Odp: D2 - kontrolka oleju się nie świeci
16 lutego 2018 08:07 #402810
swireq napisał:
Nie sprawdzałem tego w sumie ale pytanie mam takie czy oba te przewody działają tak samo w tym czujniku ciśnienia?
Może by można wykorzystać ten kabelek do nikąd do testu czy silnik jest uruchomiony?
Powiedzmy, że chcemy aby coś mogło być włączane (np LED 280W) tylko wtedy kiedy silnik rzeczywiście pracuje.
Do takiego zastosowania użyłbym sterownika do automatycznego załączania świateł połączonego szeregowo z wyłącznikiem LEDów czy innych dodatkowych lamp, sprawdza napięcie w instalacji i jak jest prawidłowe załącza lampy, gasisz silnik i od razu gasi lampy, koszty rzędu 25-30zł za np. bartsoft.pl/automatyczny-wlacznik-swiatel-mijania-12v-p-1.html
16 lutego 2018 13:45 #402842
wojteks07 napisał:
swireq napisał:
Nie sprawdzałem tego w sumie ale pytanie mam takie czy oba te przewody działają tak samo w tym czujniku ciśnienia?
Może by można wykorzystać ten kabelek do nikąd do testu czy silnik jest uruchomiony?
Powiedzmy, że chcemy aby coś mogło być włączane (np LED 280W) tylko wtedy kiedy silnik rzeczywiście pracuje.
Do takiego zastosowania użyłbym sterownika do automatycznego załączania świateł połączonego szeregowo z wyłącznikiem LEDów czy innych dodatkowych lamp, sprawdza napięcie w instalacji i jak jest prawidłowe załącza lampy, gasisz silnik i od razu gasi lampy, koszty rzędu 25-30zł za np. bartsoft.pl/automatyczny-wlacznik-swiatel-mijania-12v-p-1.html
Kiedyś to już było dyskutowane, że to kierowca powinien decydować o włączeniu świateł a nie jakiś tam czujnik.
16 lutego 2018 14:05 #402851
misha napisał:
Kiedyś to już było dyskutowane, że to kierowca powinien decydować o włączeniu świateł a nie jakiś tam czujnik.
Tak powinno być ale mając wielką lampę/lampy na dachu po zgaśnięciu silnika albo zostawieniu przypadkiem załączonych lamp przy pobieranym przez nie prądzie rzędu 25-35A to za chwilę możemy nie odpalić silnika.
Raczej chciałem pokazać że są gotowce wykrywające pracę czy zgaśnięcie silnika bez ingerencji w czujniki, maja też przekaźniki którymi sterują co pozwala ich użyć nie tylko jako automatyczny włącznik świateł dziennych/normalnych ale i do innych celów.
Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.
Informacje o polityce prywatnosci.
Ta strona korzysta z plików cookie. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Jeśli nadal korzystasz z tej strony, zakładamy, że akceptujesz warunki naszej polityki prywatności. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności...