ksiadz napisał:
Witam,
od 2 dni mam problem z czujnikami parkowania. D3 już leciwe (2005r) podejrzewam, więc że przy takiej pogodzie jaką mamy chłód i wilgoć, auto niegarażowane. Do czujników mogła dostać się wilgoć.
Zaczęło najpierw pipczeć na zakrętach, teraz pipczy cały czas na R i D. Dioda PDC świeci się a sygnał jest ciągły. Co dziwne bo w manulu nie ma opisu stałego sygnału.
"If a parking aid system fault has occurred, the parking aid module will relay the occurrence of the fault to the driver in the following ways:
The status LED will flash at a frequency of 2Hz if the system is active and fault is detected in the sensors,sounders, related wiring or the module.
The front sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the front sensors or the rear sounder develops a fault.
The rear sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the rear sensors, the switch, the LED in the switch or if there is a CAN bus error."
W każdym razie mam dwa pytania.
1. Czy ktoś się z tym spotkał ze stałym dzwiękiem (dioda świeci się stale nie mruga).
2. Jest jakiś patent na wyjęcie czujników, przód tył, bez zdejmowania zderzaka?
sygnał stały może wynikać z faktu, ze czujnik widzi cały czas przeszkodę np. 10cm od siebie (co jest falszem) - czasami wystarczy przemyć czujnik
jezeli to nie pomoże to niestety ale czujnik jakiś padł - u siebie diagnozuje go odpinająć wszystkie po kolej i podłaczam jeden na raz ..
ale ja mam chinski zestaw za 50zl, w ktorym pada jakis element co 2/3 lata - coś tam zgnije (ostatnio kabelek od czujnika), komputerek/sterownik sie zepsuje etc