Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA

TEMAT: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 07:32 #455202

No bardziej logicznie będzie podłączenie do aku który pracuje na postoju i do którego są podłączone "postojowe" odbiorniki....

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 08:16 #455206

Jakie jest podłączenie pod aku.Jakaś wtyczka podłączona pod aku na stałe czy jakieś żabki,na szybko.Nigdzie na zdięciach tego nie widać.Pepek masz moze zrobione jakieś wyprowadzenie z aku tak zeby nie trzeba było maski otwierać ?

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 08:35 #455207

W komplecie są dwie opcje
- luźna wtyczka którą możesz połączyć z przewodem podpiętym na stałe
- przewód z wtyczką zakończony krokodylkami

Ja mam wyprowadzone podpięcia aku na zewnątrz i pod nie podpinam

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 08:58 #455209

I wszystko jasne -dzięki

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 11:52 #455221

Nie znam się, ale nurtuje mnie jedno pytanie - jak jest z trwałością takiego elastycznego panelu? Nie jest tak że giętki przetrwa krócej niż twardy?

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 14:02 #455228

Zabol - bez obrazy, nie chcę podważać Twoich zdolności pomiarowych.
Chciałem tylko usłyszeć, ile mocy taki panel jest w stanie realnie oddać
w stosunku do deklaracji. I czy przy tym nie rozlutują się przyłącza kablowe.

A miernik cęgowy, który testuję, podaje bardzo przyzwoite wyniki.
Wstydu nie ma, różnice niewielkie.
Nie byłbym sobą ("szkiełko i oko"), gdybym tego nie porównał z pomiarem
bocznikowym.

Co do zasadności stosowania doładowania światłem to w ogóle nie dyskutuję.
Plany zagospodarowania dachu w moim landku już są.
Bo bilans energetyczny w codziennej trasie jest dodatni.
Ale już przy krótkich odcinkach / przebiegach dziennych i lodówce
pracującej przy temperaturze otoczenia 45 stopni, z marną wentylacją,
bo lodówka jest upchnięta gdzieś między bagażami, aku hotelowe rozładowuje
się znacząco (to nie jest parametr techniczny), a po dniu odpoczynku
w jednym miejscu, bez jazdy, akumulator zdechnie i zimnego browarka nie będzie.

Podobnie przy długotrwałym nieużytkowaniu pojazdu zgodnie z przeznaczeniem
aku samorozładowuje się (kwasowe w ciągu 3 miesięcy). Panel na dachu,
nawet jeśli jest to zima i szaro, polepszy bilans.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 14:27 #455229

Hmmmm, tak sobie jeszcze myślę, co można by zrobić, żeby z tego regulatora
odzyskać te 5 voltów, żeby nie tracić tego napięcia, albo tracić połowę?

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 15:21 #455231

Z tego wszystkiego zapomniałem dodać ,że Żabol sprawdził też jakimś magicznym przyrządem gniazda USB które są w regulatorze. Dają pod 3A

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 23 sierpnia 2019 18:51 #455247

Arturrr napisał:
Zabol - bez obrazy, nie chcę podważać Twoich zdolności pomiarowych.
Chciałem tylko usłyszeć, ile mocy taki panel jest w stanie realnie oddać
w stosunku do deklaracji. I czy przy tym nie rozlutują się przyłącza kablowe.

A miernik cęgowy, który testuję, podaje bardzo przyzwoite wyniki.
Wstydu nie ma, różnice niewielkie.
Nie byłbym sobą ("szkiełko i oko"), gdybym tego nie porównał z pomiarem
bocznikowym.

Co do zasadności stosowania doładowania światłem to w ogóle nie dyskutuję.
Plany zagospodarowania dachu w moim landku już są.
Bo bilans energetyczny w codziennej trasie jest dodatni.
Ale już przy krótkich odcinkach / przebiegach dziennych i lodówce
pracującej przy temperaturze otoczenia 45 stopni, z marną wentylacją,
bo lodówka jest upchnięta gdzieś między bagażami, aku hotelowe rozładowuje
się znacząco (to nie jest parametr techniczny), a po dniu odpoczynku
w jednym miejscu, bez jazdy, akumulator zdechnie i zimnego browarka nie będzie.

