Dzień dobry,
Proszę o rade, pacjent to zestaw audio w Land Rover Discovery 2 w wersji HL - High Line.
Fabrycznie było radio kasetowe ze zmieniarką CD + wzmacniacz HARMAN/KARDON AMPLIFIER XQK100210 - całość 4Ohm .
Wzmacniacz 6 kanałowy (najprawdopodobniej, być może ma 4 kanały), 4 Ohm, napędzał:
- z przodu 2 kanały po 3 głośniki: bas, średniotonowy i gwizdek
- z tyłu 2 kanały po 2 głośniki: średniotonowy i gwizdek
- woofer 2 kanały po 1 głośniku nisktonowym
Przebudowałem system i zmieniłem:
- radio na 2 din - średni chińczyk
- dodatkowy wzmacniacz dla woofera - zamiast 2 kanałów z fabrycznego - nowe głośniki
- wszystkie głośniki wymienione na zgodne ze specyfikacją (wartość impendencji).
Wczoraj chciałem wymienić na inne radio, dużo lepsze i mam problem, po wpięciu zarówno niskonapięciowo - RCA, jaki wysokonapięciowo przez ISO wzmacniacz CYKA. Przy starym radiu (ale także przy 1 chińczyku) i wpięciu 4 kanałów (2 x przód + 2 x tył) nic nie cyka, wystarczy, że jeden kanał nie jest wpięty i także cyka.
Cykanie także występuje jak jest wypięte radio, czyli raczej to wina samego wzmacniacza. Cykanie NIE JEST bardziej słyszalne przy zwiększaniu głośności, występuję z częstotliwością około 2-3 cyknięć na sekundę.
Moje pytanie:
Podejrzewam, że zmieniła się impendencja i wzmacniacz dlatego cyka, czy mogę na wyjściach podłączyć rezystory (czy nie będzie się grzał i wydzielał ciepła?) czy ktoś widzi ew. jakieś inne rozwiązanie lub gdzie szukać możliwości usunięcie problemu.
Z góry dziękuje za pomoc.