Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Radio - antena i silnik w głosnikach:)
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Radio - antena i silnik w głosnikach:)

Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 10:02 #6785

1. Moja antena na krzaczorach dokonała żywota. Złamała sie przy pierwszym segmencie. Polecicie jakiś gotowy zestaw co by podmienic cały ten piprztyk w błotniku i przejść na jakis elastyczny bacik? Zerknąłem na allegro ale tam tylko jakieś dedykowane do marek są w ofercie.

2. Zreanimowałem audio. Subwoofer został przywrócony do życia. Wymieniłem głośniki i końcówke mocy. Po tej operacji było wyraznie słychać świst w głośnikach, narastający wraz ze wzrostem obrotów. Dołożyłem filtr przeciwzakłóceniowy 10A. Świst ustał. Potem wymieniłem głośniki w tylnych słupkach na 16cm, dość wysokiej klasy. Świst silnika powrócił w jednym z tych głośników. Ponieważ tam nie dochodzą żadne kable zasilające, tylko dwa zwykłe kabelki audio, nie mam pomysłu jak dołożyc ewentualnie jeszcze jeden filtr. A ten dzwięk jest tak irytujący że oszaleć można Jakieś sugestie?

Pacjent DI

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 10:37 #6787

Jaki wzmacniacz zastosowałeś?

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 10:41 #6788

Sprawny oryginał LR z demontażu, dedykowany do tych subwooferów w drzwiach.

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 10:45 #6789

Ale świst pojawia się w głośniku sterowanym przez radio?
Powodów może być mnóstwo - kable źle położone, gówniany wzmacniacz, bajzel w elektryce samochodu. Szukaj tego co zmieniło się od ostatniej dobrej konfiguracji.

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 10:52 #6792

Problem pojawia się też przy instalacjach CB. Najczęstsze problemy to kiepska masa lub zasilanie. Podłącz prąd testowo bezpośrednio z akumulatora i zobacz czy problem ustanie. Potem sprawdź masę, a najlepiej podepnij testowo do pewnego punktu w nadwoziu.

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 11:12 #6794

To było tak. Jak nie miałem podłączonego tego subwoofera to świstu na zwykłych starych oryginalnych głosnikach nie było. Podpiąłem woofer po reanimacji i w nim własnie zaczeło świszczeć. Podpiąłem filtr i przestało. Jednoczesnie zmieniłem głośniki z tyłu i zaczeło w jednym z nich świszczeć. Stawiam na bajzel, jak napisałeś:)

win32 napisał:
Problem pojawia się też przy instalacjach CB. Najczęstsze problemy to kiepska masa lub zasilanie. Podłącz prąd testowo bezpośrednio z akumulatora i zobacz czy problem ustanie. Potem sprawdź masę, a najlepiej podepnij testowo do pewnego punktu w nadwoziu.

Taaa. To tez jakis pomysł. Poszukam. Thx
Ostatnio zmieniany: 7 lipca 2010 14:02 przez Winu. Powód: Kleimy posty

O: Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 12:22 #6799

Może się również okazać że słyszysz alternator - to akurat częsty przypadek z KF i CB. Wirujące szczoty alternatora (często kończące się) powodują wzrost zakłóceń w FM-e
Ten świst to tylko w FMie się pojawia czy również jak odtwarzasz CD ?
Jeśli tylko w FM-ie to zobacz w których przedziałach częstotliwości jest on najwyższy - to może zbudujemy jakiegoś kwarca selektywnego

Co do anteny radiowej - ja już podziękowałem wszystkim batom zewnętrznym i włożyłem taką wewnętrzną naklejaną na bok lub górę szyby. Bez zmian jeśli chodzi o odbiór stacji radiowych
ANTENA WEW

Tak jeszcze na szybko - jak zrobić najprostszy i skuteczny filtr:
kup 2 kondensatory elektrolityczne jeden 2200 mikrofaradów a drugi 1000 oba V=16 i do tego nawiń drutem miedzianym 0.8 mm do 1.5mm kolo 30 zwojów na rdzeniu ferrytowym wyjętym ze starego radia o L= 2 lub 3 cm średnicy kolo 1 cm. Otrzymana cewkę włącz szeregowo na plusie (na przewodzie 15 ---20 cm od radia)zaś kondensatory : pierwszy mniejszy wepnij po stronie radia równolegle miedzy plus a masę a ten większy tez równolegle tylko po drugiej stronie cewki....
Na początek możesz spróbować wpiąć równolegle sam kondensator

Albo kupić coś gotowego
FILTR PZ
Ostatnio zmieniany: 7 lipca 2010 14:01 przez Winu. Powód: klejenie :D

O:Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 14:00 #6805

Irecki, dzieki wielkie. Nawet nie pomyslałem o antenie wewnetrznej. To bedzie to!

Co do silnika w radiu. Tak dzwiek jest słyszalny równiez przy odpalonym CD. Ale zapomniałem dodać o jeszcze czymś. I tu chyba jednak wyjda te problemy z masą i w ogóle bajzel z kablami. Po zamknieciu dzrzwi, przygasa aż do całkowitego zgasnięcia lampka oswietlenia kabiny. I wtedy przez tą 1-2 sek, jak ona gasnie, słyszę jak w głosniku jest takie bzzzzyyyyyyyt (no jak mam to inaczej opisać ). Czyli niejako w rytm przygasania lampki, nie dość że słychac to jeszcze zmienia sie tez dziwny dzwiek w głosniku. Na moje to oznacza, że równiez ze inne odbiorniki prądu i ich działanie maja wpływ wywołując ten dziwny dzwiek.

Aleś mi zadał z tymi kondesatorami:) Ze mnie elektronik taki jak i astronauta:) W kazdym razie pokombinuje jeszcze z masą i raczej kupię:) taki filtr. Co prawda juz jeden załozyłem ale tylko na woofer, no to drugi dołożę na całe radio.

O:Radio - antena i silnik w głosnikach:) 7 lipca 2010 17:33 #6828

Po wielokrotnym łamaniu anten w krzakach zdecydowałem się na naszybną - nakleili mnie przyzwoitego Blaupunkta za stówę i w zasadzie nie czuję różnicy w odbiorze (choć teoretycznie powinien być gorszy). Antenę tego typu traci się jednak wraz z szybą (w tym wypadku - czołową).
  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.24 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.