcyjnym za niewielkie pieniądze, nic nie trzeba "rzeźbić". Przykładowo, żarówka zegarka: allegro.pl/shop.php/Show?string=bx8%2C4d&search_scope=shopItems-28237922. Nie pamiętam teraz jakiej mocy ale wystarczy zobaczyć na kolor starej.

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 14 listopada 2015 16:14 #259721

Panel klimatronika można sprawnie wyjąć z konsoli środkowej bez rozkręcania czegokolwiek.
Wystarczy w szczelinę między obudową klimatronika (z lewej i prawej strony), a konsolą ostrożnie włożyć (coby nie wyszczerbić/wyłamać plastiku z jakiego jest zbudowana konsola) dwa płaskie, dość szerokie i sztywne np. noże. Następnie należy starać się nacisnąć (ofc w kierunku do wewnątrz) na dwie sprężyste blaszki trzymające panel „klimatronika” w konsoli, a jednocześnie starać się tymi magicznymi nożami (na zasadzie delikatnej dźwigni) wysunąć panel... całość operacji przebiega sprawnie i bezboleśnie.
Po wyjęciu panelu sterującego klimą pozostaje wykręcić dwie śrubki (umiejscowione w zagłębieniach obudowy, w pobliżu ww. blaszek), delikatnie otworzyć obudowę zwracając uwagę na taśmę sygnałową łączącą obie części panelu klimy, i... wymienić żarówkę/żarówki, pamiętając o założeniu zielonego, hmmm... kond... kapturka.
Całość operacji (wyjęcie panelu, wymiana żarówki, osadzenie panelu w konsoli) powinna się zamknąć w ok. czasu potrzebnego na wysiorbanie jednego browca - przećwiczone dzisiaj (spaliła się żarówka podświetlenia dolnych przycisków - ciężko było po ciemku trafić paluchem w odpowiedni... ).

Żarówka podświetlenia dolnych przycisków w panelu „klimatronika” LR D2, to ofc żarówka „całoszklana” (bez metalowego cokołu) o wymiarach:

Średnica bańki: Ø 4,7mm
Wysokość bańki: ok. 10mm
Wysokość całej żarówki: ok. 17mm

Uwaga: żaróweczka odrobinę wyższa (1-3mm) również powinna bez problemu zafungować.

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 14 listopada 2015 17:54 #259730

A ja jak mialem D2 to kupowalem zarowki do podswietlania skali w sklepie elektronicznym...Kosztowały kole 0.20 gr i miały wąsy które przewlekałem przez ori mocowanie... Tylko jedna lipa była, że były żółte i nie dało się na nie założyć tych gumek kolorowych - ale świeciły naprawdę ładnie

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 15 listopada 2015 13:15 #259824

Ja włożyłem diody led, pasowały idealnie, zarówno kapturek gumowy jak i ori, trzeba tylko zwrócić uwagę na bieguny + i -, bo to ma znaczenie, jeżeli dioda nie świeci obrócić ori o pół obrotu.

Odp: [DII]Wymiana żarówek podświetlenia panelu klimy w D II 28 lutego 2019 21:36 #442967

Wymienione. Zakup żaroweczek po 1 polski złoty za sztukę.
Piwa nie było, bo jeździć trza było
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.23 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.