Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Elektryka hotelowa w D4/D3
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Elektryka hotelowa w D4/D3

Elektryka hotelowa w D4/D3 16 maja 2024 11:40 #499902

Hej
Poradźcie proszę.
Gdzie wsadzić akumulator hotelowy? W kabinie nie mam miejsca, pod maską raczej też nie...
Czy Victron Orion-Tr 12/12-9 DC-DC izolowany nada się jako separator i ładowarka dla hotelowego aku?
Jak to połączyć z fotowoltaiką z mppt na postoju?

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 16 maja 2024 18:05 #499903

Gdzie wsadzić aku nie pomogę....
Ale...Orion-Tr 9 to stanowczo za mało....Aku 100Ah będziesz doładowywał w 10 godzin....jeśli Orion to 12/12-30 i nie musi być izolowany...
W D3 nie ma odzysku energii i Orion nie jest potrzebny...nie wiem jak jest w D4....
W D3 wystarczy zwykły Cirix 120A....
Jak podepniesz solara do aku rozruchowego to priorytetem będzie odpalenie a potem doładowanie aku hotelowego....jak podepniesz do hotelowego to rozruchowy doładuje się dopiero po naładowaniu hotelowego....

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 16 maja 2024 19:56 #499904

Jakoś tak mam dodatkowy aku i ładowanie...

Ostatnio zmieniany: 16 maja 2024 20:24 przez VMatas.

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 17 maja 2024 08:55 #499906

Witajcie

Ja co prawda nie montowałem hotelu w landku ale z mojego doświadczenia montażu w Iveco wybrałem taki zestaw:

regulator napięcia mppt
suntrack.pl/regulatory-ladowania-blue/2677-regulator-ladowania-mppt.html

separator akumulatorow
allegro.pl/oferta/przelacznik-victron-cyrix-ct-12v-24v-120a-separator-baterii-12771900842

aku hotelowy
swiatbaterii.pl/akumulatory-zelowe-agm/35679-green-cell-agm-vrla-12v-200ah-bezobslugowy-akumulator-do-kampera-fotowoltaiki-paneli-solarnych-lodzi.html

panele, nie pamiętam 2 szt każdy chyba powyżej 300W

Zestaw sprawdza mi się b dobrze, pracuję z iveco zasilając 2 laptopy i 1 monitor zewnętrzny. Dodatkowo lodówka kompresorowa z kompresorem 12V.

Z własnego doświadczenia mogę polecić wyroby vicreona, tak wiem nie są tanie ale działają całkowicie bezproblemowo i z doświadczeń innych nie ma żadnych problemów z serwisem.

Solary mam podłączone do aku hotelowego. Przyjąłem zasadę że nie posysam z aku rozruchowego tylko wypróżniam aku hotelowy a rozruch ma być zawsze naładowany.
Ostatnio zmieniany: 17 maja 2024 08:57 przez wojak33. Powód: dopisanie brakujących informacji

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 17 maja 2024 17:20 #499907

I jeszcze jedno....jeśli 1600pln za aku Cię nie zabija to wchodził bym w lit...
lifepo4....zalety....waga....1/3 tego co ołów....100Ah waży 12kg zamiast 30kg....ilość cykli i trwałość....dobry ołów 500cykli i 8 lat ...lit 4000cykli i 12-15 lat....aaaaaa....100Ah lifepo4 ma więcej energii w sobie niż 130Ah w ołowiu...
Wady: Większość aku ma bms-a z którego można pobierać do 100A....i druga najistotniejsza wada....nie można ich ładować w ujemnych temperaturach....ale...na dzień dzisiejszy z jednym wyjątkiem....jest firma która dołożyła do aku mate grzewczą i zanim bms pozwoli sie ładowac aku to go podgrzeje...

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 17 maja 2024 20:08 #499908

Zabol napisał:
lifepo4....zalety....waga....1/3 tego co ołów....100Ah waży 12kg zamiast 30kg....ilość cykli i trwałość....dobry ołów 500cykli i 8 lat ...lit 4000cykli i 12-15 lat....aaaaaa....100Ah lifepo4 ma więcej energii w sobie niż 130Ah w ołowiu...
Wady: Większość aku ma bms-a z którego można pobierać do 100A....i druga najistotniejsza wada....nie można ich ładować w ujemnych temperaturach....ale...na dzień dzisiejszy z jednym wyjątkiem....jest firma która dołożyła do aku mate grzewczą i zanim bms pozwoli sie ładowac aku to go podgrzeje...

Tak to prawda, aku o których piszesz są o wiele lepsze. Prócz ceny dla mnie zaporowe było ładowanie poniżej zera. Mata grzewcza posysa prąd więc go rozładowuje. Oczywiście kwestia bilansu energetycznego. Można też wyjść z problemu mając webasto ogrzewające na minimum część hotelową auta byle była dodatnia temperatura.

Odp: Elektryka hotelowa w D4/D3 18 maja 2024 20:22 #499910

wojak33 napisał:
Zabol napisał:

Tak to prawda, aku o których piszesz są o wiele lepsze. Prócz ceny dla mnie zaporowe było ładowanie poniżej zera. Mata grzewcza posysa prąd więc go rozładowuje. Oczywiście kwestia bilansu energetycznego. Można też wyjść z problemu mając webasto ogrzewające na minimum część hotelową auta byle była dodatnia temperatura.

No nie...w sensie nie rozładowuje...zrobili to tak, że przy próbie ładowania najpierw bms podgrzewa aku a dopiero potem pozwala go ładować...mata pobiera około 10A.....robiłem testy....najpierw aku do zamrażarki.....potem przy próbie ładowania najpierw aku się podgrzewał z pół godziny a dopiero potem zaczynał się ładować...rozładowywać można spokojnie do -20st C
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.13 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.