Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Czujniki parkowania D3
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Czujniki parkowania D3

Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 09:18 #387869

Witam,
od 2 dni mam problem z czujnikami parkowania. D3 już leciwe (2005r) podejrzewam, więc że przy takiej pogodzie jaką mamy chłód i wilgoć, auto niegarażowane. Do czujników mogła dostać się wilgoć.

Zaczęło najpierw pipczeć na zakrętach, teraz pipczy cały czas na R i D. Dioda PDC świeci się a sygnał jest ciągły. Co dziwne bo w manulu nie ma opisu stałego sygnału.

"If a parking aid system fault has occurred, the parking aid module will relay the occurrence of the fault to the driver in the following ways:
The status LED will flash at a frequency of 2Hz if the system is active and fault is detected in the sensors,sounders, related wiring or the module.
The front sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the front sensors or the rear sounder develops a fault.
The rear sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the rear sensors, the switch, the LED in the switch or if there is a CAN bus error."

W każdym razie mam dwa pytania.
1. Czy ktoś się z tym spotkał ze stałym dzwiękiem (dioda świeci się stale nie mruga).
2. Jest jakiś patent na wyjęcie czujników, przód tył, bez zdejmowania zderzaka?

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 10:09 #387883

ksiadz napisał:
Witam,
od 2 dni mam problem z czujnikami parkowania. D3 już leciwe (2005r) podejrzewam, więc że przy takiej pogodzie jaką mamy chłód i wilgoć, auto niegarażowane. Do czujników mogła dostać się wilgoć.

Zaczęło najpierw pipczeć na zakrętach, teraz pipczy cały czas na R i D. Dioda PDC świeci się a sygnał jest ciągły. Co dziwne bo w manulu nie ma opisu stałego sygnału.

"If a parking aid system fault has occurred, the parking aid module will relay the occurrence of the fault to the driver in the following ways:
The status LED will flash at a frequency of 2Hz if the system is active and fault is detected in the sensors,sounders, related wiring or the module.
The front sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the front sensors or the rear sounder develops a fault.
The rear sounder will emit an error tone for 3 seconds at a frequency of 1500Hz if a fault is detected with the rear sensors, the switch, the LED in the switch or if there is a CAN bus error."

W każdym razie mam dwa pytania.
1. Czy ktoś się z tym spotkał ze stałym dzwiękiem (dioda świeci się stale nie mruga).
2. Jest jakiś patent na wyjęcie czujników, przód tył, bez zdejmowania zderzaka?

sygnał stały może wynikać z faktu, ze czujnik widzi cały czas przeszkodę np. 10cm od siebie (co jest falszem) - czasami wystarczy przemyć czujnik

jezeli to nie pomoże to niestety ale czujnik jakiś padł - u siebie diagnozuje go odpinająć wszystkie po kolej i podłaczam jeden na raz .. ale ja mam chinski zestaw za 50zl, w ktorym pada jakis element co 2/3 lata - coś tam zgnije (ostatnio kabelek od czujnika), komputerek/sterownik sie zepsuje etc

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 10:38 #387885

Niestety czujniki w DIII to troszkę bardziej inteligentne są i przyczyn może być bardzo wiele.

Do poprawnej diagnozy najlepiej podłączyć interfejs i przeczytać błąd który zazwyczaj wskazuje w miejsce problemu. Najczęściej przeciera się izolacja przewodu i jak dostanie wilgoci to powoduje błedy i przedziwne zachowanie:).
Oczywiście czujniki też padają ze starości ....i tu raz jeszcze interfejs powie z którym jest problem.

Chyba bardziej jest problematyczny przód niż tył.

Powodzonka.

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 12:49 #387897

Sciągać zderzak i dokładnie sprawdzić przewody - 90% przypadków

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 16:46 #387934

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pytanie czy znacie jakieś opisy pokazujące jak ściągnąć przedni zderzak? Co do tylnego znalazłem już filmik na YT.

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 18:58 #387939

Odp: Czujniki parkowania D3 23 listopada 2017 22:16 #387987

VMatas, sporo roboty:)
Póki co jeden dzień bez deszczu i czujniki zaczeły działać, ale ewidentnie trzeba będzie prędzej czy później rozwiązać problem przeczyszczając styki:/
Niestety chyba musze poczekać na słoneczny suchy dzień, bo okazało się, że disco nie wjedzie do garażu bez uszkodzenia anteny:)

Odp: Czujniki parkowania D3 24 listopada 2017 06:52 #388013

Nawet opuszczony?

Odp: Czujniki parkowania D3 24 listopada 2017 07:02 #388014

Niestety nawet opuszczony.
Przy wjeździe jest delikatny próg, a kawałek dalej mechanizm bramy

Odp: Czujniki parkowania D3 23 czerwca 2020 13:26 #474963

Wracam do tematu,
padł mi czujnik znów z tyłu, skrajny lewy,
teoretycznie ręką jestem w stanie tam sięgnąć, bez problemu można zdjąć wtyczkę.
Ale pytanie, czy da się jakoś "wypuknąć" czujnik bez sciągania zderzaka?
Jeżeli tak to jak, do przodu/do tyłu/ wykręcić? Ktoś podpowie jak to wygląda z tyłu w D3?

Z góry dzięki

Odp: Czujniki parkowania D3 23 czerwca 2020 18:25 #474988

Ściąganie zderzaka to 15 minut. Tyle samo czasu będziesz łamać czujnik i połamiesz zaczepy. Warto?
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.24 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.