Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Jak przywrócic centralny zamek ??
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA

TEMAT: Jak przywrócic centralny zamek ??

O: Jak przywrócic centralny zamek?? 5 listopada 2011 12:17 #55441

Witam,
Disco 300 z roku 98
Odświeżam stary wątek, ale dzisiaj centralny przestał mi działać. Kilka dni temu zastrajkował mi siłownik w drzwiach kierowcy i chcąc sprawdzić czy na pewno to siłownik postanowiłem dzisiaj z rana rozebrałem drzwi i po odłączeniu siłownika centralny przestał działać, nawet po ponownym podłączeniu wszystkiego do kupy. Brak reakcji na pilot, oraz na otwieranie samochodu z kluczyka. Zupełnie jakby centralny nie istniał. W czym może tkwić problem?

O: Jak przywrócic centralny zamek?? 6 listopada 2011 22:05 #55613

może coś zaiskrzyło między wami i zużyliście bezpiecznik?

O: Jak przywrócic centralny zamek?? 6 listopada 2011 22:16 #55615

Też tak pomyślałem, ale po sprawdzeniu bezpiecznika okazało się, że cały i zdrów. Brak mi pomysłów co mogło się stać. Mam teraz samochód bez centralnego i alarmu.

O: Jak przywrócic centralny zamek ?? 6 listopada 2011 23:03 #55623

Siłownik w drzwiach kierowcy steruje pozostałymi. Jeśli jest niesprawny, centralny nie działa wcale.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 20:53 #103738

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat bo na razie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Pacjent:
LR Disco 300 rocznik 98'

Objawy:
Przestał działać centralny z pilota (z kluczyka też nie działa, nigdy nie działał odkąd go mam) oczywiście pierwsza myśl - pewnie bateria więc została wymieniona ale problem dalej pozostał.
Kolejna myśl bezpieczniki, sprawdziłem wszystkie jedyny, który znalazłem przepalony to ten:

Teraz pytanie za co on odpowiada konkretnie bo tak jakby było to zasilanie alarmu tzn tego green boxa. Wnioskuje po tym, że w pozostawionej landrynie nagle same światełka awaryjne się zapaliły i żadne rozbrajanie z pilota nic nie dawało, dopiero wyciągnięcie tego bezpiecznika gasiło awaryjne.
Kolejny trop coś z green boxem może zimne luty czy coś więc wytargałem go i tak to wygląda:

Zasadnicze pytanie za co odpowiada ten czerwony przewód, który jest rozłączony (nie ma żadnego takiego koloru w wiązce dochodzącej, a odkąd go kupiłem tak to wyglądało).
Płytki wyglądają w ten sposób:

Jedna rzecz mnie zastanawia mianowicie czerwona dioda na desce, która jak wszystko działało paliła się na czerwono czy jakoś tak, a teraz w ogóle ciemno.

Nasuwające się pytanie czy siłownik w drzwiach kierowcy miałby coś do tego? Bo zakładając, że jest uszkodzony to i tak powinna być jaka reakcja alarmu na ciśnięcie pilotem tzn. mrugnięcie świateł czy coś takiego.

Dzięki z góry za wskazówki.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 21:12 #103744

Walczylem z ta zielona puszka 2 lata temu...
U mnie okazalo sie ze upalila sie jedna sciezka na tej plytce....zrobilem obejscie i do dzis dziala (odpukac w niemalowane)
Sprawdz wiec wszystkie luty na tej plytce...moze ktorys nie styka...jak to nie pomoze to chyba pozostanie szukanie nowej centralki....
U mnie tez odstawal jeden kabelek....nie pamietam czy akurat tego koloru...to antena...ale u mnie koncowka kabla nie byla odizolowana...wiec moze przez to ze tu jest odizolowana robi zware gdzies...
a lampka mryga po zalaczeniu alarmu...

powodzenia!!!

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 21:14 #103745

Jeśli strony mi się nie pomyliły, to jest to bezpiecznik odpowiedzialny za: Radio, clock, alarm, indicator light, interior lights, loadspace lights, trailer lights. Powinien być 20W. W ogóle mam wrażenie, że masz mocno namieszane z wielkościami tych bezpieczników.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 21:14 #103746

A nie jest to dziwnie podkastrowane imo? Chodzi oczywiście o opisane objawy
Ostatnio zmieniany: 30 października 2012 21:15 przez Pepek.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 21:33 #103751

Cybm napisał:
Walczylem z ta zielona puszka 2 lata temu...
U mnie tez odstawal jeden kabelek....nie pamietam czy akurat tego koloru...to antena...ale u mnie koncowka kabla nie byla odizolowana...wiec moze przez to ze tu jest odizolowana robi zware gdzies...
a lampka mryga po zalaczeniu alarmu...

Przewód odizolowałem żeby sprawdzić czy w ogóle jakieś napięcie się tam pojawia.

Dżek napisał:
Jeśli strony mi się nie pomyliły, to jest to bezpiecznik odpowiedzialny za: Radio, clock, alarm, indicator light, interior lights, loadspace lights, trailer lights. Powinien być 20W. W ogóle mam wrażenie, że masz mocno namieszane z wielkościami tych bezpieczników.

W rozpisce z bezpiecznikami niby jest wskazanie, że 15 powinna być wsadzona ale wielkość w tym momencie nie powinna mieć znaczenia bo to tylko obciążenie jakie maksymalnie jest na bezpieczniku co innego jakbym w górę kombinował dając większy?

