b0ch3n napisał:
Zewnętrzne zasilanie dla radia to żaden problem - w skrzynce bezpieczników kierownika mam dołożoną swoją dla innych bajerów.
Rozumiem że radio o tak mocnym wyjściu da radę z tymi głośnikami bez wzmacniacza - a co z instalacją w wersjach gdzie nie było zestawu HK? Ten zestaw jest trójdrożny jak rozumiem (tweetery w słupkach, w drzwiach z przodu średnie i niskie tony, z tyłu tweetery i średnie) - będzie potrzebny jakiś separator? (jeśli coś mieszam to proszę mnie poprawcie bo nie jestem ekspertem car audio)
Potrzebujesz tzw. zwrotnicy. Ona dzieli sygnał po częstotliwościach. W skrócie mówiąc, po to, żeby mały tweeter nie dostawał strzałów od basów.
Zestaw HK ma dwa obwody z przodu: Basowy oraz razem tweeter z średniotonowym. Separacja wysokich i średnich tonów jest zrobiona kondensatorem wpiętym w tweeter, jest wlutowany w styki głośnika. Filtruje on wszystko poza najwyższymi częstotliwościami.
Jakbyś chciał zrobić wszystko porządnie to mam zwrotnice Morela, do głośników trójdrożnych odseparowanych. Kupiłem zestaw głośników, ale zwrotnic nie zamontowałem, bo nie pasują do wzmacniacza HK.
ps. Profesjonalne instalacje car audio zwykle nie przewidują tylnych głośników. Sugeruję olać tył i zrobić dobrze przód.