Podobnie przy długotrwałym nieużytkowaniu pojazdu zgodnie z przeznaczeniem
aku samorozładowuje się (kwasowe w ciągu 3 miesięcy). Panel na dachu,
nawet jeśli jest to zima i szaro, polepszy bilans.

Ja tam generalnie słabo obraźliwy jestem...więc bez stresu...

Ten Pepkowy:)...oddawał około 60W+ w pełnym nasłonecznieniu(niebo było bez chmur ale lekko zamglone...ale leciutko...w czerwcu-lipcu było by jeszcze więcej...co jest bardzo dobrym wynikiem jak na elastyczny i słabo markowy...CHińczyk się postarał...

Ja mam na bagażniku 100W ale nie elastyczny tylko szklany w ramie metalowej...nigdy nie oddał więcej niż 76W a przynajmniej tak twierdzi regulator:))))....lodówkę włączyłem w czerwcu i do dzisiaj chłodzi piwo....mam instalacje z dwoma aku i solar doładowuje hotelowy z którego nadmiar prądu idzie do rozruchowego...przy pracy silnika doładowuje się oczywiście hotelowy z alternatora...

Nie neguję mierników cęgowych bo też używam ale przy DC mają większy błąd pomiaru niż bocznik....tyci tyci ale jednak, bo strasznie trudno sie mierzy małe prądy stałe....

A zimą kiedy szaro i do dupy a lodówka nie wdziała to aku zawsze pełne...nawet niewielkie prądy generowane przez solar dodają mocy biednym aku...

Ten regulator ma dwa wyjścia 5V 2A i do ładowania phonóf spoko dają radę...ale straty na pewno są....tak jak zawsze....ale dają radę...

I jeszcze jedno...elastyczne na pewno maja mniejszą sprawność i się szybciej zdegradują....chociażby z powodu jakiegoś tam laminatu zamiast szkła....

I jeszcze raz...jestem pozytywnie zaskoczony tym Pepkowym....a stosunek cyny do jakości jest bardzo bardzo przyzwoity tym bardziej, że w komplecie jest regulator i okablowanie...mój regulator kosztował więcej ....fuck...
Ostatnio zmieniany: 23 sierpnia 2019 18:55 przez Zabol.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 25 sierpnia 2019 01:04 #455286

Pepek napisał:
Z tego wszystkiego zapomniałem dodać ,że Żabol sprawdził też jakimś magicznym przyrządem gniazda USB które są w regulatorze. Dają pod 3A

Fakt, te gniazda USB ładują m najszybciej cały sprzęt.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 25 sierpnia 2019 22:15 #455315

Po pozytywnych testach - zanabyłem Będę testował w Serbii:)

Ale mam pytanie - do Panów elektryków - takie z ciekawości.

Jak sobie podłącze taki panel i przymocuje na maskę i będę jechał z nim - a on będzie podłączony do aku hotelowego - którego jednocześnie będzie ładował alternator - to jaki będzie efekt? Wybuchnie, coś? czy niekoniecznie?

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 06:58 #455317

Sawis napisał:
Po pozytywnych testach - zanabyłem Będę testował w Serbii:)

Ale mam pytanie - do Panów elektryków - takie z ciekawości.

Jak sobie podłącze taki panel i przymocuje na maskę i będę jechał z nim - a on będzie podłączony do aku hotelowego - którego jednocześnie będzie ładował alternator - to jaki będzie efekt? Wybuchnie, coś? czy niekoniecznie?

Nic nie wybuchnie. Miał dokładnie taki setup u mnie w Disco.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 07:37 #455320

Sawis napisał:

Hmm, a nie będzie oślepiał w czasie jazdy kierownika/pasażera odbitym światłem słonecznym przy montażu na masce?

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 08:39 #455322

wojteks07 napisał:
Sawis napisał:

Hmm, a nie będzie oślepiał w czasie jazdy kierownika/pasażera odbitym światłem słonecznym przy montażu na masce?

