Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA

TEMAT: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 27 sierpnia 2019 06:00 #455360

"Orientuje się ktoś, czy panel można ew. ciachnąć i go trochę zmniejszyć? "

Wg mnie nie. Jeśli potniesz połączenia między pojedynczymi ogniwami lub uszkodzisz ogniwa panel nie będzie działał, będzie miał przerwę w obwodzie, chyba że dotniesz tak że zmniejszysz o określoną ilość ogniw i połączysz pozostałe ogniwa w obwód.

tu przykład jak samemu zrobić panel z ogniw.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 27 sierpnia 2019 07:02 #455361

mikemat napisał:

zastanawiam się też nad podobnym zestawem.

opcja 1 - na maskę, ale z opcją przyklejenia na stałe, tylko chyba na przetłoczeniach, będą za duże szpary.

opcja 2 - na postoju, panel wysuwany z bagażnika dachowego w stronę maski.

Ten wygląda ok, ale niestety dość szeroki:
allegro.pl/oferta/200-w-elastyczny-panel-sloneczny-gotowy-zestaw-8422140875

Wymiary: 148 cm x 67 cm x 0,3 cm.

Orientuje się ktoś, czy panel można ew. ciachnąć i go trochę zmniejszyć?

Montaż na stałe panela po za centralnie na dachu będzie musiała u Ciebie wytworzyć nawyk specyficznego parkowania, szukania słońca . Idealnie by było , by panel wysuwany z pod dachu miał możliwość regulacji kąta , by uzyskać jak największą wydajność
Ostatnio zmieniany: 27 sierpnia 2019 07:03 przez Pepek.

Odp: Więcej prądu na postoju czyli panel słoneczny 80W 28 sierpnia 2019 10:48 #455446

Ja mam panele naklejone na blachę alu z dystansem ok 3-4 cm. Blacha alu z możliwością odkręcenia i postawienia sobie gdzie się tylko chce + 10m kabla jako przedłużacz
Ostatnio zmieniany: 28 sierpnia 2019 10:49 przez Benes.
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.07 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.