Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Hebel do wyciągarki
(1 przeglądających) (1) Gość
NEUROLOGIA

TEMAT: Hebel do wyciągarki

Odp: Hebel do wyciągarki 3 października 2014 14:01 #204267

lenny napisał:
Jaki polecicie kupić hebel chcę taki na kluczyk np taki allegro.pl/hebel-pradowy-awaryjny-wylacznik-pradu-rygiel-4x4-i4655204872.html lub atm4x4.pl/product.php?id_product=406 .Ten z atm słabszy ale ile prawdy jest w tym co podają sprzedawcy w opisie to pewnie trzeba dzielić przed dwa

Jest możliwość zamontowania dwóch hebli jeden przy windzie a drugi w kabinie ?

Absolutnie ani jeden ani drugi nie nadają się do wyciągarki. Nie mają nawet połowy potrzebnej mocy.

Co do stosowania w roli hebla przekaznika od wyciągarki to uważam ( osobiście) to za wielki błąd. Jeśli instalacja się przegrzewa i robi się łuk to robi się on zarówno na jednym jak i na drugim przekaźniku. Hebel powinien być mechaniczny.

Odp: Hebel do wyciągarki 3 października 2014 15:27 #204277

Halo ale, łuk robi się wtedy gdy pod obciążeniem rozłączasz styki.

well...

jutro montuję i sie własnie zastanawiam jak to rozwiązać mam stare dobre przekaźniki z poprzedniego wincza (który miał hebel wbudowany w puszkę z przekaźnikami oryginalnie) i nie wiem czy ich nie wykorzystać w sensie przekaźników i sterowania nimi z "kabiny"

Odp: Hebel do wyciągarki 3 października 2014 16:08 #204282

Escape napisał:
Jeśli instalacja się przegrzewa i robi się łuk to robi się on zarówno na jednym jak i na drugim przekaźniku. Hebel powinien być mechaniczny.

Dokładnie tak. Przekaźnik "hebel" załączasz przed używaniem wyciągarki - iskrzenia nie ma, bo winch nie pracuje. Więc styki są spinane bez obciążenia, nie ma prawa nic iskrzyć. Następnie operujesz wyciągarką za pomocą dedykowanego przekaźnika - on bierze na klatę załączanie i rozłączanie prądu. Po skończeniu winchowania, wyłączasz wyciągarkę i znów bez obciążenia rozpinasz przekaźnik zabezpieczający, nazwany tu "heblem". Znów nic nie iskrzy, bo prąd nie płynie. Jedyna szansa zaiskrzenia na przekaźniku "hebel" jest w momencie awaryjnego użycia, czyli rozłączenia pracującej wyciągarki. Iskry mogą pojawić się w momencie rozpoczęcia rozwierania, więc szanse zespawania styków będących w ruchu "od siebie" są chyba niskie.

Odp: Hebel do wyciągarki 3 października 2014 16:33 #204285

misha napisał:
Sanol napisał:
misha napisał:

Przekaźnikom zdarza się "zespawanie" styków w pozycji włączony. A przy produktach chińskich ryzyko jest zapewne większe...

Chociażby zamontować w roli "hebla" identyczny stycznik jak jest w wyciągarce...

no a nie wyklucza się to jedno z drugim

Taka awaria obu przekaźników w jednym momencie to dość mało prawdopodobny scenariusz...

mówimy o awarii przekaźnika polegająca na zlepieniu się styków
kiedy przekaźniki są identyczne i są wpięte szeregowo , prąd płynie przez nie taki sam ... styki tak samo się mogą zlepić ?

Odp: Hebel do wyciągarki 3 października 2014 16:40 #204286

nic nie jest identyczne

Odp: Hebel do wyciągarki 15 kwietnia 2020 21:22 #471518

Hebel elektryczny z przekaźnika od wyciągarki (tej baryłki) sterowany z kabiny - ma ktoś - sprawdza się?

Odp: Hebel do wyciągarki 16 kwietnia 2020 06:22 #471529

DarekPu napisał:
Hebel elektryczny z przekaźnika od wyciągarki (tej baryłki) sterowany z kabiny - ma ktoś - sprawdza się?

Miałem takie rozwiązanie w poprzedniku DI. Zajebista sprawa, bez latania wkoło samochodu, czy tłumaczenia komuś gdzie się znajduje. Instalacja była puszczona na LGY 50mm2.

Odp: Hebel do wyciągarki 16 kwietnia 2020 06:32 #471530

Hebel musiałby być z 1000A żeby się nie zespawał tak jak spawają się przekaźniki wyciągarek 250-400A. Chyba że to tylko na pojazd ma być to powinien starczyć taki 400A (bo diesel), w sumie to te baryłki są maksymalnie 300A
Ostatnio zmieniany: 16 kwietnia 2020 06:39 przez wojteks07.

Odp: Hebel do wyciągarki 16 kwietnia 2020 09:10 #471532

To mam też zespolony przekaźnik choć Warn sprzedaje na baryłce może coś mocniejszego

Odp: Hebel do wyciągarki 16 kwietnia 2020 10:50 #471536

Z takich profi to allegro.pl/oferta/wylacznik-glowny-akumulator-hella-9138709054 niestety na 24V ale z opisu wynika że nominalne 250A może być chwilowo do 2500A obciążone więc może taki 12V 300A do pojazdu/rozrusznika by wystarczył a wyciągarka na niezależnym heblu.

Odp: Hebel do wyciągarki 16 kwietnia 2020 12:34 #471540

Chodzi mi o wyciągarkę

Warn ma coś takiego - w opisie ma słabe parametry

steeler4x4.com/wylacznik-pradu-hebel-wyciagarki-z-przyciskiem-sterowania-kabiny-warn.html
Moderatorzy: cobra75
Wygenerowano w 0.12 sekundy

Wszelkie prawa zastrzeżone - logo landklinika.pl chronione jest prawem autorskim. Wykorzystywanie bez pisemnego zezwolenia zabronione.