Jest postęp, nastąpił nieoczekiwany zwrot akcji. Wyciągnąłem ECU i mym oczom ukazał się numer jego części, który brzmi...
NNN500030! A więc nie jest to przedlift MSB.
Przeszukałem internety i
tutaj trafiłem na listę ECU jakie występują w D2:
MSB101183 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, MANUAL TRANSMISSION
MSB101184 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, MANUAL TRANSMISSION
MSB101330 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, MANUAL TRANSMISSION
NNN000120 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, MANUAL TRANSMISSION
NNN500020 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, COOLED EGR, CHECK FOR SERVICE EXCHANGE VERSION, MANUAL TRANSMISSION
LR006328 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, EXCHANGE PART (RE-MANUFACTURED), COOLED EGR, MANUAL TRANSMISSION
NNN500250 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, NON COOLED EGR, MANUAL TRANSMISSION
MSB101192 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, AUTOMATIC TRANSMISSION, '(+)"EUROPE/J"'
MSB101193 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, AUTOMATIC TRANSMISSION, '(+)"EUROPE/J"'
MSB101340 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, AUTOMATIC TRANSMISSION, '(+)"EUROPE/J"'
NNN000130 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, AUTOMATIC TRANSMISSION, '(+)"EUROPE/J"'
NNN500030 1 ELECTRONIC CONTROL UNIT ENGINE, AUTOMATIC TRANSMISSION, '(+)"EUROPE/J"'
Bingo! To jest ECU od automata. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały wszak że manual może jeździć na ECU od automatu, ale nie odwrotnie. Aż trafiłem na
ten temat na forum kolegów od kangurów. W skrócie: ECU od automatu posiada łącze do komputera skrzyni biegów, ale za to nie posiada... obsługi czujnika sprzęgła! A więc tempomat nigdy się nie załączy. Wygląda na to, że zagadka #1 rozwiązana*.
* - oficjalnie oznaczę jako rozwiązaną, kiedy faktycznie zacznie działać
Teraz pojawia się pytanie następujące: dlaczego ECU z oznaczeniem NNN przedstawia się rokiem produkcji 1999? Czy dane takie jak rok produkcji, VIN i przebieg da się ustawić za pomocą NanoCom'a albo innej tego typu zabawki?