Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Szyba tylna lewa

Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 00:31 #462755

Hej,
Szukałem, nie znalazłem, więc podpytam. Dzisiaj odkryłem, że tylna szyba mi nie działa (pozostałe 3 robią) zarówno przyciskiem na drzwiach, jak i tym na tunelu. Nie bylo zadnych objawów dotychczas, przerw w działaniu itp. Natomiast 2 tygodnie temu był sciągany tunel w warsztacie, a wczoraj ja grzebałem przy wiązkach pod kierownicą i u pasażera (puszczałem kable).

Pytanko, jak szukać przyczyny - czy to silnik szyby, czy może gdzies na kablach w tunelu może nie stykać? Nic nie pstryka ani nie pyka przy próbie opuszczenia - jakby prądu nie było...

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 00:53 #462756

Mało danych. Co już sprawdziłeś - bo piszesz że szukałeś a nie znalazłeś?

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 01:08 #462758

Szukałem na forum - tak się na wstępie wytłumaczyłem, by nie zostać posądzonym o lenistwo.

Faktycznie danych mało, bo 15 min. przed wpisem na parkingu po ciemaku wylukałem, że nie działa. I wiem, że trudno teraz postawić diagnozę, bardziej się zastanawiam, gdzie i jak szukać. Scenariusz pozytywny (chyba), to że gdzieś nie styka na wiązce, pesymistyczny - silniczek. W pozytywnym nie wiem gdzie są "punkty styku" wiązki i gdzie ona idzie. Bezpiecznik wykluczam na wstępie, bo jest jeden na obie szyby, z tego co pamiętam.

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 01:09 #462759

Na początek podmienić przyciski
Potem zdejmij boczek, albo że słupka "B" wygrzeb przewody/kostki i sprawdź czy prund dochodzi

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 07:59 #462761

Przekaźnik też możesz skreślić bo jest jeden na obie szyby.
Tak jak yacho pisze a jak nie masz przycisku na podmianę to zewrzyj styki drucikiem (na pytanie które odpowie Ci schemat, jak nie masz to szukaj frazy "Kabar google drive" )

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 09:20 #462765

Grzesiek, strzał w dziesiatkę. Na prawym tylnym przycisku lewa szyba robi. Dzięki! Pytanie - jest sens gada reanimować, czy wymieniać?

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 09:24 #462766

b0ch3n napisał:
zewrzyj styki drucikiem (na pytanie które odpowie Ci schemat, jak nie masz to szukaj frazy "Kabar google drive" )

Hehe, spoko, już się w nocy hablitować zacząłem z kolorków i z plików Kabarowych i z Haynesa, gdzie wykukałem, że przekaźnik też jest jeden. Wyszło mi że jeśli nie silniczek, to masa w sumie jest oddzielnie podłaczana i ona mogłaby nie robić. Ale o samym przcisku nie pomyslałem.

Odp: Szyba tylna lewa 30 grudnia 2019 10:01 #462768

ateneus napisał:
Pytanie - jest sens gada reanimować, czy wymieniać?

Rozebrałem, przeczyścilem, wydaje mi się ze ta jedna blaszka - nie wiem jak, się przekręcila i nie robiła. Przycisk działa.

Dzięki Grzesiek za tipa!
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.17 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.