Pepek napisał:
A nie jest to dziwnie podkastrowane imo? Chodzi oczywiście o opisane objawy

Tego nie wiem bo kupiłem auto w takim stanie i póki co nie było z tym problemu.

Zastanawiam się czy nie lepiej wywalić immo i zamontować jakiś zamiennik w miejsce green boxa pytanie tylko czy można się zaraz przy green boxie wpiąć czy nowe przewody lepiej puszczać.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 21:50 #103754

Jeżeli nie masz automata to skrzynka od imo jest pod radiem ,taka czarna wielkości pudełka od fajek. W klinice masz opis jak je trzeba wykastrować bez utraty centralnego. Sprawdź bo może "nasi" już tam byli i zrobili coś nie tak . Chyba ,że to przekładka , to umywam ręce

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 30 października 2012 22:05 #103760

tadek86 napisał:

Dżek napisał:

W rozpisce z bezpiecznikami niby jest wskazanie, że 15 powinna być wsadzona ale wielkość w tym momencie nie powinna mieć znaczenia bo to tylko obciążenie jakie maksymalnie jest na bezpieczniku co innego jakbym w górę kombinował dając większy?

Moim zdaniem obrysowany na ilustracji to bezpiecznik nr 6 z Satellite 2 (wg Rave), czyli 20 W. A jeśli mam rację, to - powtarzam, masz ostro namieszane z wielkościami bezpieczników. W kolejności od prawej:
10 zamiast 20
20 zamiast 30
10 zamiast 15
nie widzę, a koloru nie pamiętam
10 zamiast 30
brak (szyby przód)

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 19 listopada 2012 11:02 #106413

Przyłącze się do wątku gdyż również walcze z centralnym. Z treści poprzednich wpisów wynika, ze były 3 rodzaje modułów centralnego. Czy to prawda?
Moje pytanie wynika z faktu posiadania niepodlaczonego modułu (zielona puszka, dokladnie taka jak obfocona w powyższych wpisach), ktory nijak nie pasuje do wyprowadzonych/obecnych wtyków centralnego. Czy prosciej bedzie odszukac wlasciwego modulu, czy zaadoptować juz posiadany?

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 20 listopada 2012 08:40 #106583

Odrobilem zadanie. Z pewnosci roznia sie od siebie gniazdami AMR4886 i AMR2109. Jezeli ktos z Szanownych Kolegow posiada schemat do AMR4886 bade niezmiernie wdzieczny za udostepnienie.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 22 grudnia 2017 20:30 #392345

Się muszę tu wtrącić ze swoją dzisiejszą przygodą :
W trzysecie wystąpiły identyczne objawy jak u Tadka, poza jednym szczegółem, bo moja dioda się świeci, leniwie, co jakiś czas ale świeci. Oczywiście zamek nie reaguje na pilota, a wkładka zamka nie chce współpracować z kluczykiem.
Podpowiedzcie dobrzy ludzie, jak mogę się dostać do środka, żeby szkód zbyt dużych w aucie nie zrobić? Drut i odginanie ramki, to wiem, ale być może są inne skuteczne metody?

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 22 grudnia 2017 20:32 #392346

Oczywiście nie muszę przypominać ,że w DI masz trzy możliwości odkluczykowania

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 22 grudnia 2017 22:40 #392372

Pepek napisał:
Oczywiście nie muszę przypominać ,że w DI masz trzy możliwości odkluczykowania

I trzech bramkach trzy zonki taki typ.
Znalazłem jakieś kluczyki do D1, rano spróbuję. Jak się nie uda w ruch pójdzie srutututu kłębek drutu
Ostatnio zmieniany: 22 grudnia 2017 22:40 przez yacho.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 22 grudnia 2017 22:49 #392377

A czy znane są przypadki, że w D1 na cyrki z zamkami i immobiliserem wpływ ma monitoring czy inne ustrojstwo emitujące fale elektromagnetyczne cy cóś?
Tak pytam, bo właśnie stoję pod kamerą osiedlową

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 24 grudnia 2017 19:16 #392670

Ta moja nowa bestia nie chce przemówić ludzkim głosem, nie pozostawia mi wyboru, będę ją pruł

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 25 grudnia 2017 16:11 #392711

Znane, bywało wypychane z pod marketu bo nie chciał ożyć... wykastrować immo.

Odp: Jak przywrócic centralny zamek ?? 28 grudnia 2017 14:07 #393084

No dobra
Wczoraj udało się wedrzeć do środka, sposobem, na który wpadłem po obejściu disco dookoła chyba z piętnaście razy. Mógłbym zrobić z tego receptę (w końcu!) na awaryjne otwieranie wozu, gdy nie gada pilot i zamki, ale coś mi mówi, że to nie jest dobry pomysł na upublicznianie tego typu instrukcji. A może ktoś to już kiedyś przerobił...nie wiem...

Auto pali od strzała. Po otwarciu zamków z dydków, oczywiście kierunki oszalały. Odpięcie akumulatora, na jakieś 15 minut zresetowało "komputer" i wszystko znów działa.
Trza wywalić immo i zdezaktywować ori centralny zamek i dołożyć osobną centralkę. Na początek.
Ostatnio zmieniany: 28 grudnia 2017 14:11 przez yacho.
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.14 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.