A tego nie wiem - pytanie było raczej czysto teoretyczne

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 11:35 #455334

wojteks07 napisał:
Sawis napisał:

Nie miałem takich problemów.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 11:46 #455335

ładowanie z solara wystąpi tylko wtedy, gdy napięcie na przetwornicy z zestawu będzie wyższe niz napięcie alternatora podłączonego pod akumulatory.
Nic nie wybuchnie, ale to bzdurny pomysł... jazda z wiotkim zestawem paneli na masce jest niebezpieczna
Ostatnio zmieniany: 26 sierpnia 2019 11:47 przez GrzechukAA.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 12:12 #455336

Pomysł z montażem elastycznego na masce - hipotetyczny pomysł -
chyba raczej na pewno słaby jest. Również z powodu niższej sprawności
paneli w wysokich temperaturach. A na masce panel będzie grzany także od spodu.

Elektrycznie wszystko się bilansuje i prąd płynie tam, gdzie ma wygodniej,
gdzie bardziej jest potrzebny. Przy czym do panelu z akumulatorów nie wróci.
Więc nie ma obawy.

W Łasku widziałem te panele u kilku kolegów. Wydają się lepsze jakościowo, niż
mówią powszechne opinie o "chińszczyźnie". Dobrze rokują.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 15:16 #455339

Pytanie było czysto teoretyczne

Dziękuje za odpowiedzi.

Czekam na dostawę i wypróbuje go w warunkach bojowych we wrześniu

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 16:10 #455341

GrzechukAA napisał:
ładowanie z solara wystąpi tylko wtedy, gdy napięcie na przetwornicy z zestawu będzie wyższe niz napięcie alternatora podłączonego pod akumulatory.
Nic nie wybuchnie, ale to bzdurny pomysł... jazda z wiotkim zestawem paneli na masce jest niebezpieczna

Dlaczego?
Pianka pomiędzy panelem a maską w celu uszczelnienia przed wiatrem.
Laminat mocowany w 6 miejscach:
IMG_20190501_112505301.jpg

Jak jedziesz prąd Ci nie jest potrzebny bo masz alternator - po wyłączeniu silnika maska studzi się dość szybko.
Można i na dachu, czy rozkładać przy biwaku jak Pepek.

W ogólności na Łaskich aku 40Ah wspomagany panelem 50W tej samej firmy co panel z początku tematu, dał radę utrzymać pracę lodówki kompresorowej 40l (średnia moc deklarowane przez producenta 60W) przez około 33h

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 26 sierpnia 2019 22:47 #455356

Vecna napisał:
GrzechukAA napisał:

Dlaczego?
Pianka pomiędzy panelem a maską w celu uszczelnienia przed wiatrem.
Laminat mocowany w 6 miejscach:
IMG_20190501_112505301.jpg

Jak jedziesz prąd Ci nie jest potrzebny bo masz alternator - po wyłączeniu silnika maska studzi się dość szybko.
Można i na dachu, czy rozkładać przy biwaku jak Pepek.

W ogólności na Łaskich aku 40Ah wspomagany panelem 50W tej samej firmy co panel z początku tematu, dał radę utrzymać pracę lodówki kompresorowej 40l (średnia moc deklarowane przez producenta 60W) przez około 33h

zastanawiam się też nad podobnym zestawem.

opcja 1 - na maskę, ale z opcją przyklejenia na stałe, tylko chyba na przetłoczeniach, będą za duże szpary.

opcja 2 - na postoju, panel wysuwany z bagażnika dachowego w stronę maski.

Ten wygląda ok, ale niestety dość szeroki:
allegro.pl/oferta/200-w-elastyczny-panel-sloneczny-gotowy-zestaw-8422140875

Wymiary: 148 cm x 67 cm x 0,3 cm.

Orientuje się ktoś, czy panel można ew. ciachnąć i go trochę zmniejszyć?
Ostatnio zmieniany: 26 sierpnia 2019 22:47 przez mikemat.
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.14 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.