Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Silniczek wycieraczek przód w Discovery I - regeneracja?
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Silniczek wycieraczek przód w Discovery I - regeneracja?

Silniczek wycieraczek przód w Discovery I - regeneracja? 14 listopada 2022 20:49 #494250

To znowu ja. Kupiłem swoje pierwsze w życiu Disco, więc w najbliższym czasie pewnie będę nadaktywny. Z góry przepraszam

Problem dotyczy przednich wycieraczek. Nie były zbyt często używane przez poprzedniego właściciela i obecnie działają tak, jakby chciały, a nie mogły (czyt. bardzo wolno). Wygląda to na zużyty silnik wycieraczek. I teraz pytanie czy taki silniczek da się rozebrać i jakoś zregenerować (coś wymienić, nasmarować), czy z doświadczenia wiecie, że to gra nie warta świeczki i trzeba po prostu kupić nowy silniczek?

Odp: Silniczek wycieraczek przód w Discovery I - regeneracja? 26 listopada 2022 00:21 #494413

1. Pytanie - czym jeździłeś do tej pory? Bo wycieraczki w DI generalnie ruszają się niespiesznie, zwłaszcza na 1. biegu. Jak masz możliwość, to podejrzyj w innej jedynce, zanim dobierzesz się do silnika.

2. Jeśli jednak masz rację, to najpierw trzeba zacząć od sprawdzenia pantografu wycieraczek. Jeśli rzadko używane, to może być zastały/zardzewiały/zasyfiony. Chodzi oczywiście o miejsca łączenia i obracania ramion pantografu. To jest raczej przyczyna, a nie sam silniczek. Problemy z silniczkiem objawiają się zazwyczaj inaczej.

3. Całość mechanizmu (pantograf z silnikiem) zdemontujesz bez problemu. Uważaj na plastikowe listwy osłonowe, żeby ich nie połamać. Można całość operacji zrobić bez zdejmowania maski silnika, choć jest mniej wygodnie.

Edyta: teraz zauważyłem, że Ty masz 200. Moje uwagi tyczą się 300. Nie wiem czy są w pantografie i silniczku jakieś istotne różnice.
Ostatnio zmieniany: 26 listopada 2022 00:24 przez Dżek.

Odp: Silniczek wycieraczek przód w Discovery I - regeneracja? 28 listopada 2022 09:39 #494433

Dzięki za odpowiedź. Jeździłem Toyotą, ale to nie kwestia wygórowanych oczekiwań - wycieraczki w moim Disco chodzą zdecydowanie za wolno To może być kwestia tego pantografu, jak to go ładnie nazwałeś, bo pierwszy raz jest żałośnie wolny, a potem wycieraczki powoli się jakby rozkręcają (choć wciąż działają za wolno i ruch nie jest płynny). Przyjrzę się temu i dam znać!
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.19 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.