Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ?
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ?

D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 07:32 #458980

Cześć,
Jeździłem do tej pory z Ledbarem Combo 126W(42x3W) przykręconym na zderzaku przed osłoną chłodnicy (nie mam bagażnika dachowego, więc duże LEDbary na dachu odpadają) ale zastanawiam się czy nie zrezygnować z niego i nie wstawić jakichś porządnych żarówek LED jako światła drogowe. Widzę, że teraz są już żarówki po 25W-32W co dają światło na poziomie kilkunastu tysięcy Lumenów czyli tyle co mój LedBar, a nawet więcej. Ma ktoś zamontowane takie żarówki, ktoś coś poleca? Czy nie grzeją się za bardzo i nie zniszczą zwierciadła lub klosza? Przeważnie mają duży radiator, więc jak to uszczelnić, żeby nie zalać lampy przy brodzeniu.

Z góry dzięki za wszelkie konstruktywne komentarze

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 07:45 #458981

Jeden z poważniejszych to to, że jest to nielegalne.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 07:49 #458982

Vecna napisał:

i niebezpieczne dla innych użytkowników drogi

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 07:54 #458984

A niby ledbary są legalne na drodze?
Ostatnio zmieniany: 30 października 2019 07:55 przez wojteks07.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 08:48 #458989

TomekW napisał:
Vecna napisał:

i niebezpieczne dla innych użytkowników drogi

Dokładnie. Te niby ledy strasznie mają rozproszone światło i oślepiają innych.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 08:56 #458991

Panowie ale ja piszę o żarówkach LED do świateł drogowych, a nie świateł mijania.
Światła drogowe mają oślepiać, a nawet mogą wypalać trawę na poboczu

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 10:03 #458995

odważna teoria

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 11:08 #458996

Są firmy które przerabiają reflektory "starego typu" na soczewki aby ten LED miał właściwe odcięcie strumienia światła. Koszt ~1500 zł jak pamiętam.
Kwestia braku homologacji pozostaje niestety bez zmian.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 11:11 #458997

"W tej chwili normy europejskie nie przewidują zastępowania żarówek innymi źródłami światła: lampy halogenowe są homologowane według normy ECE R37, ksenony według regulaminu ECE R99 i ECE R128 w przypadku lamp diodowych.
Jeżdżąc z niewłaściwymi lampami, ryzykujemy mandat i zatrzymanie dowodu rejestracyjnego"
źródło

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 13:31 #459004

Mam wrażenie, że nadal mówimy o światłach mijania - krótkich, dla których linia odcięcia jest faktycznie ważna. Ja mijania chcę zostawić standardowe a ledy wsadzić tylko w drogowe - długie, żeby były na prawdę dłuuuuugie. W D2 po lifcie światło drogowe ma osobną żarówkę. Nie mam zamiaru nikogo oślepiać jak to bywa przy kombinacjach ze światłami mijania.
Temat homologacji przyjąłem do wiadomości i przełknę brak, bo musiałby za mną policjant w nocy jechać, żeby zauważyć, że światła długie mam za dłuuugie.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 14:35 #459006

Johny napisał:
Mam wrażenie, że nadal mówimy o światłach mijania - krótkich, dla których linia odcięcia jest faktycznie ważna. Ja mijania chcę zostawić standardowe a ledy wsadzić tylko w drogowe - długie, żeby były na prawdę dłuuuuugie. W D2 po lifcie światło drogowe ma osobną żarówkę. Nie mam zamiaru nikogo oślepiać jak to bywa przy kombinacjach ze światłami mijania.
Temat homologacji przyjąłem do wiadomości i przełknę brak, bo musiałby za mną policjant w nocy jechać, żeby zauważyć, że światła długie mam za dłuuugie.

Wystarczy, że policjant nabierze jakichkolwiek wątpliwości ("uzasadnione podejrzenie") co do stanu technicznego pędzidła, i już wbije w system zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.

Odp: D2 FL - żarówki LED do świateł drogowych zamiast Ledbar ? 30 października 2019 15:05 #459010

A nie jest tak również w przypadku posiadania zamontowanego i nie zasłoniętego lightbara bez homologacji?
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.18 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.